17. ledna 2013 • 12:50

Perverzní systém: Armstrong může na svém přiznání vydělat miliony

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zní to možná až perverzně. Padlá cyklistická hvězda Lance Armstrong by si mohl díky svému přiznání k dopingu v talkshow Oprah Winfreyové vydělat pořádný balík. Podle deníku Bild Armstrong domlouvá s americkým prokurátorem dohodu, že by svědčil jako tzv. whistleblower, tedy člověk, který odhalí nekalé praktiky svého zaměstnavatele.



Dlouhých 13 let Lance Armstrong zatloukal, že by mu k jeho fenomenálním úspěchům mohl pomáhat doping, dokonce i pod přísahou před soudem.

Teď ale přichází s přiznáním svých hříchů – v show populární americké moderátorky Oprah Winfreyové poprvé promluvil. Materiál je to prý tak hutný, že předtočený pořad musel být rozdělen do dvou dílů. Že by se v něm konečně hnulo svědomí?

Podle německého Bildu to s tím ulevením svědomí nemusí být tak žhavé. Deník totiž píše o informacích, že Armstrong jedná s americkými úřady o možnosti svědčit jako whistleblower.

V USA platí zákon, podle kterého si takový člověk, který odhalí korupci nebo jiné nezákonné praktiky svého zaměstnavatele může přijít až na 30 procent z celkové částky, o kterou se v kauze jedná.

A vzhledem k tomu, že ve stáji U.S. Postal Service proteklo kolem Armstronga na 30 milionů eur (762 milionů korun) ze sponzorských peněz americké pošty, tedy potažmo daňových poplatníků, nejedná se o žádné malé částky.

Armstrong se možná inspiruje příběhem svého bývalého kolegy Floyda Landise, který ho mimochodem několikrát z dopingu nařkl. Landis se k dopingu přiznal a za své svědectví získal v roce 2010 milionovou „prémii“, která se mu hodila na splácení dluhů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud