28. května 2019 • 22:30

Nespolupracoval, zlobil se vítěz na Hirta. Ten zkoušel čekat na parťáka

Autor: jic
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dojel si pro největší úspěch v kariéře. Gratulace od soupeřů se ale nedočkal. Jan Hirt si na cyklistickém Giru d’Italia vyslechl po životním úspěchu narážky od vítěze šestnácté etapy. Ital Giulio Ciccone nesl hodně nelibě, že ho český jezdec nechtěl střídat v čele. Ten se ale v cíli bránil. Poslechl pokyny týmu a dojel si pro druhé místo.



Den volna mu přišel vhod. Odpočinul si, nabral síly a zajel si nejlepší umístění v kariéře. Jana Hirta dělilo od etapového vítězství na Giru d’Italia jen málo. O kousek mu ale uniklo. „Na Mortirolu jsem se cítil docela dobře. Ale poté ve sjezdu mi byla hrozná zima a trpěl jsem. Na konci už jsem byl úplně zmrzlý a neměl jsem sílu v závěrečném spurtu," uvedl osmadvacetiletý cyklista pro web Astany.

Radost ze životního výsledku mu v cíli kazila jen slova vítěze Itala Cicconeho. „Křičel jsem nadšením, protože to byl těžký den s deštěm a zimou. Hirt nechtěl spolupracovat, takže to bylo mezi námi trochu nervózní, ale nakonec jsem se vším spokojený,“ prohlásil domácí závodník, který se dočkal etapového vítězství po třech letech.

Giulio Ciccone slaví svůj triumf v 16. etapě Gira d'Italia před českým cyklistou Janem Hirtem
Giulio Ciccone slaví svůj triumf v 16. etapě Gira d'Italia před českým cyklistou Janem Hirtem

Spolu s Hirtem ujel Ciccone ostatním 27 kilometrů před cílem. Ital dvojici po většinu vedl a chtěl, aby ho český cyklista vystřídal, k čemuž si povolal i týmový vůz, aby mu “domluvil“. Hirt však nereagoval a po závodě vysvětlil proč.

„Když mi šéfové řekli, že Miguel Ángel má šanci získat nějaký náskok před svými soupeři, byl jsem připraven zvolnit a počkat na něj, abych mu maximálně pomohl. Ale na konci byl stále daleko za námi a pronásledovatelé se přibližovali, takže jsem bojoval o etapu,“ vysvětlil Hirt a potvrdil tak, že plnil pokyny sportovního ředitele Astany.

Ačkoliv Cicconeho v posledních sedmi kilometrech nakonec několikrát vystřídal, tak na závěrečný spurt mu už nezbyly síly a v cíli uznal, že byl soupeř lepší. „Byl silnější,“ řekl Hirt. Druhé místo v šestnácté etapě ho posunulo na 28. pozici průběžného pořadí. Do konce Gira, které má cíl v neděli ve Veroně, zbývá ještě pět etap.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud