7.3.2019 • 05:00

Novinky z běhu. Účast na olympiádě? Snadné, v Paříži prý poběží i rekreanti

Vstoupit do diskuse
0
  • Chcete se dostat na olympiádu? Poradíme vám jak na to.

    Je zde nejnovější výtah toho nejzajímavějšího, co běžcům přichystal uplynulý týden. Chcete se dostat na olympiádu? Poradíme vám jak na to! Přidáme pár tipů na efektivní ztrátu hmotnosti a prozkoumáme, jak jsou drahé běžecké závody.

  • Hubněte efektivněji

    Pokud vám běh slouží ke snížení váhy, asi jste už slyšeli, že ideálním prostředkem je pomalejší tempo. Ostatně, tvrdíme to ve svých článcích i my. Podle analýzy publikované v British Journal of Sports Medicine to ale není tak úplně pravda. Výzkumníci znovu prošli předchozích 36 studií a dospěli k celkem překvapivému závěru – kdo chce nejefektivněji hubnou, měl by do svého běhání rozhodně zařadit intervaly.

    Tímto výrazem je myšlen běh na úrovni hodnoty vaší VO2max, nebo lehce nad ní. Intervalový trénink je pro snížení hmotnosti až o 26 % účinnější než běh v mírném tempu a učí tělo spalovat tuky efektivněji. I u pomalého běhu samozřejmě dochází k úbytku tuků, tělo se ale na jejich ztrátu lépe adaptuje a snaží se spálený tuk kompenzovat. I když je ale intervalový trénink účinnější, výzkumníci zdůrazňují, že vyžaduje dva až tři dny regenerace. Není vhodný ani pro ty, kteří s běháním začínají, mnohdy právě kvůli snížení své hmotnosti. Začínejte tedy každopádně pozvolně a na intervaly se zaměřte teprve poté, kdy už máte něco naběháno. Pravidelná fyzická aktivita se na vašem těle každopádně projeví.

    Kdo chce nejefektivněji hubnou, měl by do svého běhání rozhodně zařadit intervalyFoto Profimedia

  • Připravte se na olympijský maraton

    Dostat se na olympiádu jako divák zase není tak složité. Ale zúčastnit se jí jako sportovec zvládne jen pár vyvolených. V Paříži v roce 2024 by ale všechno mohlo být jinak! Pořadatelé totiž oznámili, že olympijský maraton si budou moct vyzkoušet i rekreační běžci. Podrobnosti zatím nejsou známé, ale běžet by se mělo rozhodně ve stejný den, na stejné trati a snad i ve stejný čas jako elitní závodníci. Nevím jak vy, ale já začínám trénovat a šetřit na startovné.

    Dostat se na olympiádu jako divák zase není tak složité. Ale zúčastnit se jí jako sportovec zvládne jen pár vyvolených.Foto Profimedia

  • Běžecké závody neztrácejí na popularitě

    Že počet běžeckých závodů roste asi nejde úplně přehlédnout. Konkrétní čísla ale chyběla. Zajímavými statistikami se ale nyní pochlubil web runsignup.com, který sdružuje velké množství závodů a poskytuje jejich pořadatelům spoustu organizačních služeb. Databáze runsignup obsahuje jen za sledované roky 2017 a 2018 přes padesát tisíc závodů. A to už je rozhodně dost na sledování trendů. A ty třeba říkají, že počet závodníků se mezi lety 2017 a 2018 snížil o zanedbatelných 0,1 %. Jednoznačně nejvíce vyhledávané jsou závody do 5 kilometrů, 18 % účastníků se zase na svůj oblíbený závod vrátilo. Závodně nejaktivnějším obdobím je podzim, konkrétně pak měsíc říjen, naopak první dva měsíce roku moc velký výběr závodů nenabízejí.

    Asi nejzajímavější je statistika ohledně cen startovného. Obzvláště, když ji porovnáme s kritikou cen, která se objevuje u českých závodů. Průměrné startovné pětikilometrového závodu se pohybuje kolem 26 dolarů, za maraton už se ale platí kolem 90 dolarů. Maratony obecně zaznamenaly největší zdražení, meziročně šlo o 11 %. Zdražovaly ale všechny typy sledovaných závodů s výjimkou ultra.

    Co dalšího statistiky runsignup odhalili? Závody jsou stále spíše mužskou záležitostí, i když podíl žen roste. Nejvíce účastníků patří do věkové skupiny 30 – 50 let. Pokud vás zajímají i další statistiky, klikejte SEM. A nezapomeňte, že ty nejlepší závody pořádá Superlife! Více se o nich můžete dočíst ZDE.

    Superlife Columbia razovitý závodFoto Profimedia.cz


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}