27. července 2019 • 16:25

Zkrácenou 20. etapu ovládl Nibali, do Paříže pojede ve žlutém Bernal

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolumbijský cyklista Egan Bernal zůstal ve žlutém trikotu lídra Tour de France i po předposlední 20. etapě a od triumfu ho dělí jen nedělní dojezd do Paříže, kdy se tradičně o celkové pořadí nezávodí. Dvaadvacetiletý člen týmu Ineos se tak s největší pravděpodobností stane prvním kolumbijským vítězem nejslavnějšího závodu světa.



Jediný český účastník 106. ročníku "Staré dámy" Roman Kreuziger skončí v celkovém pořadí šestnáctý. "Mrzí mě, že se mi nepovedlo splnit svůj cíl, což bylo umístění do patnáctky. Uteklo mi to o jedno místo," litoval Kreuziger v nahrávce pro média.

Dnešní etapu z Albertville do Val Thorens, jež byla už v pátek kvůli hrozbě sesuvu půdy na původní trase zkrácena na 59,5 km, vyhrál po nástupu v kopci Ital Vincenzo Nibali. Vítěz Tour z roku 2014 přijel po necelých dvou hodinách do cíle ve výšce 2365 metrů nad mořem s náskokem 10 sekund před mistrem světa Alejandrem Valverdem.

"Trpěl jsem, ale vyhrát je skvělé. Chtěl jsem tady jet na celkové pořadí, ale nevyšlo to. Po únavě z Gira d'Italia to nebylo jednoduché," uvedl Nibali, jenž na první letošní Grand Tour v Itálii skončil celkově druhý za Ekvádorcem Richardem Carapazem. "Bylo tu hodně kritiky a uvažoval jsem o tom, že pojedu domů. Ale kvůli Tour jsem bojoval. Poslední dny jsem se cítil lépe, tak jsem to dnes zkusil," řekl čtyřiatřicetiletý Sicilan.

Vincenzo Nibali ovládl 20. etapu Tour de France.
Vincenzo Nibali ovládl 20. etapu Tour de France.

Třetí byl s odstupem 14 sekund další Španěl Mikel Landa. O další tři sekundy později projeli ruku v ruce cílem Bernal s loňským šampionem Geraintem Thomasem z Británie, jenž tak symbolicky svému mladému týmovému kolegovi předal štafetu.

"Teď už se dá říct, že jsme hodně blízko celkovému vítězství. Ještě je jedna etapa a snad se nic nestane," uvedl Bernal, jenž se stane nejmladším vítězem Tour od roku 1909. "Umím si představit, že všichni v Kolumbii šílí. Tohle je pro naši zem historický okamžik, splněný sen. Díval jsem se na Tour v televizi a představoval si, jak ji vyhrávám. A nyní se to skutečně povedlo," rozplýval se bývalý juniorský vicemistr světa na horských kolech.

V celkovém pořadí vede Bernal před druhým Thomasem o 1:11 minuty. Na třetí pozici se dnes posunul Nizozemec Steven Kruijswijk, jenž na lídra ztrácí 1:31 minuty. Tento rozdíl mezi prvním a třetím v konečném pořadí bude nejmenší v historii Tour.

Pozici na stupních vítězů neudržel francouzský hrdina Julian Alaphillipe, který jel ještě v pátek ve žlutém. Elitní klasikář, jenž se na Tour nečekaně dlouho držel s nejlepšími vrchaři, odpadl z hlavní skupiny ve stoupání zhruba 14 km před cílem a v celkovém pořadí klesl na pátou pozici. Kromě Kruijswijka ho předstihl ještě Němec Emanuel Buchmann.

Třiatřicetiletý Kreuziger dnes dojel do cíle na 62. místě s desetiminutovou ztrátou a průběžně si o jednu příčku pohoršil na 16. pozici. "Nebudu si nic nalhávat, jelo se mi hrozně. Věděl jsem, že tam toho v nohách moc není," řekl k dnešní etapě. "Ale dokázal jsem si tady, že pokud je vše v pořádku, tak se dokážu na tyhle závody připravit. Určitě mi to trochu vrátilo motivaci a neříkám, že do budoucna ještě někdy nezkusím na celkové pořadí jet," řekl třiatřicetiletý Kreuziger.

Bernal potvrdil na Tour pozici jednoho z favoritů, do níž se pasoval vítězstvím v tradiční červnové generálce Kolem Švýcarska. Do žlutého trikotu se přitom oblékl poprvé až po páteční etapě, v níž dojel první na vrchol Col de l'Iseran. Etapa musela být poté kvůli bouřce s krupobitím a zanesené trati předčasně ukončena.

Cyklistický závod Tour de France - 20. etapa (Albertville - Val Thorens, 59 km):
1. Nibali (It./Bahrajn-Merida) 1:51:53, 2. Valverde -10, 3. Landa (oba Šp./Movistar) -14, 4. Bernal (Kol./Ineos), 5. Thomas (Brit./Ineos) oba -17, 6. Urán (Kol./EF Education First), 7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) oba -23, 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -25, 9. Poels (Niz./Ineos), 10. Quintana (Kol./Movistar) oba -30, ...62. Kreuziger (Dimension Data) -9:56.

Průběžné pořadí: 1. Bernal 79:52:52, 2. Thomas -1:11, 3. Kruijswijk -1:31, 4. Buchmann -1:56, 5. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -3:45, 6. Landa -4:23, 7. Urán -5:15, 8. Quintana -5:30, 9. Valverde -6:12, 10. Barguil (Fr./Arkea Samsic) -7:32, ...16. Kreuziger -35:49.

Profil 20. etapy Tour de France 2019 Profil 20. etapy Tour de France 2019Foto www.letour.fr

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud