15.4.2019 • 05:00

Jako Zátopek! Zaběhejte si v replikách běžeckých bot z minulého tisíciletí

Vstoupit do diskuse
0

Zajímalo vás někdy jaké pocity zažívali při běhu Emil Zátopek, Roger Bannister, nebo Steve Prefontaine? Nyní máte jedinečnou možnost, protože celá řada přichází na trh s replikami svých běžeckých bot z druhé poloviny dvacátého století. 



Běhání je z hlediska vybavení velmi nenáročný sport. Stačí vám obout boty a obléct kraťasy, tričko a můžete vyrazit. Jádrem vybavení zůstávají bez ohledu na technologický pokrok v oblasti sporttesterů a dalších vychytávek boty.

Jistě, ty dnešní se s modely z 60. let dají srovnávat jen stěží, ale jestli vás někdy zajímalo, jak se běhalo lidem o jednu generaci zpět, pak máte jedinečnou možnost. Celá řada značek totiž uvádí na trh repliky bot prodávaných napříč celými dějinami novodobého běhání.

Retro běžecké tenisky nejsou nic nového pod sluncem. Proslavily je hlavně značky Nike, New Balance, nebo adidas Originals. Prodávané boty z módní kolekce možná vypadají jako jejich desítky let staří předchůdci, ale použité materiály jsou naprosto odlišné.

V letošním roce se ale můžete těšit například na autentickou retro kolekci Saucony, kde nechybí boty ze 70. let i ze začátku 21. Století. Na své si tak přijdou vyznavači všech možných stylů a celá kolekce navíc působí jako zajímavý průřez tím, jak se běžecké boty postupem času vyvíjely. Tato nová kolekce je vyrobena naprosto identickým způsobem a z identických materiálů, jako se používaly v dobách, kdy tyto boty byly nově uvedeny na trh.

Retro modely běžeckých bot. Jak se vám líbí?Foto Vít Kněžínek

Největší posun je patrný vždy v okamžiku, kdy přišel boom a z běhání se stal masově rozšířený sport. Elitní závodníci totiž obvykle nebyli z hlediska běžeckého vybavení až tak nároční. Jejich nízká hmotnost, dobrá svalová připravenost a skvělá technika jim pomohla běhat rychle a bez rizika zranění bez ohledu na to, co měli zrovna na noze.

První generace kultovní objemovky Wave Rider

Naprosto odlišná situace je u rekreačních běžců. Zkrácené svaly a šlachy, nadváha, špatná technika, nebo nedostatečná svalová vybavenost. To je jen krátký seznam nejčastějších nedostatků, které se u rekreačních běžců objevují a které se snaží běžecké boty řešit. Někdy více, jindy méně úspěšně. Rekreační běžci jsou ale bez debat hnacím motorem pro výrobce bot a vybavení a výsledkem jsou ještě lehčí a měkčí materiály, které zajistí velmi vysoký komfort všem běžcům bez rozdílu.

Kromě Saucony se letos na trh dostane i autentická retro kolekce od Mizuna, kde nebude chybět například první generace kultovní objemovky Wave Rider. První Rider spatřil světlo světa v roce 1998 a retro design a konstrukce této boty vám vezme dech. Dvacet generací vývoje pak vytváří vzdálenost několika světelných let.

Jestli vás zajímá, jestli existuje něco podobného i mezi botami určenými do terénu, pak vás budu muset zklamat. Trailové boty jsou obecně velmi mladé a ještě před pár lety byl velký problém sehnat běžeckou botu určenou pro běh v horách. Už první generace krosovek se tak od těch původních liší mnohem méně, než jak je tomu u silničních bot a zájem o tento segment je minimální, takže značky jako La Sportiva, nebo Salomon nemají důvod podobné varianty nabízet.

Zajímalo vás někdy jaké pocity zažívali při běhu Emil Zátopek, Roger Bannister, nebo Steve Prefontaine?
Zajímalo vás někdy jaké pocity zažívali při běhu Emil Zátopek, Roger Bannister, nebo Steve Prefontaine?


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}