Ondřej Němec
14. března 2018 • 10:42

Začíná Kreuzigerův rok. Český jezdec založil i vlastní akademii talentů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Parádní start sezony pokazila zima. Roman Kreuziger předváděl v závodě Paříž-Nice skvělé výkony, v poslední etapě se mu však nedařilo kvůli počasí. S tím, že lídr jeho týmu Simon Yates skončil na druhém místě, nebyl nejúspěšnější český silniční cyklista úplně spokojený. Na začátku sezony se ale cítí velmi dobře a pomýšlí na úspěch v jarních klasikách. Dokonce založil vlastní akademii talentů.



Většinu závodu Paříž-Nice, který o víkendu skončil, jezdil Roman Kreuziger skvěle. Královskou sedmou etapu vyhrál hlavní jezdec týmu MitcheltonScott Simon Yates, a to za vydatného přispění českého kolegy. V poslední etapě se však Kreuzigerovi nedařilo a Yates nakonec skončil na druhém místě.

„Pokud by nám někdo minulou sobotu řekl, že Simon bude druhý, brali bychom to všema deseti. Protože cílem bylo, aby skončil mezi prvními pěti,“ hodnotí výsledek Kreuziger. „Nám se povedlo, že byl druhý, vyhráli jsme etapu a v týmech jsme byli třetí. Ale samozřejmě, že když máte v neděli ráno v Nice žlutý dres, tajně doufáte, že se to podaří a zůstane vám. Což se nepovedlo. Takže v prvním okamžiku určitě zklamání,“ dodává.

A co bylo příčinou, že v závěrečné etapě nepředváděl výkony jako po většinu závodu? Značný vliv mělo nejspíš počasí, které podmínky značně komplikovalo. „Určitě mě mrzí poslední etapa. Ze soboty na neděli jsem dostatečně nezregeneroval. Asi to bylo i kvůli zimě. V takovém počasí nejezdím úplně rád,“ přiznává jednatřicetiletý cyklista. „Jeden den se tělo zmáčklo a dokázalo se zimou pracovat, druhý ne. A nohy nefungovaly, jak by měly. To je jediný negativní bod z první části sezony, že se mi nepovedla etapa a možná časovka, ale jinak si myslím, že můžu být spokojen s tím, kde jsem.“

Kreuziger jednoznačně předvedl, že je dobře připraven, a tak vyčkává, jaké závody ho ještě čekají. „Teď mám čtrnáct dní soustředění a pak se uvidí, kam nás tým pošle. Co můžu zmínit, jsou ardenské klasiky. Lutych je můj velký cíl a velký sen, který mám v hlavě už několik let. Doufám, že budu ve formě, ve které potřebuji, abych mohl bojovat alespoň o pódium. A když člověk myslí na pódium, tak samozřejmě myslí i na vítězství.“

Roman Kreuziger si založil vlastní akademii talentů
Video se připravuje ...

I přesto, že je Kreuziger na začátku závody nabité sezony, stihl odstartovat veliký projekt. Roman Kreuziger Cycling Academy – tak zní název akademie, která se bude starat o nové talenty české cyklistiky. V prvním roce díky ní získá podporu jedenáct talentovaných chlapců a dívek od 11 do 17 let. Budou mít zajištěno kompletní vybavení, individuální tréninkové plány, péči maséra a fyzioterapeuta. Akademie jim zaplatí i soustředění a startovné na závodech.

„Nejvíc se tomu bude věnovat Petr Kubias, bývalý závodník, Václav Novák jako trenér a moje žena. Proto jsem se nebál dát akademii své jméno. Samozřejmě že teď v sezoně tomu sám tolik dát nemůžu,“ říká Kreuziger. „Ale i v tomto čase se bude rozhodovat o soustředěních, jestli je dělat, nebo nedělat. A to jsou případy, u kterých hodlám být. Chci být informovaný, co se v týmu děje a do budoucna se sám rád víc začlením. Mám zájem na tom, aby to fungovalo, jedná se o dlouhodobý projekt.“

Roční náklady na chod akademie se pohybují v řádech milionů korun. Mladí závodníci dostanou kompletní servis, ale také budou muset plnit povinnosti. „Chceme to dělat opravdu profesionálně. Pomáhat dětem sportovně růst. Ale budeme i hodně dbát na vzdělání. Protože člověk nikdy neví. Spadne, přestane ho to bavit a co pak? Někdy se upřednostňuje sport před vzděláním, což není dobře,“ upřesňuje český cyklista. „Máme vybráno asi čtyři nebo pět škol, kam bychom je chtěli doporučit, s tím, že by trenéři byli v kontaktu s kantory. A když nebudou mít prospěch, jaký bychom si představovali, tak je například nebudeme pouštět na soustředění,“ dodává Kreuziger.

Kreuziger o Saganovi: Každý by si přál mít alespoň část talentu a formy, jakou disponuje
Video se připravuje ...

Kreuziger o své přípravě: Základem je správně zvolené stravování
Video se připravuje ...

Kreuziger o postavení v týmu: Pozice lídra jsem se nevzdal, občas je ale potřeba pomoct mladším
Video se připravuje ...

Víceetapový závod v Česku? Nedokážu si to představit, říká KreuzigRK-zavod cesk
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud