Jiří Punčochář
21. září 2016 • 13:15

Königův přestup? Šance pro útok na špici, ale i ztráta špičkového zázemí

Vstoupit do diskuse
0
  • Leopold König se může těšit na další měsíceLeopold König se může těšit na další měsíceFOTO: Jiří Punčochář (Sport)

    Čekalo se to, vrací se na starou adresu. Cyklista Leopold König bude příští tři roky jezdit za německý tým Bora-Hansgrohe, ze kterého před lety vyšel (tehdy pod názvem NetApp-Endura) do světa. Po dvou letech opouští britský tým Sky proto, aby potvrdil svoje individuální ambice. Uvedení do staronového dresu je se vší pompou: tým už oznámil, že König bude jeho lídrem na příští Tour de France.

  • Kam König přestupuje



    Jedná se sice o jeho bývalý tým, ale společné má jen funkcionáře a zázemí, a i to je hodně vylepšené. Má se za to, že Němci zcela jistě dostanou licenci pro WorldTour, kterou zatím nemají. Jejich hlavní hvězdou bude Peter Sagan jako nejbohatší cyklista světa s platem šest milionů eur ročně (150 milionů Kč).

    To je výsledek vstupu značky Hansgrohe. Vzestup týmu souvisí s celkovou snahou německé cyklistiky vrátit se po skandálech a útlumu na přední pozice. Příští ročník Tour de France startuje v Düsseldorfu a bude pro ně nesmírně důležitý.

    Leopold König bude lídrem stájeFoto Reuters


  • Co tam získává

    Především garantovaný prostor pro vlastní ambice. Tým už teď jasně říká: König bude naším lídrem na Tour de France. To odpovídá jeho požadavku, netají se záměrem dojet jednou na pódium na Grand Tour.

    Jde do týmu, kde se bude cítit dobře a kde nalezne prostor pro využití toho, co se ve Sky naučil. S nadsázkou se to dá říct i takhle: po gymnáziu s maturitou (NetApp 2011-14) a vysoké škole (Sky 2015-16) nastupuje do dobré funkce v zaměstnání.

    Leopold König se zúčastnil i olympijských her v Riu de JaneiroFoto Reuters


  • Čeho se musí vzdát



    Špičkového zázemí, protože v tom se týmu Sky nikdo nevyrovná. A přestože jde do nového s jistotou, že dostane svoji šanci na té největší scéně, jednu jistotu musí zároveň oželet: Pokud by zůstal ve Sky, tak pravděpodobně jako druhý jezdec vedle Chrise Frooma pro velký závod. S takovým zadáním se na přední příčky útočí ne samo, ale dobře. Skýtá to ulitu, v té ale König zůstat nechtěl.

    Leopold König přestupuje do stáje BoraFoto Reuters

  • Jak může tým fungovat



    Němci nejdou do neznáma, protože sestava ve složení Sagan-Majka-XY je dostatečně vyzkoušená; na Grand Tour ji vozil zanikající Tinkoff a byla to úspěšná parta. Na posledních akcích neplnil roli XY nikdo menší než Alberto Contador, a přestože letos se nepotkal s formou, což vystoupení celého Tinkoff u ve Francii hodně poznamenalo, patřila parta ruského miliardáře Olega Tiňkova vždy k těm nejambicióznějším. Zjednodušeně řečeno se teď do Contadorovy kombinézy převleče König.

    Leopold König na trati olympijské časovkyFoto Reuters

  • Co ovlivní faktor Sagan



    Skoro všechno. Je největší hvězdou světové cyklistiky, mistrem světa a Evropy, nejlepším sprinterem na Tour de France. Kam přijde, zajímají se média a fanoušci hlavně o něho. Pro všechny v týmu je garancí, že tento projekt je brán vážně.

    Königovi to slibuje lákavý přístřešek: bude jedním z nejdůležitějších jezdců týmu, zároveň ale nebude veškerá pozornost upřena jenom na něho. Největší hvězdou bude jasně jeho slovenský kolega. A to nemluvíme o tom, co dokáže Sagan pro druhé udělat na silnici; Roman Kreuziger by po letošní Tour mohl s vděkem vyprávět.

    Leopold König na archivním snímku deníku SportFoto Reuters

  • Jak může vypadat sestava na Tour de France

    Leopold König, Peter Sagan, Rafal Majka, Pawel Poljanski, Emanuel Buchmann, Jan Bárta, Maciej Bodnar, Juraj Sagan, Sam Bennett

    Leopold König (vlevo) v jedné z horských etap Vuelty stíhá pozdějšího vítěze Naira QuintanuFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud