10.2.2019 • 05:00

Test: běháte v terénu? Vyzkoušeli jsme pro vás Evo Mafate, botu bez kompromisů

Vstoupit do diskuse
0

Jaké vlastnosti by měla mít ideální bota na dlouhé horské závody? Chybět nesmí pohodlné tlumení, maximální stabilita, spolehivý záběr, odolná konstrukce a od věci není ani nízká hmotnost. Tento seznam ale obsahuje hned několik bodů, které se u velkého množství bot navzájem vylučují. Hoka One One Evo Mafate ale dokazuje, že je možné vyrobit závodní botu na horské ultra bez jakýchkoliv kompromisů.



Lehká mašina do hor

270 gramů je hmotnost, kterou disponuje nejedna tempová silniční bota a u modelu určeného na nejdelší horské závody by jí nejspíš čekal málokdo. Hoka ale znovu dokazuje, že pohodlné boty nutně nemusí vážit půl kila, což dokazuje i podzimní novinka Evo Mafate, která doplňuje řadu krosovek o nekompromisní ultra trailovou mašinu a ve velikosti US 9 váží právě tolik.

Svršek z kevlaru

Nízká hmotnost ale není jedinou zajímavou věcí u této ojedinělé boty. Svršek je totiž vyroben z patentovaného materiálu Matryx, který kombinuje tradiční umělá vlákna s kevlarem pro maximální odolnost při zachování vysokého komfortu i prodyšnosti. Matryx ale na rozdíl od tradičních meshových svršků není příliš elastický, takže svršek Evo Mafate je natažen na poměrně širokém kopytě, což ocení zejména běžci s vyším nártem a širší příčnou klenbou, pro které mohl být oblíbený model Speedgoat 2 rovněž od Hoky příliš úzký.

Hoka One One Evo Mafate
  • hmotnost: 270 gr (US9)
  • drop: 4 mm
  • výška tlumení: 34 mm
  • cena: 4 940,-

klady

  • skvělý poměr hmotnosti a tlumení
  • stabilní a se skvělým záběrem
  • odolný kevlarový svršek
  • i přes mohutné tlumení je v botě příjemné běžet rychle

zápory

  • vysoká pořizovací cena
  • kevlarový svršek může ze začátku působit méně pohodlným dojmem, ale postupem času změkně

I přes prostornou přední část obepíná svršek chodidlo velmi spolehlivě a není problém ho pevně utáhnout, takže boty neztrácí skvělou ovladatelnost ani v technicky náročném terénu. Někteří běžci se potýkali pouze s lehkými problémy v oblasti paty, kde narazíte na nezvykle vysoký opatek. Evo Mafate tak je ideální před zakoupením pořádně prozkoušet, ale při standardním tvaru chodidla by nemělo dojít k žádným potížím. Velikost odpovídá standardu a je srovnatelné s jinými modely od Hoka One One i dalších značek.

Sendvičové tlumení

Další zajímavost nalezneme v oblasti tlumicí vrstvy. Ta se skládá ze dvou materiálů položených na sebe v horizontálních vrstvách. Mohutnější část tlumení těsně pod chodidlem je ze standardní EVA tlumicí pěny a pod ní je tenčí vrstva z gumopěnového materiálu R-Mat, který se prolíná s gumovou podešví z Vibramu Megagrip.

R-Mat je u Evo Mafate použit kvůli zvýšení stability při došlapu, zlepšení životnosti tlumení a v neposlední řadě i kvůli úspoře hmotnosti, protože na značné části podrážky přebírá tato gumopěna s nečekaně skvělou přilnavostí funkcí tradiční gumové podešve. Tam kde je guma přece jen použita narazíte na pět milimetrů vysoké drapáky, které vás podrží i v tom nejhorším terénu. Vibram Megagrip se v posledních letech těší velké oblibě u celé řady výrobců běžeckých bot a každý model s touto podešví nabízí špičkovou přilnavost na suchém i mokrém podkladu.

Kromě nestandardní sendvičové konstrukce je ale tlumicí vrstva stejná jako u většiny bot od Hoka One One. To v praxi znamená mohutnou vrstvu (33 milimetrů pod patou) pěny, nízký drop čtyři milimetry (rozdíl mezi patou a špičkou) a výrazné zakřivení ve tvaru kolébky. To se u Hoky používá pro extrémně hladký přechod z dopadu do odrazu a také kvůli tomu, že bota samotná postrádá takřka jakoukoliv flexibilitu. Výrazné zakřivení ale tuhost zcela vyvažuje a jakmile se v Evo Mafate rozběhnete, tak se nebudete stačit divit, jak přirozeně, plynule a rychle se bota pod chodidlem chová.

Pro koho se hodí?

Hoka One One Evo Mafate je technologicky vymazlená krosová bota, která v každém směru nabízí to nejlepší co je v běžeckém světě k mání. Ať už je to kevlarem vyztužený svršek, hybridní tlumicí vrstva, nebo vibramová podrážka, Hoka u Evo Mafate nedává žádný prostor kompromisům.

Doma je tahle trailová mašina na ultra trailových závodech v náročném horském prostředí, ale běžcům hledajícím maximálně pohodlnou krosovku poslouží kdekoliv. Její jedinou nevýhodou je velmi vysoká cena, která řadí Evo Mafate k jedněm z nejdražších běžeckých bot vůbec. Jestli jsou ale hory vaším druhým (nebo dokonce prvním) domovem, pak tato investice rozhodně stojí za zvážení.

Hoka One One Evo Mafate
Hoka One One Evo Mafate


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}