8.7.2019 • 13:54

V neděli padl nový světový rekord, je v rukách Čecha Tkadlčíka. Jak ho dobyl?

Vstoupit do diskuse
0

Český silák Jiří Tkadlčík je novopečeným světovým rekordmanem. Na mrtvý tah se mu podařilo uzvednout neskutečných 406 kilo! Během závodu ho však čekalo těžké rozhodnutí. Podle svých slov však ničeho nelituje.



V pátek se na Ukrajině uskutečnily dva šampionáty, ve kterých se proti sobě postavili siláci z celého světa. Na prvním z nich bojovali závodníci o titul mistra světa v mrtvém tahu. Druhý, do kterého se počítal i výkon právě z mrtvého tahu, nesl název WORLD ULTIMATE STRONGMAN CHAMPIONSHIP U105 2019, tedy Mistrovství světa strongmanů střední váhy.

Co je to sport zvaný strongman?

Strongman je neolympijský sport, ve kterém závodníci soutěží v různých silových disciplínách. Ty jsou zaměřené na silovou vytrvalost i maximální sílu. Jde například o přenášení těžkých předmětů, mrtvé tahy, zvedání obří klády vážící klidně i přes sto kilo nad hlavu a mnohé další.

Za Českou Republiku vycestovali na šampionáty hned tři závodníci. Největší pozornost však byla upřena na loňského mistra světa Jiřího Tkadlčíka, který na Ukrajinu odjížděl hned s dvěma velkými cíli. Chtěl nejen obhájit loňské prvenství a stát se tak opět nejsilnějším mužem světa ve střední váze, ale současně i překonat světový rekord na mrtvý tah, který aktuálně činil 402 kilogramů.

Cestu k vytouženému světovému rekordu mu však zkomplikoval soupeř Luke Davies, který dokázal posledním pokusem zvednout na mrtvý tah hned 405 kilogramů. ,,Musel jsem se rozhodnout. Mohl jsem si nechat rekord utéct. Tím bych ale přišel o svůj sen. Na druhou stranu bych mohl uspořit spoustu energie, kterou jsem potřeboval na zbytek Mistrovství světa strongmanů,“ vysvětluje své závodní dilema Tkadlčík.

Český silák však již dříve v rozhovoru pro iSport LIFE řekl, že je zvyklý si své sny plnit. Tahle situace pro něj nebyla výjimkou. Po tahu Daviese si tedy nechal naložit rovných 406 kilo. A povedlo se! Stal se držitelem světového rekordu napříč všemi federacemi.

Jiří Tkaldčík na závodech v Ukrajině překonal světový rekord.
Video se připravuje ...

Ačkoliv se Tkadlčík radoval z vítězství v mrtvém tahu, dostavila se podle jeho předpokladů únava, ke které se přidala i trocha smůly. ,,Myslel jsem, že snad nedojdu ani na záchod, natož abych šel na druhou disciplínu. Bohužel organizátory tlačil čas a já dostal na rozcvičku jen pět minut. Hned na této disciplíně jsem navíc udělal školáckou chybu, kvůli které jsem dostal penalizaci. Ta mě nakonec stála celkové druhé místo,“ vysvětluje Tkadlčík, který nakonec na Mistrovství světa strongmanů skončil čtvrtý.

To, že však závod nedopadl přesně podle jeho představ nebere třicetiletý závodník jako prohru a naopak se těší na další sezónu. ,,Nemám důvod být naštvaný, vždyť je to čtvrté místo na Mistrovství světa. Beru to, jak to je, příští rok si vezmu zpátky titul celkového Mistra světa a navrch zvednu přes 415 kilogramů na mrtvý tah, to vím už teď!“

Jiří Tkaldčík na závodech v Ukrajině překonal světový rekord.
Jiří Tkaldčík na závodech v Ukrajině překonal světový rekord.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}