11. května 2019 • 20:34

Časovku na úvod Gira ovládl Roglič, dostal se pod 13 minut. Hirt na 58. místě

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmikilometrovou časovku na úvod cyklistického Gira d'Italia ovládl v Boloni Slovinec Primož Roglič, který se jako jediný dostal pod 13 minut. Druhého Brita Simona Yatese porazil o 19 sekund, o další čtyři sekundy zpět dojel třetí Ital Vincenzo Nibali. Jan Hirt ztratil na vítěze téměř minutu a půl a obsadil 58. místo, Josef Černý skončil o 30 míst za ním.



Roglič, jenž letos v celkové klasifikaci etapových závodů ještě nenašel přemožitele, potvrdil pověst skvělého časovkáře. Závěrečné dvoukilometrové stoupání zvládl nejlépe ze všech a s přehledem se dostal před další uchazeče o celkové prvenství Nibaliho, Kolumbijce Miguela Ángela Lópeze či Nizozemce Toma Dumoulina.

Většina favoritů se kvůli nepříznivé předpovědi počasí vydala oproti zvyklostem na trať už v úvodu. Výjimkou byl Yates, jenž startoval až v samém závěru. Rogličův čas nepřekonal, ale dokázal se vklínit na druhé místo před dvojnásobného vítěze Gira Nibaliho.

Japonec Hiroki Nišimura se stal teprve druhým jezdcem v historii Grand Tours, který v úvodní krátké etapě nesplnil časový limit. Prvním byl Belgičan Fons De Wolf na Tour de France 1985.

Nedělní druhé etapa z Boloni do Fucecchia měří 205 km a měla by nahrávat sprinterům.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 1. etapa (časovka na 8 km):

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 12:54, 2. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -19, 3. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -23, 4. López (Kol./Astana), 5. Dumoulin (Niz./Sunweb) oba -28, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -33, 7. Geoghegan Hart (Brit./Ineos), 8. De Plus (Belg./Jumbo-Visma) oba -35, 9. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -39, 10. Caruso (It./Bahrajn) -40, ...58. Hirt (ČR/Astana) -1:27, 88. Černý (ČR/CCC) -1:39.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud