Jiří Punčochář
15. prosince 2016 • 10:25

Giro, nebo Tour? König má těžké dilema, podle Poláků Tour de France vynechá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zamotanou hlavu má s koncem roku cyklista Leopold König. Lídr české olympijské výpravy v Riu, který si nový tým Bora-hansgrohe vybral pro následující roky do značné míry i díky tomu, že mu přislíbil roli jedničky na slavné Tour de France, nyní přemýšlí, jestli nedá v roce 2017 přednost italskému Giru. Domnívá se totiž, že tam může mít větší šance bojovat o nejvyšší pořadí.



Září a říjen byly důležitými měsíci pro příští část kariéry špičkového českého cyklisty Leopolda Königa. V září po delších spekulacích potvrdil: „Budu závodit za Boru, pojedu v jejím dresu Tour de France, to byla jedna z mých priorit.“ A fanoušci se mohli začít těšit na jednoho z nejlepších Čechů v boji o pokud možno nejvyšší příčky na nejslavnějším závodě světa po boku dvojnásobného mistra světa Petera Sagana ze Slovenska taktéž v dresu stáje Bora-hansgrohe.

Možná už o měsíc později to bylo jinak. Svoji trať pro rok 2017 představilo v říjnu vedle Tour také Giro a König zbystřil. Tohle by mohla být šance!

„Je to o tom, že na Tour a na Giru jsou úplně odlišné časovky. Giro je má dlouhé a můžou mít pro výsledek závodu hodně velký význam. Na Tour prostě nejsou. Respektive jsou, ale strašně krátké, ve finále mají pár kilometrů,“ potvrdil König tento týden v telefonickém rozhovoru ze španělské Gandíi, kde je momentálně s týmem na soustředění.

Jak vypadají zmíněné časovky na papíře? Oba závody mají dvě, ale tím podobnost končí. Giro zařazuje boj s chronometrem do 10. etapy (39 km) a do 21. etapy (28 km, poslední etapa celého Gira), Tour jede časovku hned na úvod (13 km) a ve 20. etapě (23 km).

„Proto se momentálně rozhodujeme, jestli to nebo to. Vůbec to není příjemné vybírání. Nejraději bych jel oboje, ale to se nedá. Musíme vybrat ten ze závodů, který mi bude vyhovovat nejvíc. Možná bychom byli hloupí, kdybychom to celé nepřehodnotili a nesáhli po šanci, kterou nám profil Gira nabízí. Do konce roku nebo do půlky ledna je potřeba mít jasno,“ uvědomuje si český jezdec.

Jasno už nyní má na rozdíl od něho polský list Przeglad Sportowy. Jeho reportér je přímo v Gandíi a týmový manažer Ralph Denk mu údajně řekl, že změna je už dohodnuta. König by tak měl o umístění bojovat na Giru, na Tour de France by měl jeho místo zaujmout polský vrchař Rafal Majka.

Toho specializovaný server CyclingNews dál řadí mezi hlavní osobnosti Gira 2017. „Majka na Giru není definitivní verze. Určitě není,“ ujišťuje však König.

Jak to celé dopadne?

„Není to vyřešené, pořád na tom dost pracujeme, abychom to dotáhli do konce, aby to bylo nejlepší pro mě i pro Rafala,“ tvrdí český cyklista.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud