Ondřej Němec
Premium
5. srpna 2018 • 15:15

Štybar o Tour, vymlácených zubech, rodině, třech domovech i podnikání

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za svou kariéru zažil Zdeněk Štybar jak etapové vítězství na Tour de France, tak třeba i velmi tvrdý pád, při kterém přišel o všechny přední zuby a následky vnímá dodnes. Nijak ho to ale neodradilo. „Kdyby člověk šel do závodu s myšlenkou, co všechno by se mohlo stát, začne ztrácet pozice,“ ví cyklista, který chce příští neděli zabojovat o titul evropského šampiona. Kromě tří titulů mistra světa v cyklokrosu má také tříletého syna a rozběhnuté podnikání v Čechách i na Mallorce.



Po delší pauze jej čeká závodní smršť. Cyklista Zdeněk Štybar se 12. srpna pokusí zabojovat o titul mistra Evropy a hned následující den nastoupí jako člen týmu Quick-Step Floors v etapovém závodu BinckBank Tour.

Tak tomu bude, pokud vše půjde podle plánu a do rychlého přesunu ze Skotska do Nizozemska nepromluví například probíhající stávka letecké společnosti Ryanair. Teď se ale český cyklista ještě připravuje v úmorných vedrech na Mallorce. „Je tu přes čtyřicet stupňů, tak se jen musím zastavovat častěji pro pití,“ říká úspěšný český závodník.

Za týden se pokusíte získat dres mistra Evropy v Glasgow. Chvíli se ale zdálo, že budete muset šampionát oželet, abyste stihl etapový závod BinckBank Tour (dříve Eneco Tour) v Nizozemsku, jenž začíná hned následující den. Stihnete to nakonec?
„Jo jo. Byl tam problém s charterovým letem, který je hned po závodech. Zdálo se, že pro mě nebude místo. Nicméně pravděpodobně zařídili nějaké větší letadlo, protože jsem slyšel, že ani další kluci tam neměli místo, a teď mají. Snad to tedy dopadne. Jediné, čeho se ještě bojím, je stávka Ryanairu, ale snad se tam nějak dostanu.“

V květnu jste absolvoval velice náročné Giro d‘Italia, pak jste na konci června závodil na mistrovství republiky. V jaké se teď cítíte formě?
„Myslím si, že je to dobré. Absolvoval jsem i nějaké testy, a vypadají dobře. Mám za sebou výborné třítýdenní vysokohorské soustředění v italském Livignu. Forma by měla být tedy dobrá. Jediným minusem může být, že jsem od českého šampionátu nejel žádné závody, takže mi bude trochu chybět závodní rytmus, ale doufám, že to nějak skousnu a že mi to bude sedět.“

NEJ momentem zůstává zlato z cyklokrosu

V Glasgow bude silná konkurence, že?
„Ano, tam je mnoho skvělých závodníků. Peter Sagan, Alexander Kristoff a další. Favoritů tam bude hodně. Myslím, že se na to budou soustředit mnozí klasikáři a spurteři, kteří vědí, že nevyhrají mistrovství světa, tak vše ladí na Evropu.“

Čeká vás tedy zase mnoho kilometrů závodů. Na co vlastně myslíte během jízdy?
„Někdy na průběh závodu, ale někdy mám myšlenky úplně mimo. Obzvlášť na Grand Tour, kdy se jede dvacet jedna etap za sebou a člověk je dlouho mimo domov. Během toho skoro měsíce se stane spousta věcí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud