25. října 2018 • 17:21

Takřka 3000 metrů nad mořem. Další ročník Tour nabídne horský masakr

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lyžařské středisko Val Thorens by mělo být příští rok místem, kde se rozhodne o vítězi cyklistické Tour de France. Pořadatelé nejtěžšího etapového závodu dnes v Paříži zveřejnili itinerář a nejen Val Thorens, ale i další kopce budou pro vrchaře velkou výzvou. V pořadí 106. ročník, který začne na počest Eddyho Merckxe 6. července v Bruselu, nabídne pět horských dojezdů a jen dvě relativně krátké časovky.



Tři z pěti cílů v horách budou dokonce ve výšce přes 2000 metrů včetně slavného Tourmaletu v Pyrenejích a alpských středisek Tignes a právě Val Thorens. Přímo na Tourmaletu bude etapa končit teprve potřetí v historii.

Nejvýše se peloton dostane přes průsmyk Col d'Iseran. Majestátní sedlo vysoké 2770 metrů, které bylo součástí Tour naposledy v roce 2007, je součástí 19. etapy s cílovým městem Tignes.

O den později bude dojezd ve Val Thorens (2365 metrů nad mořem), kde by měl být znám vítěz, protože v závěrečné etapě do Paříže už se tradičně nezávodí. Král "Staré dámy" bude po třech týdnech korunován na Champs-Elysées v neděli 28. července. V nohách budou mít cyklisté po bruselském startu dohromady 3460 kilometrů.

Po startu, takzvaném Grand Départu, se v belgické metropoli uskuteční o den později i časovka družstev. Měří jen 27 km a pak je v programu už jen stejně dlouhá jediná časovka jednotlivců v Pau v rámci 13. etapy.

Úvod Tour de France 2019 bude patřit Merckxovi. Právě před 50 lety získal belgický cyklista první ze svých pěti titulů na Tour a první etapa povede i místy, kde vyrůstal. Na dnešní slavnostní prezentaci v pařížském Kongresovém paláci byli také další pětinásobní šampioni Bernhard Hinault a Miguel Indurain.

Žlutý trikot bude v příštím roce na Tour slavit sto let od doby, kdy byl pro lídra závodu poprvé zaveden. Obhajovat by ho měl Brit Geraint Thomas z týmu Sky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud