Autor: jab
7.9.2017 • 13:27

Žil na ulici, teď může být mistrem světa. O slávu tu nejde, říká boxer Horváth

Vstoupit do diskuse
0

Pro české fanoušky boxu bude tenhle zápas jednou z největších událostí posledních let. Štěpán Horváth vyzve v sobotu 9. září Rusa Magomeda Kurbanova. V případě vítězství se může výrazně přiblížit svému snu – zápasu o titul mistra světa organizace WBO! Tím by jeho příběh získal téměř hollywoodské rozměry. Vždyť ještě před pár lety žil tenhle skromný kluk na ulici. Svůj příběh odkryl 34letý boxer v povídání pro Superlife.



Kdyby žil Štěpán Horváth v USA nebo třeba v Rusku, byl by sportovní hvězdou první kategorie. V Česku se zatím mezi celebrity neřadí. Už brzy se to ale možná změní.

Pokud v sobotu v ruském Čeljabinsku uspěje a porazí Magomeda Kurbanova, domácí hvězdu s bilancí 11 vítězství (z toho 9 KO) – žádná porážka, s velkou pravděpodobní dostane možnost vyzvat držitele titulu mistra světa organizace WBO v lehké střední váze!

Štěpán si svůj sobotní zápas zasloužil třemi obhajobami, z nichž ta poslední jej vynesla zatím nejvýš – letos v březnu v pražské hale Královka porazil Němce Arthura Hermanna a stal se mistrem Evropy organizace WBO. „Ale pořád cítím, že nejsem tam, kde bych měl být,“ říká nejlepší český profesionální boxer.

Ten pocit v sobě nosí už několik let. Poprvé se dostavil, když skončil jako mladý kluk na ulici…

Z ringu na ulici. A zase zpátky

Do boxerské tělocvičny poprvé přišel ve svých 12 letech. Viděl, jaká je to dřina a jak se ostatní mlátí do hlavy, tak zase brzy zmizel. Zkoušel pak různé sporty, třeba házenou a fotbal. „Ale měl jsem vedle sebe bráchu, který boxoval, sílil a byl úspěšný. Pořád mě provokoval, ať jdu také dělat sport pro chlapy,“ vypráví s úsměvem.

Mezi provazy se proto brzy vrátil. A trenéři rychle poznali, jaký talent mezi sebou mají. Už v 16 letech byl Horváth v reprezentaci. Jenže pak přišel zlom. „Když jsem se nekvalifikoval na olympijské hry do Pekingu, přerušil jsem kariéru. Začalo tím hodně špatné období. Dva roky jsem nic nedělal. Chvíli jsem byl dokonce na ulici. Rodina se mě snažila podporovat, ale já o to nestál a chtěl jsem si poradit sám,“ líčí chomutovský rodák. „V hloubi duše jsem ale cítil, že jsem něco nedokončil. Jako kdybych věděl, že mám být na vrcholu, ale nejsem tam.“

K boxu se proto vrátil. Trénovat zase začal v malé tělocvičně městské policie, kde bylo všechno, co v tu chvíli potřeboval – boxerský pytel a činka. Znovu začal stoupat vzhůru. Stal se profesionálním boxerem a jeho kariéra se rozjížděla. Po vítězné sérii v Česku se snažil prorazit i v zahraničí, kde čelil slavným jménům. Vždycky nevyhrával, ale na své cestě se nikdy nezastavil.

Box ze mě dělá lepšího člověka

Velkým zlomem v jeho kariéře bylo pozvání do nově vzniklého týmu Qwert Boxing z Plzně, který na něho vsadil jako na svého hlavního koně. Díky tomuhle týmu se mohl pustit do přípravy naplno a začít se soustředit jen na sport. Dnes za Horváthem stojí například i sportovní značka Reebok.

Ve 34 letech věří, že vrchol jeho kariéry teprve přijde. „Mně ale nejde o to, abych se stal hvězdou. Nejde mi ani o peníze. Kdybych to dělal jen kvůli nim, tak mi to za tu obrovskou dřinu nestojí,“ vypráví upřímně. „Jde mi o to, abych byl dobrý člověk. Aby lidé věděli, že boxování, trénink, výhry i porážky jim dají to, že si budou v životě vědět rady. Že se díky tomu stanou lepšími lidmi. Že se vždycky budou mít na koho obrátit. A čím víc toho ve sportu dokážu, tím víc lidí mohu motivovat.“

Je možné, že už teď v sobotu inspiruje spoustu mladých kluků k tomu, aby se nebáli vstoupit do boxerské tělocvičny. Protože jak sám říká: „Pořád cítím, že nejsem tam, kde mám být.“

Bojovnice Mašková vstupuje do MMA: Dokážu, co budu chtít
Video se připravuje ...


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}