26. května 2019 • 13:46

Cink dojel na SP v Novém Městě pátý, v závodě bikerek byla Čábelická 22.

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Biker Ondřej Cink dojel pátý na Světovém poháru v cross country v Novém Městě na Moravě. Závod vyhrál nizozemský univerzál Mathieu van der Poel, který oslavil první triumf v elitním seriálu. Závod bikerek pak ovládla úřadující mistryně světa v cross country horských kol Američanka Kate Courtneyová. Nejlepší z českých bikerek Jitka Čábelická obsadila 22. místo. Hned za ní dojela Karla Štěpánová. Na vítězku ztratily zhruba pět minut.



Cink skončil v Novém Městě pátý, Van der Poel už vládne i bikerům

Pro Cinka, bronzového medailistu z mistrovství světa v roce 2015, je páté místo nejlepším výsledkem od loňském návratu k horským kolům ze silničního pelotonu. Až do posledního kola bojoval o třetí místo, ale v závěru již nestačil. Na vítězného Van der Poela ztratil přes dvě minuty, od třetí příčky Cinka dělilo 19 sekund.

Van der Poel přidal další úspěch do své unikátní sbírky. Mistr světa v cyklokrosu a vítěz několika jarních klasik na silnici v závěrečném stoupání ujel nejlepšímu bikerovi posledních let Nino Schurterovi a vyhrál o 19 sekund. Třetí skončil další Švýcar Mathias Flückiger, který zaostal už téměř o dvě minuty.

Na start závodu se postavilo 131 bikerů včetně šesti českých reprezentantů. Chyběl mezi nimi olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý, který před týdnem nedokončil první závod SP v Albstadtu a kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům se rozhodl domácí podnik vynechat.

Zastoupil ho Cink, který před startem prohlásil, že chce bojovat o vítězství. Od prvních kol své předsevzetí naplňoval a držel se v první pětce mezi největšími hvězdami.

Schurter a Van der Poel se už ve druhém kole utrhli, ale záhy je na chvíli dojel právě Cink, mocně podporován obecenstvem. Na strojové tempo této trojice nedokázali další závodníci reagovat. Jenže už na konci druhého ze sedmi okruhů začal na hvězdné duo ztrácet i Cink.

Dlouhou střední část závodu jezdil sám, s odstupem zhruba deseti vteřin na první dva a s náskokem asi dvaceti vteřin na pronásledovatele. Zatímco Schurter a Van der Poel svůj náskok v čele navyšovali, Cink odolával náporu ze zadních zadních pozic statečně a s obrovským úsilím, ale nakonec podlehl. Flückiger s Brazilcem Henriquem Avancinim dojeli Cinka v šestém kole a v závěru měli více sil.

Výtečně odstartoval i Jan Škarnitzl, ale nakonec se na jeho výkonu podepsalo nachlazení a obsadil 32. místo.

Závod bikerek na SP v Novém Městě vyhrála šampionka Courtneyová

Courtneyová zopakovala týden starý triumf z úvodního závodu seriálu v německém Albstadtu, kde vybojovala své první vítězství ve Světovém poháru. Na Vysočině třiadvacetiletá Američanka vyhrála s náskokem 36 sekund před Australankou Rebeccou Ellen McConnellovou. Třetí skončila Kanaďanka Haley Smithová se ztrátou 42 sekund.

Závodní pole 78 žen ochudila neúčast jedné z hlavních favoritek Anniky Langvadové z Dánska. Loňská vítězka z Nového Města na sociálních sítích ráno uvedla, že nebude startovat. "Uvidíme se na dalších závodech SP," vzkázala fanouškům.

Už po zaváděcím nultém kole a při vjezdu do prvního ze šesti okruhů se v čele vytvořila pětice, v níž nechyběly největší favoritky, švýcarská cyklistická univerzálka Jolanda Neffová a Courtneyová.

Oběma pořádně zatápěla Nizozemka Anne Tauberová. Dosud byla v SP nejlépe třetí, dnes potvrdila rostoucí formu a získávala náskok zejména v táhlých lesních stoupáních. V polovině závodu vedla o téměř 20 vteřin, v posledním kole ale výrazně ztratila a propadla se až na desáté místo. Důvodem byl dvakrát spadlý řetěz a další technické problémy.

Courtneyová ztrácela po dvou kolech přes půl minuty, pak se ale pustila do stíhací jízdy, z pátého místa se postupně prodrala na druhé a v posledním kole se přehnala i přes Tauberovou. "Těžko jsem se rozjížděla, ale od třetího okruhu se mi jelo výtečně a začala jsem stahovat náskok Tauberové. Nakonec z toho bylo krásné vítězství v úžasné atmosféře," uvedla vítězka.

Neffovou potkala ve čtvrtém okruhu krize, v šestém defekt a nakonec dojela osmá. Druhá McConnellová i třetí Smithová se prosadily na stupně vítězů v SP poprvé.

Devatenácté místo z Albstadtu a své kariérní maximum se nepovedlo překonat Čábelické (za svobodna Škarnitzlové). Po prvním kole byla třináctá, ale pak se propadala. "V technických pasážích jsem přes kořeny skákala jako koza, musím víc zapracovat na technice jízdy," řekla česká reprezentantka.

Naopak Štěpánová techniku pochvalovala. "V každém kole jsem někoho sjela, trápily mě ale problémy s dýcháním. Občas jsem si připadala jako ryba na suchu," uvedla.

Závod SP v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě:

Muži: 1. M. van der Poel (Niz.) 1:21:54, 2. Schurter -19, 3. M. Flückiger (oba Švýc.) -1:53, 4. Avancini (Braz.) -2:01, 5. Cink (ČR) -2:12, 6. Marotte (Fr.) -2:30, ...32. Škarnitzl -5:43, 38. Vastl -6:15, 78. Paprstka -9:58, 79. Vobecký -10:03, 92. Kobes (všichni ČR) -1 kolo.

Průběžné pořadí (po 2 závodech): 1. M. van der Poel 700, 2. Flückiger 500, 3. Schurter 485, ...13. Cink 220, 25. Škarnitzl 143, 42. Vastl 70.

Ženy: 1. Courtneyová (USA) 1:27:31, 2. McConnellová (Austr.) -36, 3. Smithová (Kan.) -42, 4. Freiová (Švýc.) -45, 5. Degnová (Dán.) -1:33, 6. Indergandová (Švýc.) -1:34, ...22. Čábelická -4:58, 23. Štěpánová -5:04, 63. Ježková -10:25, 70. Veselá (všechny ČR) -11:13.

Průběžné pořadí (po 2 závodech): 1. Courtneyová 700, 2. Neffová (Švýc.) 490, 3. Woodruffová (USA) 385, ...19. Čábelická 182, 32. Štěpánová 106.

Od 13:35 muži elite

Američanka Kate Courtneyová zvítězila v závodu SP v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě
Američanka Kate Courtneyová zvítězila v závodu SP v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud