Jiří Punčochář
14. května 2017 • 17:40

Pohroma na Giru! Motorka způsobila zkázu v týmu Sky, zničila šance hvězd

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skandálním způsobem se zapíše očekávaná 9. etapa Gira d’Italia do celkového vývoje závodu. V nástupu na netrpělivě vyhlížené stoupání na Blockhaus narazili jezdci do špatně odstavené motorky na kraji cesty, vznikla hromadná srážka a ta smetla k zemi několik favoritů včetně dvojice týmu Sky. Etapu zaslouženě vyhrál Nairo Quintana a potvrdil, že na letošním Giru bude těžko k poražení, ale od nejméně tří rivalů mu pomohl ostudný okamžik.



Od etapy na historický kopec Blockhaus si fanoušci slibovali velké pohyby v celkovém pořadí na Giru, které zatím ovládala taktická šachová bitva. Stalo se, vynikající výkon předvedl Nairo Quintana a po vítězném úniku se převlékl do dresu pro vedoucího jezdce.

Neméně důležitým momentem pro vývoj 100. ročníku závodu ale bude kolize na začátku legendárního stoupání. Odstavená policejní motorka na levé straně cesty způsobila hromadný pád, na který doplatili vedle jiných také Geraint Thomas a Mikel Landa z týmu Sky nebo Adam Yates ze stáje Orica-Scott.

VIDEO: Hodně nepříjemný moment přinesla 9. etapa na Giru

Všichni tři si dělali ambice na přední pořadí, lídři týmu Sky možná i na prohánění Quintany. Po pádu ale budou ve zbytku Gira pravděpodobně bez šancí na pořádný výsledek.
Yates na Quintanu ztratil 4:37 minut, Thomas lehce přes pět minut, Landa je zřejmě zraněn a je s otazníkem, zda bude vůbec pokračovat.

„Jsem strašně zklamaný. Nevím, co tam ten řidič motorky zkoušel. Měl bych mít radost ze svého pořadí, ale jsem zklamaný a naštvaný, protože jsme ztratili parťáka,“ nadával třetí muž v etapě Tom Dumoulin z týmu Sunweb, jehož stájový kolega Wilco Kelderman o motorku pravděpodobně jako první škrtnul, ztratil balanc a spadl.

Vlevo odstavená motorka se stala řadě závodníků osudnou
Vlevo odstavená motorka se stala řadě závodníků osudnou

Tým Sky jel po stejné straně a šel k zemi přes Keldermana. Thomas se dokázal zvednout, k ruce „dostal“ dva týmové kolegy a pokoušel se manko stahovat, což se mu v první fázi dařilo a odstup na Quintanu trojice ze Sky smazala na dvě a čtvrt minuty. Tempo se ale britské sestavě udržet nepodařilo a pětiminutová ztráta v cíli je pro její ambice likvidační.

„Tohle je absurdní,“ nadával Thomas u týmového autobusu. „Takové věci by se neměly stávat. Závodili jsme až po kopec, tam bum - a je po závodě. Hrozné. Musíme se uklidnit, sednout si a říct si, co dál. Teď jsem trochu naštvaný,“ řekl s odevzdanou grimasou v obličeji.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 9. etapa (Montenero di Bisaccia - Blockhaus, 152 km):

1. Quintana (Kol./Movistar) 3:44:51,
2. Pinot (Fr./FDJ),
3. Dumoulin (Niz./Sunweb) oba -24,
4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -41,
5. Nibali (It./Bahrajn Merida) -59,
6. Pozzovivo (It./AG2R) -1:16,
7. Kangert (Est./Astana) -2:01,
8. Zakarin (Rus./Kaťuša) -2:20,
9. Reichenbach (Švýc./FDJ) -2:28,
10. Formolo (It./Cannondale) -2:35,
...26. Hirt -4:39, 35. Schlegel (oba ČR/CCC) -6:50, 149. Bárta (ČR/Bora) -26:37.

Průběžné pořadí:

1. Quintana 42:06:09,
2. Pinot -28,
3. Dumoulin -30,
4. Mollema -51,
5. Nibali -1:10,
6. Pozzovivo -1:28,
7. Zakarin -2:28,
8. Formolo -2:45,
9. Amador (Kost./Movistar) -2:53,
10. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -3:06,
...26. Hirt -11:22, 72. Schlegel -41:07, 178. Bárta 1:32:39.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud