27. května 2017 • 17:16

Předposlední etapu Gira ovládl Pinot, Quintana dojel na pátém místě

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předposlední etapu Gira d'Italia vyhrál francouzský cyklista Thibaut Pinot a udržel si naději na celkový triumf. Kolumbijský lídr Nairo Quintana dojel v horské etapě z Pordenone do Asiaga pátý a před nedělní závěrečnou časovkou mírně zvýšil náskok v čele.



Vítěz Gira z roku 2014, jenž ale není dobrým časovkářem, vede po dnešku o 39 sekund před Italem Vincenzem Nibalim. Na třetí místo se i díky desetisekundové bonifikaci za výhru posunul Pinot a na Quintanu ztrácí 43 sekund. "Zhruba až do tří kilometrů před cílem jsem chtěl pouze získat čas, potom už jsem šel i po etapovém vítězství," uvedl Pinot.

Na čtvrtou pozici s odstupem 53 sekund klesl Nizozemec Tom Dumoulin, jenž v pátek ztratil růžový trikot a dnes neudržel kontakt s triem Quintana, Nibali, Pinot. Člen týmu Sunweb však bude patřit k hlavním adeptům na vítězství v nedělní časovce, v níž může ztrátu na nejlepší zlikvidovat a radovat se z celkového triumfu.

"Konečně jsou kopce za námi. Jsem moc rád, že jsem měl lepší nohy než včera," uvedl Dumoulin, jenž byl vedoucím mužem Gira od triumfu v časovce v 10. etapě. "Tentokrát ale nebudou odstupy tak velké, rozhodně ne. Budu bojovat o každou sekundu a uvidíme, na co to bude stačit," dodal muž, kterého za největšího favorita považují i jeho soupeři.

"Zítřejší časovka mu bude sedět. Já se budu muset snažit moc neztratit," uvedl na Dumoulinovu adresu dnešní vítěz Pinot. "Něco jsme dnes na Dumoulina najeli, ale zřejmě to nebude na celkové vítězství stačit. Hlavní favorit je Dumoulin," uvedl Eusebio Unzué, manažer Quintanova týmu Movistar.

Pinot vyhrál po 190 km ve spurtu pětičlenné skupiny, v níž byli vedle Quintany s Nibalim ještě Rus Ilnur Zakarin a Ital Domenico Pozzovivo. Zakarin dojel druhý, obhájce loňského vítězství Nibali třetí.

S patnáctisekundovým odstupem dorazila pětičlenná skupina s Dumoulinem a pět sekund za ní na jedenáctém místě Jan Hirt. Český debutant na Grand Tour strávil většinu klíčových okamžiků s nejlepšími, což mu vyneslo posun na průběžnou dvanáctou příčku.

Dramatické finále 100. ročníku Gira d'Italia obstará nedělní časovka na 29,3 km z Monzy do Milána.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 20. etapa (Pordenone - Asiago, 190 km):

1. Pinot (Fr./FDJ) 4:57:58, 2. Zakarin (Rus./Kaťuša), 3. Nibali (It./Bahrajn Merida), 4. Pozzovivo (It./AG2R), 5. Quintana (Kol./Movistar) všichni stejný čas, 6. Jungels (Luc./Quick-Step), 7. A. Yates (Brit./Orica), 8. Reichenbach (Švýc./FDJ), 9. Mollema (Niz./Trek Segafredo), 10. Dumoulin (Niz./Sunweb) všichni -15, 11. Hirt -20, ...54. Schlegel (oba ČR/CCC) -16:46.

Průběžné pořadí:

1. Quintana 90:00:38, 2. Nibali -39, 3. Pinot -43, 4. Dumoulin -53, 5. Zakarin -1:15, 6. Pozzovivo -1:30, 7. Mollema -3:03, 8. A. Yates -6:50, 9. Jungels -7:18, 10. Formolo (It./Cannondale) -12:55, ...12. Hirt -17:58, 36. Schlegel -2:15:29.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud