2.5.2019 • 05:00

TEST: svěží vítr z Finska. Novinku NVii Forest stvořily legendy. Čím se liší?

Vstoupit do diskuse
0

Výrobců běžeckých bot je dnes na trhu tolik, že by se mohlo zdát, že pro žádné překvapivé novinky zde už není absolutně žádný prostor. Opak je ale pravdou. Do běžeckých prodejen přichází zbrusu nová značka NVii (vyslovuje se jako envi), která nadchne každého, kdo to s trailovým běháním myslí vážně.



Nová značka NVii

NVii se zrodilo ve Finsku a za vznikem této značky stojí hned několik legend orientačního běhu a obuvnického průmyslu. Jmenovitě je to Peter Ivars (který vymyslel použití hřebů u běžeckých bot), Petter Thoresen (několikanásobný světový šampion v orientačním běhu) a Thierry Gueorgiou (14 násobný světový šampion v orientačním běhu a legenda tohoto sportu).

Už podle tohoto výčtu musí být předem jasné, jaká krev koluje v žilách této nové finské značky. NVii cílí především na elitní běžce a všechny výkonnostně naladěné sportovce. Základem kolekce je model Forest 1, který s podrážkou posetou karbidovými hřeby váží neskutečných 239 gramů. Pro potřeby českého běžce jsme si ale vybrali model Forest 2, který má s jedničkou identický svršek a tlumicí vrstvu, ale podrážka je bez hřebů.

NVii Forest 2

NVii Forest 2
  • hmotnost: 219 g (UK8)
  • drop: 6 mm
  • cena: 3590,- Kč
klady:
  • Extrémně odolná a zároveň lehká konstrukce
  • svršek z pevné tkaniny Superfabric se skvělou prodyšností
  • podrážka s nekompromisním záběrem a skvělou životností
  • nízké a přitom pohodlné tlumení
  • skvělé pro závodní využití
zápory:
  • nehodí se pro univerzální použití na silnici a do terénu
  • střih boty je poměrně hluboký a nemusí sedět každému

NVii Forest 2 je bota, která na první pohled působí velmi robustně. Na svědomí to mají pevné a odolné materiály. Jakmile ale vezmete botu do ruky, budete velmi překvapeni, jak neuvěřitelně lehká je. Ve velikosti UK 8 váží 219 gramů a díky tomu se Forest 2 řadí mezi nejlehčí výkonnostní krosovky na trhu. To ale v žádném případě neznamená, že máte na nohou chatrnou slupku, která vaše chodidla nijak neochrání a při prvním kontaktu s drsnějším terénem se rozpadne. Naopak.

Jak už bylo řečeno, NVii je značka vyvíjená v orienťáckém prostředí, kde jsou nároky na odolnost boty a ochranu chodidla řádově vyšší, než u klasické trailovky. To se odráží i na použitých materiálech, ze kterých ale mohou těžit i účastníci OCR překážkových závodů (Spartan Race apod.), nebo příznivci kratších horských a trailových závodů.

Nezničitelný svršek

Svršek Forestu je vyroben z materiálu Superfabric, který by se svou odolností dal přirovnat ke Corduře, nebo balistickému nylonu. Narozdíl od těchto běžně používaných tkanin je ale Superfabric na noze mnohem příjemnější a především maximálně prodyšný. Samozřejmostí je nenasákavost materiálů, aby se chování a hmotnost boty nijak nezměnila, i když budete stát po kotníky ve vodě. Tuto vlastnost ocení především běžci na OCR, kde se často nachází vodní příkopy a další překážky na vodní bázi.

Kolem dokola je Superfabric obehnaný pevnou obsázkou pro ještě vyšší ochranu chodidla proti proražení a zajímavou vychytávkou je protektor chránící vnitřní stranu nártu, která je obzvláště náchylná při nakopnutí klacku, nebo velkého kamenu.

Polstrování paty i jazyku je naprosto minimální. Jedná se o závodní model s důrazem na minimální hmotnost a již zmíněnou nenasákavost. I tak ale sedí NVii Forest 2 na noze až překvapivě příjemně. Tvar svršku je poměrně hluboký a široký, ale při správném utažení by měla tato bota sedět na většinu tvarů chodidel. Výrazně ale doporučuji boty před zakoupením pořádně vyzkoušet na prodejně.

NVii Forest 2 - závodní bota do těžkého terénuFoto NVii sports

Nízké a ohebné tlumení

Po svršku se pojďme podívat na tlumicí vrstvu. Ta je vyrobena z klasické EVA pěny s dropem (výškový rozdíl mezi špičkou a patou) šest milimetrů. Celková mohutnost tlumení není nijak vysoká a proto vás možná překvapí, jak komfortní dokážou NVii být i v rámci velmi dlouhého běhu. Nejdéle jsem měl NVii na noze necelých pět hodin, během kterých jsem v Beskydech nastoupal a následně i naklesal přes 1700 výškových metrů ve sněhu, blátě a po kamenech i kořenech. U takto tenké boty bych očekával, že v druhé polovině tak dlouhého tréninku budou chodidla už pořádně dobitá, ale ani při finálním seběhu z Lysé hory (pět kilometrů a minus 800 výškových metrů) jsem neměl nejmenší problém.

Vzhledem k nízké vrstvě tlumení je Forest 2 neuvěřitelně flexibilní. Tato bota tak bude dělat přesně to, co jí poručíte. To je na jednu stranu skvělé pro zkušené běžce s pevnými kotníky a vypracovanou technikou, ale rekreačním sportovcům, kteří preferují spolehlivější boty více držící nohu, to nemusí příliš vyhovovat.

Nekompromisní podrážka

Posledním dílkem skládačky je agresivní podrážka. Ta je vyrobena z vulkanizované gumy, která se používá například pro výrobu pneumatik. Záběr Forestu je díky tomu naprosto špičkový a boty vás podrží kdekoliv poběžíte. Co mě ale opravdu překvapilo je životnost tohoto materiálu, o které můžu po intenzivním testování v horách i na asfaltu říci, že je opravdu vysoká.

Když už je řeč o asfaltu, tak to je povrch, na který se NVii Forest 2 absolutně nehodí. To je jasné už ze samotné specifikace boty, ale sluší se připomenout, že Forest 2 je čistokrevná krosovka, která nadchne v hlíně, blátě, sněhu, nebo ve volném terénu. Krátké přeběhy po tvrdém vadit nebudou, ale jakmile se dostanete na asfalt, nebo zpevněnou cestu, tak počítejte s tím, že agresivní podrážka z velmi měkké gumy ztrácí kontakt a bota při odrazu citelně plave.

Ve výsledku je NVii Forest 2 nekompromisní a čistokrevnou trailovou závodkou, kterou bych doporučil všem, kdo to myslí vážně s orientačním během, nebo závody OCR. Zajímavou alternativu představuje Forest 2 i pro běžce kratších krosů a trailových závodů, protože tak lehkou, dynamickou a rychlou botu do terénu budete jinde hledat jen s velkými obtížemi.

NVii Forest 2 - závodní bota do těžkého terénuFoto NVii sports

NVii se zrodilo ve Finsku a za vznikem této značky stojí hned několik legend orientačního běhu a obuvnického průmyslu.
NVii se zrodilo ve Finsku a za vznikem této značky stojí hned několik legend orientačního běhu a obuvnického průmyslu.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}