1. srpna 2018 • 16:46

Raboň: Tour bez Čechů není problém. Sagan ji nevyhraje, ale je jednička

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

CHAT | Letošní 105. ročník Tour de France je minulostí. Příznivci cyklistiky při něm byli svědky tří etapových vítězství populárního slovenského jezdce Petera Sagana, který získal i šestý zelený dres, ale i řady pádů a odstoupení favoritů. Hrdinou se stal vítěz Geraint Thomas ze stáje Sky, který předčil i týmového kolegu Chrise Frooma. Úroveň cyklistického svátku hodnotil v ONLINE rozhovoru se čtenáři iSport.cz expert Sportu a bývalý profesionál František Raboň. Přečtěte si jeho odpovědi.



František Raboň

Milan, 1. srpna 2018
Zdravím, všeobecně se Tour de France považuje za královnu Grand Tour a nejslavnější závod světa, ovšem já si nemůžu pomoct, ale jako fanouškovi mi přijde nejméně atraktivní ze všech 3 podniků. Když se podívám na itineráře všech Grand Tour, tak Tour de France mi z toho vychází jednoznačně nejhůře. Čím to je, že je "protěžovaná" právě Tour ? Nejlepší marketing ? Sponzoři ? Jak jste to vnímal jako závodník a jaký na to máte názor teď ? Děkuji moc předem za odpověd
Já osobně jsem miloval a miluji Giro. Fanoušci, prostředí, atmosféra. Je ale pravda že Tour jsem nikdy nejel, takže nemůžu posoudit. Můj dojem diváka Tour je, že Tour je Tour, protože tam každý rok přijedou ti nejlepší závodníci v největším počtu. To je asi dáno historicky. Prostě si myslím, že Tour má svůj status kvůli tomu, že je tam nejvíce hvězd a všichni jsou v top formě, a tím je level závodění opravdu vysoký.
Petr - Plzen, 1. srpna 2018
Ahoj Fery, je rozdil mezi jezdeni ve Francouzskych Alpach a Pyrenei a nebo je to podobne a zalezi jen jaky kopec organizatori vyberou? Komu ze soucasnych jezdcu si nejvic pral/prejes vyhru na Tour a proc?
Moc jsem výhru přál Thomasovi a myslím, že když ho teď poznali fanoušci lépe, musí se jim líbit i po lidské stránce. Druhý můj oblíbenec je Dan Martin. Útočí, nikdy nic nevzdá, jede i přes pády. Velký sympaťák. Pyreneje, nebo Alpy? Opravdu netuším. Myslím si, že je to individuální věc každého závodníka, jaké kopce má rád.
Robert Amcha, 1. srpna 2018
Osobně se domnívám, že kdyby Froom neztratil pádem na začátku Tour 50s, tak by Tomas nedostal od stáje šanci a vyhrál by Froom. Froom měl prostě smůlu. Výkon pod tlakem médií předvedl po Giru excelentní. Souhlasíte?
Souhlasím s vámi, že kdyby neztratil na začátku, mohlo to být jinak. Osobně si ale myslím, že Thomas byl prostě výborně připravený a jsem rád, že nezasáhla stáj s nějakou taktikou a nechali to na závodnících. Froome podle mě na konci už trošku platil za Giro a Thomas se spíše zlepšoval. Podle mě by vyhrál i poslední časovku, kdyby nejel na jistotu, což by znamenalo, že by vyhrál dva horské dojezdy a časovku. Za to si myslím zaslouží, aby byl vítězem Tour.
Dušan77, 1. srpna 2018
Vidíš někoho v současném pelotonu, kdo by se mohl stát legendou a vyhrát několik Tour v řadě?
Neuvěřitelně na mě zapůsobil Bernal z týmu Sky. Tento mladík jel svoji první Grand Tour a jel ji famózně. Učí se od Frooma a Thomase, jak vyladit formu. Jak se zlepšit v časovkách. Pro mě je tohle závodník, který by mohl dominovat Tour během pár let.
Tomm, 1. srpna 2018
Jak je možné,že si furt Froome v klidu jezdí a UCI to zametla pod koberec, když byl JASNĚ usvědčen z dopingu. Někteří za to dostali dva roky a to měli překročení ještě nižší než Froome. U takovýho Kreuzigera si jen vymysleli nějaké podezření a kvůli tomu nemohl rok závodit a pokazili mu kariéru. ( v roce 2014 měl velkou šanci se na podium dostat, možná soupeřit s Nibalim)
Tohle je téma na dlouhé hodiny a sám si myslím, že cyklistická unie UCI má velký problém v tomto dvojím metru. Někdo může závodit, někdo dostane distanc atd. atd. Je to opravdu velké téma a osobně si myslím, že by se mělo urgentně a intenzivně vyřešit tohle a až potom se řešit, jestli například se bude jezdit Grand Tour v šesti závodnících, nebo jestli budou povolené vysílačky. UCI si musí vyřešit především svá pravidla a regule.
Adam P., 1. srpna 2018
Ahoj, uskodi image Petera Sagana jeho rochod s manzelkou, nebo jak celou situaci podle tebe ustoji? podle toho, jak ho znáš...
Tohle bych nechtěl komentovat. Peter sám vyslovil přání, aby se tato stránka jeho života neřešila veřejně a já to bude respektovat. Přeji mu skvělou kariéru, kterou již má a jako otec mu přeji, aby si maximálně užíval syna Marlona.
Josef Veverka, 1. srpna 2018
Dobrý den Františku, také vidíte v J. Alaphilippovi budoucího týmového lídra pro zisk žlutého trikotu? A nevidíte v tandemu Bardet - Latour (doplněném o jeden až dva schopné domestiky) potenciál pro opanování TdF? Děkuji za odpověď.
Alaphilippe bude spíš výborný klasikář na Ardeny a bude závodit přesně stylem, kterým závodil na letošní Tour, ale aktuálně ho nevidím jako závodníka pro TOP pětku na Tour de France. Ale mohu se mýlit. Je to vynikající cyklista a vše je možné. Co se týká Bardeta a Latoura, souhlasím s Vámi, že jeden dva domestici pro kopce by mohli konkurovat týmu Sky - stejně jako Lotto Jumbo letos.
d10s, 1. srpna 2018
Co říkáte na Tour, kde nejede žádný český cyklista? V čem je problém?
Osobně mi to nijak nevadí. Užil jsem si Tour, i když nejel žádný Čech. Je to prostě čistě rozhodnutí týmů a víc bych za tím nehledal. Určitě to není tak, že by například Zdeněk Štybar neměl výkonost a tak nejede. Jde prostě o to, že se udělá plán na sezonu a například lídr týmu pro Giro si vyžádá Romana Kreuzigera jako super domestika a Roman jede Giro. Takže je to jen o plánech týmů. Plus samozřejmě o počtu jezdců z Česka v Pro Tour týmech. König a Vakoč by určitě taky šanci jet Tour měli, kdyby byli v pořádku zdravotně.
Roman, 1. srpna 2018
Dobrý den, když vidím ty nezdravé kostlivce, kteří vítězí, nepomohlo mi nějaké dovažování, pokud by cyklista neměl minimální váhu?
To je nereálné. Nedovedu si představit, proč by například vrchař s postavou Quintany a váhou 59 kg měl dostat závaží 15 kg, aby byl na stejné váze jako Dumoulin. Nebo aby byl stanoven nějaký limit, že do určité výšky musíte vážit tolik. To je v cyklistice nemožné.
pavel k., 1. srpna 2018
Františku, jaký je Váš názor na Quintanu? Je on právný lídr Moviestaru pro Tour?
Nairo je vynikající závodník. Osobně si ale myslím, že s jeho časovkou, bude mít vždy extrémně těžké myslet na celkové prvenství na Tour de France. Letos poslední časovka a výkony Thomase, Frooma, Dumoulina jasně ukázaly, že takový závodník potřebuje ovládat i tuto stránku. Pokud by Nairo jel o vítězství, dovolím si tvrdit, že by za touto trojicí zaostal minimálně o minutu a více. K tomu se přidala ne úplně top forma v horách, nedokázal zaútočit na pódium. Odpověď na vaši otázku tedy zní: Nairo má více šancí uspět na Giru a Vueltě než na Tour.
Simon, 1. srpna 2018
Dobrý deň, všimol som si, že tento rok dosť jazdcov používalo kotúčové brzdy. Nie len v horských etapách s dlhými zjazdami, kde by som predpokladal, že budú efektívnejšie ako klasické. Na fotkách vidieť, že ich jazdili aj pri šprintoch. Je to nový trend aj v cestnej cyklistike? Sú kotúčové brzdy naozaj viditelne lepšie na cestný bicykel keď berieme do úvahy váhu, efektivitu brzdenia, možnosť zranenia súperov pri hromadných pádoch a pod. Alebo je to len nový módny trend? Je to teamové rozhodnutie alebo si jazdec môže vybrať aké brzdy chce jazdiť v akej etape? Ďakujem za odpoveď.
Pro jízdu na kole po kariéře, takovou "hobby" cyklistiku, jsou ok. Pro závodění bych je nechtěl. Když mám teď na tréninku problém nebo defekt, zastavím si, vše si opravím, protože mám čas a jedu dál. Kdybych ale závodil, tak by mi vadila dlouhá výměna kol. Například na jarních klasikách je to velký problém. Musím, ale říct, že brzdění s kotouči je opravdu skvělé. Aktuálně si však kupuji nové kolo a kupuji si kolo bez kotoučů.
Gabriel, 1. srpna 2018
myslite, ze se da sestavit takovy bodovaci system, ktery by umoznil spurterum specialistum porazit Sagana v boji o zeleny dres? a ma smysl to vubec menit? myslim, ze i kdyby se brali jenom dojezdy, tak by to treba letos vyhral celkem v pohode.
Určitě by se dal vymyslet takový systém, jak mu to znepříjemnit ještě víc, ale já bych ho osobně nedoporučoval. Peter je prostě fenomenální sportovec a všestranný cyklista a naprosto s vámi souhlasím, že on vyhrává i čistě sprinterské dojezdy, takže by asi stejně vyhrál.
michal, 1. srpna 2018
je Sagan skutočne najlepším cyklistom ? v globalnom meradle, ked vezmeme do uvahy zaujem medii, divakov, popularita a samozrejme jeho vitazstva ... je najlepším ?
No pokud bychom zařadili opravdu všechny aspekty, asi ano. Samozřejmě, že Peter asi nikdy nevyhraje Tour de France celkově, ale co se týká jeho popularity mezi cyklisty a hlavně fanoušky, tak je opravdu aktuálně již mezinárodní hvězdou nejen v cyklistice, ale skrz všechny sporty.
Jirka, 1. srpna 2018
Dobrý den, neuvažuje se o omezení techniky v cyklistice? Myslím tím např. vysílačky, sporttestery, tachometry, info z doprovodných aut. Udělat trochu chaos, aby o sobě navzájem cyklisté tolik nevěděli, nebyli si jistí, že únik nedojedou v klidu 10 km před cílem, že únik v horách nesesadí favorita ze žlutého atp.
Samozřejmě, že se o tom uvažuje. Naposledy to včera pronesl šéf cyklistické unie UCI. Já si nemyslím, že tohle je dobrá cesta kupředu. Máme rok 2018 a začínáme přemýšlet, že zakážeme technické věci, které k dnešní době prostě patří. Cyklisté nejsou hloupí a jsem přesvědčený, že v dnešní době prostě sprintérské týmy nedovolí to, aby rovinatou etapu vyhrál někdo z úniku, i kdyby byly zakázané vysílačky.
Zuzana Haider, 1. srpna 2018
Jak Petr Sagan začínal v cyklistice? Jaké jsou předpoklady váhy/míry pro vrcholovou cyklistiku.
Úplně dokonale se s Peterem neznám, i když jsme spolu v profi pelotonu působili a několikrát spolu na závodech mluvili, vetšinou ale ne o tom, jak začínal. Osobně vím, že ovládá skoro všechny disciplíny cyklistiky a je to juniorský mistr světa na MTB. Osobně si myslím, že předpoklady pro cyklistiku jsou následující: aby vás to hlavně v mladí bavilo a ideálně jste kombinoval disciplíny, alespoň v mladém věku to pak napomůže ke komplexnosti závodníka. Váha a výška asi není nikde předepsaná. Vidíme, že vrchaři můžou mít 185cm a 72kg jako Dumoulin, tak například Quintana je daleko menší a lehčí. Opravdu hodně záleží, jaké zaměření máte.
Petr S., 1. srpna 2018
Proč spadnul Sagan? Natočeno to není.
On sám se vyjádřil tak, že nedobrzdil v zatáčce a vylétnul do lesa, kde utržil tržné rány. Viděli jsme, že závodníci ve sjezdech dosahují velkých rychlostí a poslední týden na Tour jedou všichni na pokraji svých sil - včetně Petera. Takže si osobně myslím, že to mohla být jen chvilková nepozornost. Nestačil dobrzdit a spadl.
Jakub, 1. srpna 2018
Dobrý den kde vidíte příčinu nebo rozdíl mezi týmem SKY a týmem MOVISTAR. Protože pro MOVISTAR muselo být obrovským zklamáním když s hvězdami typu Quintana Landa a Valverde se nedokáží dostat ani do top5. Děkuju
Musím říct, že tým Movistar a jeho soupiska na mě působila jako velmi silná před Tour de France a čekal jsem velkou bitvu s týmem Sky. Osobně si myslím, že prostě nevyladili formu ideálně. Všichni tři jezdci mají v plánu i španělskou Vueltu a ta nám mohla zodpovědět to, co jsem napsal. Pokud všichni budou mít famózní formu, tak prostě neměli na Tour vyladěno a příprava se nepovedla, jak doufali. Musíme říct, že pořád vyhráli horskou etapu a soutěž týmů plus dva lidi se dostali do TOP 10, ale souhlasím s Vámi, že i pro ně samotné bude Tour letos brána spíše jako zklamání. Oproti tomu tým Sky prostě dokonale vyladil formu všech osmi závodníků!
Kuba, 1. srpna 2018
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat nezdá se vám že poslední dva tři ročníky se jakoby lídři jednotlivých stájí "bojí" zaútočit v horách a čekají zda někdo neodpadne a nebo je to způsobeno tím jakou má SKY obrovskou kvalitu a jede takové tempo že se z něho těžko útočí?
Je to určitě tím, co jste řekl v druhé části vaší otázky. My fanoušci bychom si přáli, aby závodníci zaútočili třeba tři kopce od konce 100 km před cílem a dostali tým Sky pod tlak. Pokud má ale tým tak výborně poskládané jezdce jako tým Sky, tak je velmi obtížné a v podstatě nemožné zaútočit. Myslím, že to dokazují závodníci, kteří jsou velmi agresivní normálně jako Nibali a Quintana. Ti by určitě útočili, kdyby věděli, že jejich útok má šanci na úspěch.
Jenda, 1. srpna 2018
Zdravím zajímá mě proč když Cagan je top tak jeho tým nejezdí na jeho celkové pořadí ? Děkuji
Úplně nerozumím otázce. Proč nejezdí tým na Sagana na celkové umístění, nebo proč tým Bora nejezdí na celkové umístění? Spíš asi ta druhá verze? Tým Bora má Petera Sagana a tím je dáno, že on je lídr a hvězda a někdo s ním pro celkové pořadí musí kooperovat. Tým Bory má Rafaela Majku a Leopolda Königa, což by normálně měli být závodníci pro top 10. Majkovi se letos úplně nepovedlo načasovat formu a Leopold je bohužel dlouhodobě nemocný, takže se tým logicky zaměřil na Peterovy etapy a zelený dres.
Jan Schmied, 1. srpna 2018
Ahoj , chci se zeptat jestli si myslíš , že kdyby Froome s Dumoulinem nejeli Giro tak by jeden z nich vyhrál ? Nebo jak moc se na nich to Giro ukázalo , že nestačí Thomasovi. Jinak děkuji za odpověď .
Osobně si myslím, že by to bylo hodně těsné mezi touhle trojkou (Froome, Dumoulin, Thomas) Thomas jel famózně a vyhrál zaslouženě. Froome si myslím, že poslední dva dny trošku ztrácel právě kvůli Giru a začala se projevovat únava - jak fyzická, tak psychická. Pro mě je hrdinou sezony (v GT) zatím Dumoulin, protože ten se na Tour dostával spíš do formy, než že by mu po Giru docházela, což je obdivuhodné.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud