10.12.2019 • 15:00

Hrál baseball, zastavila ho ALS, i tak pomáhal. Zemřel kmotr ledové výzvy

Vstoupit do diskuse
0

Byl to fenomén. „Kbelíková výzva“ se od roku 2014 šířila internetem jak povodeň. Účastníci výzvy napustili kýbl ledové vody, vychrstli si ho na hlavu a video z této akce zveřejnili na Facebooku s výzvou pro ostatní, aby udělali to samé nebo darovali peníze na charitu. Většina lidí udělala obojí. Výzvy se zúčastnily tisíce lidí včetně třeba Davida Beckhama, Billa Gatese, Anny Wintourové, Donalda Trumpa nebo i Homera Simpsona. Bývalý baseballista Pete Frates, který vše dal do pohybu, však v těchto dnech zemřel.



Pete Frates byl bývalý univerzitní hráč baseballu, jehož boj s onemocněním motoneuronu (ALS) se stal inspirací k výzvě, v pondělí své nemoci podlehl. Bylo mu 34 let. O smutné události informovala jeho rodina. „Dnes vstoupil do nebe náš anděl,“ znělo jejich vyjádření.

ALS je progresivní neurodegenerativní onemocnění, vedoucí k ochrnutí vlivem odumření motoneuronů v míše a mozku. Zatím na ni neexistuje žádný lék.

„Ice bucket challenge“ odstartovala před pěti lety, kdy profesionální golfista Chris Kennedy vyzval sestřenici své manželky, jejíž manžel také trpěl poruchou motoneuronu, onemocněním, známým také jako amyotrofická laterální skleróza (ALS) nebo Lou Gehrigova choroba (Lou Gehrig byl prvním metařem baseballového týmu New York Yankees a na tuto chorobu roku 1941 zemřel). Když však výzva dopustovala k Fratesovi a jeho rodině, rozpoutali boom na sociálních sítích.

Vlastník klubu New England Patriots, Robert Kraft, s Petem Fratesem and jeho ženou Julií Kowalikovou
Vlastník klubu New England Patriots, Robert Kraft, s Petem Fratesem and jeho ženou Julií Kowalikovou

„Kbelíková výzva reprezentuje všechno, co je na této zemi skvělé, legraci, přátelství, rodinu,“ řekl kdysi Frates.

Po celém světě se díky výzvě vysbíralo celkem 220 milionů dolarů na výzkum a pomoc pacientům, a to včetně 115 milionů, které putovaly přímo do Asociace ALS, sídlící ve Washingtonu.

Spousta lidí nemá takové výhody jako já

Frates vyrostl na předměstí Bostonu a baseball hrál za Boston College. Po absolutoriu hrál závodně v Německu a po návratu do USA pak přešel do amatérské ligy. Během působení v týmu Lexington Blue Sox si zranil zápěstí a všiml si, že poranění se nehojí tak, jak by mělo. Po měsících zkoumání došli lékaři v roce 2012 k závěru, že Frates trpí ALS.

„Ten chlápek tam nahoře pro mě vymyslel takový plán,“ řekl novinářům The Salem News kdysi. „Problémy si nepřipouštím. Dostal jsem karty, se kterými musím hrát, a smířil jsem se s tím. Ale je tady spousta lidí se stejným osudem, kteří nemají takovou péči a takové výhody jako já, a já jim chci pomoci.“

Když jeho nemoc pokročila, ochrnul, musel se pohybovat na kolečkovém křesle a po čase ztratil schopnost mluvit a byl odkázán na výživu pomocí trubičky.

Částka, kterou se díky ice bucket challenge podařilo vybrat, pomohla financovat výzkum příčiny vzniku a možných způsobů léčby ALS. Nevyléčitelnou chorobou trpí třeba slovenský fotbalista Plzně Marián Čišovský, před časem jí podlehl bývalý hráč skotských Rangers Fernando Ricksen.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}