6. října 2010 • 17:06

Přijde Kreuziger o účast na Tour de France?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stáj Astana, nový zaměstnavatel českého cyklisty Romana Kreuzigra, zatím nefiguruje mezi uchazeči o licenci ProTour na příští sezonu. Kazašský tým prý v termínu, který vypršel 1. října, nestihl předložit Mezinárodní cyklistické unii požadované bankovní záruky. V prohlášení ale uvedl, že je v nejbližších hodinách doručí.



Astana patří mezi osm stájí, kterým vyprší licence po této sezoně. Deset týmů už má licenci jistou, dalších deset usiluje o zbylých osm volných míst. Bez licence ProTour by Kreuzigrovi a spol. hrozilo, že přijdou o účast na největších závodech včetně Tour de France.

Mezi žadateli je podle svého vyjádření i Astana, i když na seznamu zveřejněném UCI nefiguruje. Až poskytne bankovní garance, UCI se bude její žádostí zabývat. Celý proces se však kazašskému týmu prodraží, protože za každý den zaplatí 1000 švýcarských franků.

Navíc každý z jezdců týmu včetně Kreuzigra může do konce října stáj opustit bez ohledu na platnou smlouvu.Nejlepší český silniční cyklista v polovině srpna oznámil, že po pěti letech odejde z italského Liquigasu a na dva roky se upíše Astaně, kde vystřídá trojnásobného vítěze Tour de France Alberta Contadora.

Slavný Španěl nyní čelí dopingovému skandálu kvůli pozitivnímu nálezu na letošní Tour, což může negativně ovlivnit posuzování přihlášky Astany.Kazašský tým údajně v sezoně operuje s výrazně nadprůměrným rozpočtem 440 milionů korun, ale navzdory mocné podpoře státu se mu nevyhýbají finanční potíže.

Loni se jezdcům Astany zpožďovaly výplaty a následovala protestní akce, do níž se zapojil Contador i tehdejší hvězda týmu Američan Lance Armstrong.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud