11. listopadu 2010 • 17:17

Kreuzigera střídá na trůnu Jaroslav Kulhavý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Králem české cyklistiky za rok 2010 byl dnes vyhlášen biker Jaroslav Kulhavý. Mistr Evropy a stříbrný medailista ze světového šampionátu v cross country horských kol ukončil dvouleté panování silničáře Romana Kreuzigra.



Kulhavý vyhrál anketu Českého svazu cyklistiky poprvé.

Pětadvacetiletý jezdec se v uplynulé sezoně postaral o historicky nejlepší české výsledky v cross country. Po červencovém triumfu na mistrovství Evropy v Izraeli zazářil i na mistrovství světa v kanadském Mont-Sainte-Anne, kde získal také bronz ve štafetě.

Vyhrál i jeden závod Světového poháru a celkově skončil v elitním seriálu na třetím místě. Sezonu zakončil na prvním místě světového žebříčku.Kulhavý se stal po Michalu Prokopovi teprve druhým zástupcem horských kol, který zvítězil v anketě, v níž hlasují odborníci a novináři.

Anketa vznikla v roce 1965 a jejími nejčastějšími vítězi jsou legendy kolové bratři Pospíšilové, kteří zvítězili osmkrát.Celkem šestkrát ovládli anketu cyklokrosaři, ale Zdeňku Štybarovi se další prvenství přidat nepovedlo, i když triumfoval na mistrovství světa, ve Světovém poháru i seriálu Superprestige.

Na čtvrté vítězství v anketě nedosáhl ani Kreuziger, jenž zopakoval na Tour de France loňské deváté místo.

Na slavnostním vyhlášení v Top Hotelu Praha byli oceněni i další cyklisté, kteří získali medaili na světových akcích: Nikola Lebánková a Tomáš Nezbořil za sálovou cyklistiku, cyklokrosaři Štybar, Tomáš Paprstka a Jakub Skála, za handicapované cyklisty Jiří Ježek, Michal Stark a David Vondráček, bikrosařky Aneta Hladíková a Romana Labounková.

V kategorii horských kol získali vedle Kulhavého ocenění Jana Horáková, Tomáš Slavík, Michal Prokop a štafety z ME a MS. Za dráhovou cyklistiku Denis Špička, Adam Ptáčník, Dagmar Labáková, Jan Dostál, Milan Kadlec, Lucie Záleská, Jiří Hochmann a Martin Bláha, za silničáře Kreuziger a Jan Štern. Čestné uznání od svazu dostali Petr Klouček, Petr Hambálek, Vladimír Vačkář, František Mudřík.

Doprovodnou anketu Miss sympatie české cyklistiky vyhrála silniční cyklistka Katarína Hranaiová. Nejsympatičtějším cyklistou byl v internetovém hlasování zvolen Tomáš Slavík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud