26. září 2018 • 17:04

Dennis suverénně ovládl časovku na MS, Dumoulina sesadil z trůnu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Australský cyklista Rohan Dennis suverénně vyhrál na silničním mistrovství světa v Innsbrucku časovku. Stříbrného Nizozemce Toma Dumoulina, obhájce loňského prvenství, porazil o minutu a 21 sekund. Bronz získal Victor Campenaerts z Belgie. Jan Bárta byl čtrnáctý, úřadující domácí šampion Josef Černý pětadvacátý.



Osmadvacetiletý Dennis získal z individuální časovky na MS první medaili. Dosud měl dvě zlaté z časovky družstev a dva tituly z dráhových světových šampionátů. Na dráze byl v roce 2015 necelé tři měsíce také držitelem rekordu z hodinovky. Australský cyklista vyhrál časovku po 13 letech, v roce 2005 završil Michael Rogers zlatý hattrick.

Dennis prolétl trať s rychlostním průměrem takřka 50 kilometrů v hodině (49,585). A s ohledem na velký náskok z druhého mezičasu na metě 35,2 km, který v průběhu neustále navyšoval, čekal na dojetí posledního startujícího Dumoulina a na potvrzení prvenství už jen symbolicky.

"Je to sen, který se stal skutečností. Po tomto úspěchu jsem prahnul už od doby, kdy jsem byl juniorem. Nikdy jsem sám nic nevyhrál v žádné věkové kategorii, takže dočkat se toho prvního zlata rovnou až mezi seniory, to je opravdu něco mimořádného," jásal Dennis.

V cíli obrovsky zklamaný Dumoulin, jemuž mělo hrát do karet výrazné stoupání ve druhé polovině přes 52 kilometrů dlouhého závodu, měl nakonec štěstí, že vůbec dosáhl na stříbro. Campenaertse za sebou nechal pouze o půl sekundy. Čtyřnásobný světový šampion z časovky Němec Tony Martin byl se ztrátou takřka dvou a půl minuty sedmý.

Sedmadvacetiletý rodák z Maastrichtu Dumoulin prožívá rok, v němž sice dosáhl výborných výsledků, ale pokaždé se musel v celkovém účtování před někým sklonit. Vítěz loňského Gira d'Italia sice vyhrál souboje s chronometrem na Giru i poté na Tour de France, v obou případech ale skončil celkově druhý.

Na Giru vyhrál druhou z časovek právě Dennis. A s druhou příčkou se musel Dumoulin spokojit rovněž v úvodní den šampionátu, kdy v neděli dojela jeho stáj Sunweb - rovněž v pozici obhájce a hlavního favorita - druhá za sestavou Quick-Step Floors.

Bárta měl na Dennise manko čtyř minut a osmi sekund, Černý byl ještě o 41 sekund pomalejší. "Mým cílem byla desítka, je to holt kousek za ní, škoda," řekl Bárta v rozhovoru s novináři.

Přiznal, že ho závod stál hodně sil. "Na to, jak ta časovka byla těžká, že tam byl ten kopec a po něm ještě takový vlnitý profil, tak byla relativně dlouhá. Už jsem jel asi i delší časovky, ale když už bývá nad padesát kilometrů, bývá lehčí, více rovina. Tahle časovka byla opravdu hodně těžká," konstatoval Bárta.

"Na konci už to bylo hrozné, ale snad ten výkon nebyl zase až tak špatný. Bylo to pro mě vážně hrozně náročné. Takové jakoby utažené, ten kopec mi moc nesedl, raději jedu více do tempa. Snažil jsem se s tím poprat, ale jak už je konec sezony, chybí tomu ten šmrnc," přiznal Černý.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Innsbrucku (Rakousko):

Časovka:
Muži elite (52,1 km):
1. Dennis (Austr.) 1:03:03, 2. Dumoulin (Niz.) -1:21, 3. Campenaerts (Belg.) -1:22, 4. Kwiatkowski (Pol.) -2:05, 5. Oliveira (Portug.) -2:14, 6. Castroviejo (Šp.) -2:18, 7. Martin (Něm.) -2:25, 8. Bevin (N. Zél.) -2:35, 9. Kirijenko (Běl.) -3:08, 10. Madsen (Dán.) -3:23, ...14. Bárta -4:08, 25. Černý (oba ČR) -4:49.

Jan Bárta skončil v časovce jako nejlepší z Čechů čtrnáctý
Jan Bárta skončil v časovce jako nejlepší z Čechů čtrnáctý

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud