26. května 2018 • 16:55

Froome se dočkal! Jako první Brit vyhraje Giro a zkompletuje triumfy na GT

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklista Chris Froome jako první Brit vyhraje Giro d'Italia. Před nedělní poslední etapou, v níž se už tradičně nezávodí, má v čele více než čtyřicetisekundový náskok před druhým Nizozemcem Tomem Dumoulinem. Dvacátou etapu ze Susa do Cervinie vyhrál Španěl Mikel Nieve.



Třiatřicetiletý Froome si růžový trikot zajistil díky famóznímu sólovému úniku v páteční 19. etapě, do které jezdec stáje Sky odstartoval z průběžného čtvrtého místa. Dnes ještě obhájce titulu Dumoulin zkoušel jeho náskok stáhnout, ale Froome všechny Nizozemcovy nástupy hravě zachytil.

Brit, jenž se v první polovině Gira trápil, zkompletoval jako sedmý cyklista v historii triumfy na všech Grand Tours. Loni po čtvrtém triumfu na Tour de France premiérově ovládl i Vueltu. Vyhrát tři závody "velké trojky" po sobě se dosud povedlo jen Belgičanu Eddiemu Merckxovi a Francouzi Bernardu Hinaultovi.

Dnešní poslední alpskou etapu rozhodl Nieveův nástup zhruba 30 kilometrů před cílem. Španělský vrchař měl v cíli více než dvouminutový náskok na druhého Nizozemce Roberta Geesinka, skupinka s jezdci z první desítky celkového pořadí na vítěze nakonec ztratila přes šest minut.

Chyběl v ní průběžně třetí Francouz Thibaut Pinot, který odpadl v prostředním ze tří velkých stoupání. Na stupně vítězů se tak posunul Kolumbijec Miguel Ángel López.

Cyklista Chris Froome vyhraje jako první Brit Giro d´Italia
Cyklista Chris Froome vyhraje jako první Brit Giro d´Italia

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud