9. srpna 2019 • 04:20

Senzace na kole! Porazila všechny muže a na 4000 km se ještě šetřila

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slyšte o výkonu, který cyklistický svět dosud nepoznal. Němka Fiona Kolbingerová se stala první vítězkou Transkontinentálního závodu, když po 10 dnech, dvou hodinách a 48 minutách dosáhla cíle. Nejextrémnější cyklistický podnik, jehož trasa měří 4000 kilometrů, ovládla jako vůbec první žena v jeho šestileté historii.



Možná vás překvapí, jak 24letá výzkumnice v oblasti léčby rakoviny prožívala své vítězství. Druhého Brita Bena Daviese porazila o víc jak deset hodin, přesto tvrdila, že se ještě šetřila: „Mohla jsem víc dřít a méně spát.“

Její trasa zahrnovala cestu z bulharského Burgasu přes Srbsko, Chorvatsko, Slovinsko, Rakousko, Itálii, Švýcarsko až do francouzského Brestu. Za sebou nechala více než 200 mužů a 40 žen.

„Jsem tak překvapená, že jsem vyhrála. Když jsem začínala, myslela jsem si, že bych mohla dosáhnout na stupně vítězů mezi ženami, ale určitě ne porazit všechny,“ rozplývala se Kolbingerová nad úžasným výkonem, který ji vynesl pozornost velkých světových médií.

Jaká jsou pravidla Transkontinentálního závodu? Každý účastník musí projet alespoň sedm zemí, volí si sám trasu, která je může zavést třeba i do serpentýn v jižním Tyrolsku v nadmořské výšce 2474 metrů nad mořem. Je však nutné protnout kontrolní body. Není povoleno ptát se kohokoliv na směr či požádat o pomoc s opravou kola. Všichni si také musí shánět sami jídlo a ubytování.

Kromě toho také nemůžete brát ohledy na počasí. „Museli jste se vypořádat s teplotami v rozmezí mezi čtyřmi a 37 stupni Celsia. Jeli pod pálivým sluncem, mrznoucím deštěm a uprostřed hromů a blesků,“ popsali organizátoři, co na závodníky čekalo.

O to víc si zaslouží Kolbingerová uznání.

První před všemi ženami, ale i muži. Němka Fiona Kolbingerová v cíli Transatlantického závodu.
První před všemi ženami, ale i muži. Němka Fiona Kolbingerová v cíli Transatlantického závodu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud