2.8.2019 • 10:50

Mistrovství světa v orientačních závodech na kole opanovali Češi

Vstoupit do diskuse
0

Minulou neděli v dánském Viborgu odstartovalo Mistrovství světa v orientačních závodech na horských kolech (MTBO). Českému týmu se povedlo potvrdit svou roli favoritů a ze šampionátu si nakonec odváží dvě zlaté a dvě stříbrné medaile v individuálních závodech.



MTBO neboli orientační závod na horských kolech je sportem, který v sobě snoubí jízdu na horském kole a orientaci v neznámém terénu. Původně tento sport vznikl z orientačního běhu a je mu tak do jisté míry podobný. Závodníci za pomoci mapy a buzoly absolvují na kole trať v terénu, která je ohraničena startem, kontrolami a cílem. Úkolem je absolvovat trasu v co možná nejkratším čase, o čemž rozhodují především orientační schopnosti závodníka.

Čeští bikeři patří v tomto sportu ke světové špičce, a proto na ně byla upřena na letošním Mistrovství světa v Dánsku obzvláště velká pozozornost. Naši závodníci však tlak na jedničku zvládli a naplnili své medailové ambice.

Na závodníky čekalo velice náročných sedm dní, během nichž se uskutečnily čtyři individuální a jeden štafetový závod. Titul mistra světa na trati middle vybojoval v závodě mužů Vojtěch Ludvík a v závodě juniorů Jan Hašek. Pouhých pět vteřin za prvním místem zaostala v závodě žen Veronika Kubínová, která tak vybojovala na letošním mistrovství již druhé stříbro. Stejného umístění jako Kubínová dosáhla v závodě juniorek Vilma Králová, která kvůli pádu a zranění nedělní závod nedokončila.

Orientačně velmi náročný terén v těsné blízkosti pobřežního města Ebeltoft, v kombinaci se sypkým a měkkým podkladem cest, připravil na závodníky velice těžkou zkoušku. Nejlepší taktikou se ukázalo být nejezdit příliš rychle, ale pouze tak, aby bylo možné přečíst veškeré detaily v mapě a správně zvolit variantu postupu na další kontrolu.

Tuto náročnou trať si měla možnost vyzkoušet dokonce i jedna ze členek naší redakce - Vendula Musilová. Ačkoliv Vendula nepatří mezi profesionální sportovkyně povedlo se jí závod dokončit na fantastickém 22. místě, díky čemuž má náš velký obdiv. Může být tak inspirací všem hobíkům, kteří si dosud na žádný závod netroufli.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}