8.5.2021 • 16:00

Huvarová vás dostane do formy! Ukázala cvičení, za co může hokej?

Vstoupit do diskuse
0

Jak se udržet ve formě i v době pandemických restrikcí? To poradí koučka Karolína Huvarová, která se už čtvrtým rokem stará v USA o kondici hráčů hokejového týmu Carolina Thunderbirds. Kromě toho trenérka prozradila i detaily o tom, jak probíhá kondiční příprava amerických hokejistů.



Amatérský sport včetně toho mládežnického už více než rok skomírá. Zůstaňte v kondici i navzdory pandemickým lockdownům. Jak na to vám poradí osobně trenéři úspěšných českých sportovců. Před týdnem vám své tipy prozradil trenér rychlobruslařské reprezentace Vít Živný, tentokrát se o své zkušenosti podělí koučka amerického hokejového týmu Karolína Huvarová.

Jaké jsou specifika kondičního tréninku hokejistů?
„Trénování se odvíjí zejména od hokejové sezony a toho, v jaké etapě se právě nacházejí. Jiné tréninky mají například v období přípravy, jiné v hokejovém kempu před začátkem sezony nebo třeba během play off. Podle toho, v jaké fázi právě jsme, se zaměřujeme více či méně na vlastní kondici a vytrvalost, rozvoj síly, rychlosti a výbušnosti. V sezoně se s klukama potkáváme 1-2x v týdnu a děláme kruhový nebo intervalový trénink na kolech. V rámci rozvoje flexibility občas zařadíme i jógu na uvolnění beder, kyčlí a ramen, která jsou v hokeji velmi zatěžovaná."

Co je z hokejového tréninku využitelné i pro běžné rekreační sportovce?
„Já myslím, že běžný sportovec může využívat všechny jednotky tréninků na rozvoj kondice, síly a rychlosti, ale musí uzpůsobit míru zatížení svým schopnostem a potřebám. Já osobně například cvičení typu HIIT, boot camp nebo tabata, která cvičíme s hokejisty, používám i v trénincích s holkama. Jen samozřejmě upravím počet opakování a snížím zátež. Někdy jsem dokonce i překvapená, že toho zvládneme víc my ženy." (směje se)

V čem jsou hokejisté v důsledku toho, jaký sport dělají, silní, jaké oblasti těla naopak v důsledku hokeje trpí?
„Nejdominantnější jsou u hokejistů určitě svaly nohou, zejména pak zadní strana stehen a lýtek. Důležitý je pro ně také pevný střed těla. Odchylky od normálního fyziologického stavu najdeme u všech posturálních svalů, které zajištují hokejový postoj a pohyb sám o sobě. Při hokeji hodně trpí bedra a hrudní páteř, což je způsobeno pohybem rukou šikmo vpřed na stranu, ve které hráč drží hokejku. Trpí i trapézy, prsní a stehenní svaly bývají zkrácené. Spousta hráčů má také deformace chodidel z bruslí."

Okouzlující hokejová trenérka Karolína Huvarová umí zaujmout nejen svými odbornými hokejovými znalostmi
Okouzlující hokejová trenérka Karolína Huvarová umí zaujmout nejen svými odbornými hokejovými znalostmi

Trénink podle Karolíny Huvarové

„Připravila jsem si pro vás intervalový trénink s rezistenční gumou, který si můžete odcvičit kdykoliv a kdekoliv. Pokud nemáte odporovou gumu, nevadí, cvičit můžete i bez, případně si pro zvýšení zátěže vezměte jednoručky.

Každý z cviků provádíme po dobu 20-30 sekund s tím, že mezi jednotlivými cviky si dejte pauzu 15-20 sekund. Pokud je cvik na pravou a levou stranu, odcvičíme prvně jednu, poté druhou stranu. Doporučuji odjet 4 série, kdy mezi sériemi máte 2 minuty pauzu. Cviky se snažíme odcvičit v rychlejším tempu, ale dbáme na správné provedení."

1. Good morning

Postavíme se zpříma, chodidla mírně od sebe (přibližně 10 cm). Gumu umístíme pod chodila a na ramena, přidržujeme rukama. Pokrčíme se mírně v kolenou a předkloníme se dopředu tak, aby hrudník a stehna svírala jakoby trojúhelník. Záda jsou celou dobu v neměnné pozici, rovná, pohyb vychází z kyčlí. S výdechem se vracíme do výchozí pozice.

2. Squats with side raise

Dalším cvikem bude klasický dřep s unožením do strany. Postavíme se rovně, nohy od sebe na malinko více, než je šíře boků, špičky míří lehce do stran. Pokrčíme kolena a přejdeme do dřepu. Záda jsou rovná, hlava vzpřímená, oči míří před sebe. Zadek se snažte pomyslně tlačit dozadu, kolena nesmí přesahovat přes špičku. S výdechem se postavíme, přičemž tlačíme do pat a hmitem unožíme do strany pravou nohu, současně se snažíme natáhnout odporovou gumu. Nohu vrátíme zpět, přejdeme do pozice dřepu a opakujeme totéž na levou stranu. Střídavě pokračujeme.

3. Backwart lunges + front kick

Výpad vzad s vykopnutím provedeme tak, že vzpřímeného postoje uděláme krok vzad, kdy přední noha svírá pravý uhel v koleni, koleno zadní nohy se nesmí dotýkat země. Zatlačíme do paty přední nohy, s výdechem se švihem postavíme a vykopneme zadní nohu do předu tak, abychom se rukou dotkli špičky. Opakujeme na levou, poté na pravou stranu.

4. One legged bridge

Lehneme si na podložku, pokrčíme v kolenou a chodidla dáme od sebe na šíři boků. Zvedneme jednu nohu nahoru a odlepíme zadek od podložky. S výdechem zvedneme zadek, bedra a záda nahoru tak, aby ramena – koleno byly jakoby v jedné linii. Vrátíme se do základní pozice tak, aby se hýždě nedotýkaly země. Opakujeme na jednu stranu, poté na druhou.

5. High clamshell

A jsme u posledního cviku. Lehneme si na podložku na pravý bok, pokrčíme nohy a opřeme se o pravé předloktí. S výdechem se zvedneme na předloktí a koleni, přičemž roztáhneme nohy, kolena co nejvíce od sebe, špičky nohou se dotýkají. Pánev tlačíme dopředu. S nádechem se vrátíme do výchozí pozice. Opakujeme na pravou, poté na levou stranu.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}