14. května 2019 • 17:58

Carapaz vyhrál 4. etapu Gira. Vedení v celkovém pořadí si upevnil Roglič

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ekvádorský cyklista Richard Carapaz vyhrál čtvrtou etapu Gira d'Italia, kterou v závěru ovlivnily hromadné pády v pelotonu. Vedení v celkovém pořadí si upevnil Slovinec Primož Roglič, který se problémům vyhnul a dojel v čelní skupince na šestém místě.



Carapaz využil několika karambolů, které v posledních kilometrech roztrhaly peloton. Po posledním z nich necelé tři kilometry před cílem zůstala v čele patnáctičlenná skupina, z níž se oddělila šestice jezdů. Carapaz nastoupil zhruba 600 metrů před koncem a uhájil vedení před Australanem Calebem Ewanem a domácím Diegem Ulissim.

"Včera (v pondělí) jsem měl špatný den. Dneska jsem se v hlavě nastavil úplně jinak a snažil se získat pár sekund. Věděl jsem, že tam se mnou jsou výborní jezdci, musel jsem předvídat jejich kroky. A chvíli k nástupu jsem si vybral perfektně," řekl Carapaz o závěrečném útoku, který mu vynesl druhý etapový vavřín na Giru. "Náš plán na dnešek přitom byl chránit Mikela Landu, aby nenabral ztrátu, ale pád na konci všechno změnil," dodal.

Bývalý slovinský skokan na lyžích Roglič zvýšil v čele průběžného pořadí náskok před Simonem Yatesem na 35 sekund. Třetí Ital Vincenzo Nibali, který dojel stejně jako britský vítěz Vuelty v první skupince pronásledovatelů s odstupem 18 sekund, má manko 39 sekund.

"Byl jsem v popředí a ten pád jsem ani neviděl," řekl Roglič, jenž jede v růžovém dresu od úvodní etapy. "Nibali i Yates jsou velice silní, ale mohou se ještě z ničeho nic objevit další jezdci, se kterými se nepočítá, nebo pořadím zatřesou další pády. To se v cyklistice stává," uvedl.

Na poslední hromadný pád doplatil i jeden z velkých favoritů Tom Dumoulin, který dojel do cíle potlučený s odstupem více než čtyři minuty. Jediný šampion Gira v letošním startovním poli, jenž závod ovládl v roce 2017, se propadl z průběžné pátého na 56. místo.

Český cyklista Josef Černý ztratil na 75. místě přes tři minuty, Jan Hirt nabral více než desetiminutové manko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud