Autor: Superlife.cz
4.5.2019 • 12:10

Konec maratonu v marocké poušti. Nejlepší český biker skončil desátý

Vstoupit do diskuse
0

Šest dní makali v sedle horského kola napříč rozpálenou marockou pouští, v nohách téměř 600 km, soupeřili nejen s ostatními více jak šesti sty sedmdesáti závodníky, ale také s velmi náročnými podmínkami a sami se sebou. V noci je ve stanu občas překvapila písečná bouře. Tak se dá ve zkratce popsat uplynulý týden účastníků šestidenního etapového závodu Garmin Titan Desert 2019.



S extrémními podmínkami si z Čechů nejlépe poradili Marek Rauchfuss (ŠKODA WeLoveCycling – Kross Bikeranch) a Filip Adel (ŠKODA WeLoveCycling – Superior Velsbike). V celkovém hodnocení prestižního MTB podniku skončili na desátém respektive sedmnáctém místě.

Šestá, závěrečná etapa pouštního závodu Garmin Titan Desert nepřinesla žádný zásadní zvrat. Josep Betalů i Anna Ramírez uhájili svoji pozici lídrů a zapsali se tak do historie. Josep Betalů vyhrál čtvrtý ročník v řadě, což se ještě nikomu předtím nepodařilo. A Anna Ramírez, která dominovala kategorii žen od první etapy, svým soupeřkám nedala šanci ani tentokrát. Kromě celkového vítězství si odváží i vítězství ve všech etapách. O unikát se postarali také jezdci na dvoukole Ignácio Ávila a Joan Font z týmu Butzaki. V poslední, krátké etapě o délce 64 km zvítězili právě medailisté z paralympijských her na dvoukole.

Marek Rauchfuss dokončil etapu na osmém místě, Filip Adel zaostal za Markem o půl minuty a skončil na sedmnácté pozici.

Celý závod rozhodly první dvě etapy

V závodě byly stěžejní první dva úseky. Během nich hrála největší roli schopnost navigace. Zároveň se etapy odehrály v extrémních podmínkách spalujícího vedra a všudypřítomného písku, kdy byli závodníci nuceni své stroje v písku tlačit. Pro nováčka Marka Rauchfusse z týmu ŠKODA WeLoveCycling – Kross Bikeranch a Filipa Adela z týmu ŠKODA WeLoveCycling – Superior Velsbike to bylo tvrdé uvítání. Právě po těchto etapách vykrystalizovala širší skupina favoritů čítající zhruba patnáct jmen. Mezi nimi se pohyboval i Marek Rauchfuss. Filip Adel v druhé etapě hodně bloudil a časové manko, které v dunách nabral, už se mu nepodařilo stáhnout.

„V první a druhé etapě jsem naprosto ztratil závod, takže to pro mě nebylo psychicky jednoduché,“ popsal Filip Adel. „Nebýt problémů, které mě potkaly v úvodních dnech, tak si myslím, že celková TOP 10 byla hratelná. Chyběly mi ale zkušenosti,“ přiznává druhý nejlepší Čech v letošním ročníku Garmin Titan Desert.

„Nejsilnější zážitek bylo určitě bloudění v dunách druhé etapy. Strávil jsem tam opravdu hodně času a pochoďák pískem ze mě vysál poslední zbytky sil,“ popsal nejkrušnější situaci z celého závodu Adel.

Oba bikeři se v druhé polovině závodu ještě zlepšili. Dařilo se jim pohybovat se v čelní skupině a hráli významnou roli v hromadných dojezdech, což jim vyneslo několik hezkých umístění v TOP 10.

„Tenhle závod se nedá s ostatními srovnávat. Je to absolutně něco jiného. Etapy jsou navigační, trať je značená minimálně, musíte projet jen povinné check pointy. Každý účastník si může jet svou trasu.

V tom je to tak specifické,“ upřesňuje Marek Rauchfuss. „Nejlépe připravení byli na závod Španělé, měli velmi dobré podklady a mnoho zkušeností oproti nám,“ hodnotí nejlepší Čech závodu.

Oba bikemaratonci se shodují v tom, že i když byla organizace závodu a jeho zázemí za daných podmínek kvalitní, po týdnu v poušti se těší do České republiky. „Bude mě čekat asi dlouhá regenerace. Nejvíc se těším, až uvidím rozkvetlou českou přírodu a dám si doma na zahrádce chlazené pivo,“ říká po týdnu v poušti Marek Rauchfuss. „Těším se na domácí klima a čistou postel,“ dodává Filip Adel.

Celková klasifikace Garmin Titan Desert 2019

1. místo Josep Betalu (čas 18:12:00)

10. místo Marek Rauchfuss (18:31:13)

17. místo Filip Adel (19:55:23)

72. místo Lukáš Mráz (22:58:01)

117. místo Bohuslav Bábor (25:07:02)

Více ZDE>>>


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}