Jiří Punčochář
3. srpna 2017 • 16:20

Pomoc i velká konkurence: Kreuzigerova stáj získala ex-Froomovu pravou ruku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deset dnů po skončení Tour de France má cyklistika hodně zajímavý přestup. Stáj Orica-Scott, za kterou jezdí Roman Kreuziger, získala z vítězné sestavy Sky špičkového domestika Mikela Nieveho, jednoho z klíčových mužů, kteří pomohli Chrisi Froomovi k posledním dvěma titulům na Tour. Pro australský tým je to velká posila, pro Kreuzigera zároveň značná konkurence.



Přesně jak se už během Tour de France spekulovalo, tasí Orica-Scott jako novou posilu pro závody Grand Tour kartu jménem Mikel Nieve.

„Obdivuhodný španělský diesel,“ říká o něm český profesionál Leopold König, který 33letého Španěla zná ze společného působení ze Sky. Nieve je vítězem horské klasifikace na loňském Giru d’Italia, etapu dokázal vyhrát na Giru i na Vueltě. „Je schopen jet s nejlepšími až do konce velkých stoupání, letos na Tour byl v týmu Sky před Landou jako poslední Froomův domestik. Odvedl spoustu práce, za což si ho tým hodně cení,“ vykreslil ho König.

Od roku 2018 si bude Nieveho cenit australská Orica-Scott. Nieve je dalším kouskem do skládačky, která má vytvořit vítěznou partu kolem nadějných vrchařů Simona a Adama Yatesových a Estebana Chavese.

Když vloni šéf australského týmu Matt White vítal Romana Kreuzigera, označil ho za game-changera, tedy muže, v jehož schopnostech je změnit sílu týmu tak, aby začal vyhrávat. O Nievem lze mluvit úplně stejně. Na Froomových titulech má velký podíl.

„Znám Estebana (Chavese) a bratry Yatesovy. Jsou velmi mladí, ale zároveň jsou výjimečně talentovaní a jsou schopni dosahovat velkých výsledků, k nimž jim chci pomoct,“ řekl Nieve.

Kdyby se měla Tour de France jet příští týden, je 33letý Španěl ihned schopen nastoupit do role superdomestika. Tedy do té, kterou plnil na letošní Tour jako kapitán pro horské etapy Kreuziger.

„Podal solidní výkon,“ hodnotil českého borce po Tour šéf týmu. Uznal, že Kreuzigerovi příliš nevyšel tah s horským soustředěním v Andoře, po němž měl špatně načasovanou formu a v požadované výkonnosti byl až ve druhé polovině závodu.

Novou akvizici White v prohlášení postavil na Kreuzigerovu úroveň.

„Podepsáním Nieveho zesilujeme naši armádu, budovanou ve snaze podpořit naše mladé lídry pro celkové pořadí na Grand Tour,“ říká White otevřeně. „Vloni přišel Roman, letos Mikel, který je stejně zkušený. Oba dva byli součástí vítězných týmů na největších závodech na světě a oba jsou velmi cenní pro náš tým a pro naše tři mladé lídry,“ upřesnil White.

Pro Kreuzigera tedy Nieveho přestup neznamená ztrátu pozice hlavního domestika. Jenom se může klidně stát, že ji nebude plnit na Tour de France se Simonem Yatesem, ale třeba s jeho bratrem Adamem na Giru nebo s Chavesem na Vueltě.

Cyklistický rok je dlouhý a Grand Tour se během něho jedou tři. S Kreuzigerem a Nievem pod jednou střechou bude Orica-Scott schopna síly dobře rozprostřít.

Nieve představuje na jednu stranu velkou pomoc, na druhou přímou Kreuzigerovu konkurenci.

„Rád bych byl součástí vítězného týmu. Rád bych se účastnil velkých závodů, byl důležitým závodníkem v horských etapách a fungoval jako pomocná ruka mladým lídrům,“ plánuje si Nieve.

Jako kdyby rovnou kopíroval plány, s nimiž na Tour odjížděl Kreuziger.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud