3. června 2009 • 20:22

Štybar překvapivě vyhrál Pražské schody

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Cyklokrosový vicemistr světa Zdeněk Štybar z belgické stáje Fidea nečekaně vyhrál 16. ročník exhibičního závodu na horských kolech Pražské schody.



Na dalších místech dnes projeli cílovou páskou Christoph Soukup z Rakouska a Jiří Friedl, oba z celku Merida Biking."Byl to hodně těžký závod, ta hodina byla jako krosový závod. Jeden sjezd, jeden výjezd, ale ty schody nebyly na odpočinek, ale spíše dát jazyk dozadu, aby si jej člověk nepřekousl," řekl v cíli Štybar.

"Já jsem si to určitě užil, hodně mě vymotivovali čeští diváci. Vypadá to, že nejsem unaven, ale nohy říkají něco jiného. Vůbec jsem nečekal, že to bude tak těžké, ten kopec jet několikrát bylo náročné," dodal závodník, jehož cílem je nominace na mistrovství Evropy v cross country.V poli poražených skončili největší favorité.

Úřadující světový šampion v cross country Christophe Sauser ze Švýcarska dojel šestý, až hluboko pod ním se ve výsledkové listině objevil vicemistr světa Cedric Ravanel z Francie.

Neuspěli ani nejlepší čeští bikeři - olympionik Jaroslav Kulhavý, stejně jako Milan Spěšný, závod nedokončili.Cílem prvního kola projel první Rybařík, ale poté začali diktovat tempo Soukup, Sauser a spolu s nimi i česká dvojice Ježek, Štybar.

Toto kvarteto spolu vydrželo pohromadě do osmého z 19 okruhů, kdy překvapivě nestačil tempu soupeřů Sauser. Nejaktivněji si počínal Soukup a ve dvanáctém okruhu se mu podařilo získat malý náskok. Hned v příštím kole se ale dvojice českých cyklistů na něj dokázala znovu dotáhnout.

Z hloubi pole se naopak posouvali kupředu Friedl a Pavel Boudný. Od šestnáctého okruhu už zůstala vepředu pouze dvojice Štybar, Soukup a Friedl se dokázal dostat na třetí pozici před Ježka.

Rozhodnutí padlo v předposledním okruhu. Štybar nastoupil v prudkém stoupání na Jánský vršek a v Nerudově ulici poté získal náskok přibližně 50 metrů, s nímž vjel na Hradčanském náměstí do posledního kola. V něm svůj náskok dokázal ještě zvýšit a naprosto přesvědčivě vybojoval prvenství.

"Nechal jsem jej jet na prémie a riskl jsem vše na závěr. Čekal jsem, kdy mu dojdou síly, a naštěstí tomu tak bylo v posledním kole," podotkl Štybar, jenž o víkendu absolvuje další závod Českého poháru v cross country.

"Poté pojedu silniční etapový závod Kolem Srbska a poté doufám, že budu nominován na mistrovství Evropy," poznamenal k nejbližším plánům český reprezentant.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud