25.6.2019 • 14:20

Rady pro cyklisty: jak dítěti uvázat bezpečně helmu a sedačku vzadu či vpředu?

Vstoupit do diskuse
0
  • Sedačku vpředu, vzadu nebo raději vozík za kolo? Bezpečí pro děti především!

    Prázdniny se blíží a s nimi i čas dovolených a výletů. Pokud se vydáváte na cesty i se svými dětmi, měli byste však myslet na jejich bezpečnost. Přinášíme vám tři tipy na to, jak strávit aktivní dovolenou s těmi nejmenšími, a to bezpečně, bez zbytečných nehod a úrazů.

  • Dítě v sedačce

    Pokud vyrážíte na výlet či dovolenou s dítětem, které nemá vlastní kolo, zřejmě budete řešit výběr bezpečné sedačky. Na trhu existují dva typy – sedačky umístěné ve předu či vzadu.

    Výhodou zadních sedaček je možnost polohovatelnosti. Při delších výletech ji totiž můžete sklopit tak, aby si dítě lépe odpočinulo. Vaše tělo jej navíc bude chránit před nepříjemným hmyzem a větrem. V případě pádu je tento typ také daleko bezpečnější. Dítě sedící vepředu se totiž může stát de facto airbagem dospělého jezdce.

    Nevýhodou zadního typu je však fakt, že na svou ratolest nevidíte a nemůžete s ní tak dobře komunikovat. To je velké plus předních sedaček. Ty jsou však vhodnější spíše na kratší cesty, jelikož je kvůli nim ztíženo šlapání jezdce.

    Ať už své dítě usadíte dopředu či dozadu, vždy mějte na paměti, že ačkoliv nejede samo, je nutné jej vybavit bezpečností helmou.

    Sedačka umístěná vzadu je pro dítě bezpečnější, ale nevidíte na nějFoto Profimedia

  • Dítě ve vozíku

     

    Pokud máte dvě děti v podobném věku, je možné na kolo namontovat dvě sedačky. Jízda na takovém kole je však velmi obtížná, s čímž souvisí také zhoršená bezpečnost, a to pro všechny. Možným řešením v případě, kdy chcete jet s více než jedním dítětem je přívěs. 

    Jízda s přívěsem je velmi bezpečnou variantou, jak cestovat i s dětmi. Uvnitř jsou chráněny pevným rámem, bezpečnostními pásy a polstrováním kolem zad i hlavy. Pružné připojení přívěsu zabraňuje překlopení, a to i v případě převrácení kola.

    Ochranu před hmyzem a větrem dětem poskytne síťka. Pokud vás během výletu zastihne špatné počasí, můžete na vozík nasadit igelitovou pláštěnku podobnou té na kočárek. Na rozdíl od běžné sedačky tak vozík ochrání děti i před špatnými povětrnostními podmínkami. Velkým plusem pro rodiče je i to, si ve vozíku mohou děti hrát nebo se občerstvit, aniž byste museli slézat z kola.

    Stejně jako u zadních sedaček je jistou nevýhodou nepřehlednost tom, co se právě odehrává za vašimi zády. Mínusem je také vyšší pořizovací cena vozíku. Pokud tak předem víte, že jej nebudete příliš využívat, doporučujeme namísto koupi jeho zapůjčení ve specializovaném obchodě.

    Přívěs se skvěle hodí především na cyklostezky. Je však možné jej využít i na polní cestách, kde však budete muset prokázat trochu více zdatnosti i ohleduplnosti k dětem. Pokud vás na vaší cestě čekají prudké sjezdy či terén, doporučujeme raději zvolit alternativní trasu.

    Pokud potřebujete přepravit více než jedno dítě, je vhodnou alternativou vozíkFoto Profimedia

  • Dítě na vlastním kole

     

    Děti začínají jezdit na kole zhruba ve čtyřech letech. V tomto věku už jsou samy bez dopomoci schopny sedět a ovládat kolo. Jejich hmotnost navíc často přesahuje nosnost sedačky. Pokud se i vy vydáváte na dovolenou s malým cyklistou, měli byste dbát na jeho bezpečnost.

    Samozřejmostí je v dnešní době helma. Pokud věnujete čas správnému výběru, můžete předejít mnohdy i vážným úrazům. Není překvapením, že je důležité, aby přilba vašemu dítěti na hlavě dobře seděla. Správná velikost se dá často odhadnout podle obvodu hlavy. Pokud však chcete mít stoprocentní jistotu, že jste vybrali dobře, spíše než na internet zamiřte do kamenné prodejny, kde vám pomůže proškolený personál.

    Ten vám bude nepochybně nápomocen také při seřízení pásků, které se upínají pod bradou tak, aby helma dobře seděla. I když tento úkon může vypadat banálně, v praxi často zabere i patnáct minut. Řešit tak tento problém těsně před vyjížďkou, není ideální.

    Pásky je nutné seřídit tak, aby dítě mělo seřizovací spony pod ušima a zapínací sponu zhruba pod bradou. Někteří rodiče však na správné upevnění pásků zapomínají a dítě má zapínací sponu pod branou umístěnu na volno. Při pádu by ho však takto nasazená helma ochránila jen stěží.

    Helma by měla být na kole povinnou výbavou každého dítěteFoto Profimedia


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}