Autor: Tomáš Holčík
30.4.2019 • 11:48

Hodinky Fitbit Versa Lite: ušetříte, ale sleva není zadarmo

Vstoupit do diskuse
0

Fitbit přichází na trh s novým model Versa Lite, který je levnější variantou modelu Fitbit Versa. Jak už to tak bývá, levnější verze však současně přináší i méně funkcí. Vyplatí se vám zainvestovat?



Nové levnější chytré hodinky Versa Lite na první pohled vypadají jako logické rozšíření pole zájemců o chytré hodinky Fitbit Versa. Výrobce nabídne levnější model a osloví tak širší pole zájemců, kteří by jinak dražší verzi nevybrali. Současně ale musí čelit případné kanibalizaci, kdy dražší model pořád musí nabídnout více funkcí, aby jej z trhu nevytlačila levnější varianta.

Fitbit Versa Lite

rozměry hodinek:
 37 × 39 × 11,2 mm 
hmotnost: 38 g
displej: 
34 mm, 300×300, LCD 
výdrž: 4-5 dní 
vodotěsnost: 50m
další vlastnosti: výměnné pásky 22 mm, akcelerometr, měřič tepu a SpO2

cena: 4 190 Kč

V rámci chytrých hodinek se osobně přikláním více na stranu správy notifikací než na rozšířené fitness funkce. Nepotřebuji hodinky s vestavěnou GPS, zato více ocením možnost přímo reagovat na zprávy z hodinek na zápěstí. Proto mi vyhovovaly hodinky Pebble, jejichž softwarový tým skončil v náruči Fitbitu a právě hodinky Fitbit Versa jsou blízko odkazu původních hodinek Pebble. Samozřejmě bych raději ocenil trvale viditelný pasivní displej než svítící LCD a také větší důraz na ovládání pomocí tlačítek, ale ve finále jsou hodinky Versa s pětidenní výdrží docela blízko tomu, co očekávám od chytrých hodinek. 

Při oznámení nových hodinek Versa Lite mne tak na první pohled odradilo odstranění dvou tlačítek. To se přece bude špatně ovládat, vždyť nemůžou vzít systém z  hodinek Versa se třemi tlačítky a bez úprav jej hodit na jednotlačítkové Versa Lite. Jak se ale ukázalo, můžou a zásadní problém to nakonec nepředstavuje.

Fitbit Versa LiteFoto Mobilmania

Versa a Versa Lite vypadají kromě počtu tlačítek na pohled zcela identicky. Nemění se vnější rozměry, velikost displeje, nebo uchycení výměnných pásků. Versa Lite jsou k dispozici ve výraznějších barevných kombinacích – pouzdro v modré, červenofialové nebo stříbrné s několika verzemi přibalených silikonových řemínků.

Ovládání prstem na displeji

Přechod z hodinek Versa na Versa Lite nebyl z pohledu ovládání zásadně horší. Ovládání gesty a dotyky na displeji je docela logické a ona ta dvě tlačítka navíc u hodinek Versa slouží spíše jako rychlé zkratky k funkcím, než třeba pro posouvání a výběr položek. Například moje nastavená cesta k předpovědi počasí u hodinek  Versa spočívá ve stisknutí pravého horního tlačítka, u hodinek Versa Lite to znamená probudit displej, swajpnout z pravé strany a ťuknout na ikonu počasí. Je to pomalejší, ale nenutí mne to ze vzteku strhnout hodinky z ruky a hodit je do koše.

Právě swajpování je hlavní způsob ovládání. Z ciferníku si zeshora přisunete notifikace, zespodu  aktuální fitness statistiky (kroky, tep, spánek, cvičení, případně tekutiny, jídlo a odznaky za pokrok). Vpravo pak najdete ikony vestavěných a nainstalovaných aplikací jako jsou budíky, měření aktivit, počasí a další.

Zadní část hodinek.Foto Mobilmania

Bez počítání pater a bazénů

Nakonec víc než ta dvě chybějící tlačítka mi na Versa Lite vadí omezení pro přesnější měření fitness aktivit, a to i když se mezi sportovně zaměřené jedince rozhodně nepočítám. Versa Lite především nemá barometr, takže nedokáže počítat nastoupaná patra a chybějící gyroskop znemožňuje přesnější měření aktivit (například počítání délek bazénů při plavání). Počítání kroků je v zásadě velmi podobné jako u vybavenějších hodinek Versa, rozdíly při denních tisících kroků jsou v řádu jednotek procent (Versa naměří o něco víc než Versa Lite). Snímač tepové frekvence se nemění a poskytuje velmi blízké (a přesné) hodnoty na obou hodinkách.

Zbytečně jiná nabíjecí kolébka

Chybějící úložiště pro skladby mne vůbec netrápí, bez možnosti připojení Wi-Fi se také obejdu a NFC pro bezkontaktní platby také nepotřebuji, když mám mobil s NFC vždy po ruce. Ořezání funkcí ale zásadně neprodloužilo výdrž, takže hodinky stále vydrží 4 až 5 dní běžného používání.

Naprosto nesmyslně ale Fitbit změnil nabíjecí kolébku a místo aby použil existující a kompatibilní kolébku pro hodinky Versa, vymyslel novou horší. U kolébky pro Versa vede napájecí kabel vodorovně a hodinky tak při nabíjení pohodlně odpočívají na stole. V případě Versa Lite vede kabel z kolébky svisle dolů, takže na stole působí podivně pohozeným dojmem a kabel se ohýbá v ostrém úhlu, když chcete, aby vše pěkně leželo na stole.

Naprosto nesmyslně ale Fitbit změnil nabíjecí kolébku a místo aby použil existující a kompatibilní kolébku pro hodinky Versa, vymyslel novou horšíFoto Mobilmania

Já bych si připlatil, někdo ale barvy ocení

Cenový rozdíl mezi hodinkami Versa a Versa Lite je zhruba sedm set korun. Myslím si, že větší motivací pro koupi hodinek Versa Lite bude širší nabídka výraznějších barevných variant, než mírně nižší cena. Fitbitu se tak s Versa Lite povedl zajímavý kompromis a jak to už bývá, kompromis neznamená spokojenost, ale spíše vyrovnané zklamání na všech stranách.

Výhodou Versa Lite je široká nabídka barevných variant.Foto Mobilmania

Hodinky Versa Lite tak zásadně neohrožují plnotučné hodinky Versa, ale spíše doplňují nabídku. Přitom stále platí, že design hodinek Versa/Versa Lite působí příjemným nekonfliktním a přitom odolným dojmem, chytré funkce tak nějak stačí a nemusíte je každý den sundávat kvůli nabíjení.

Článek byl publikován na webu mobilmania.cz. Jak dopadla recenze chytrých hodinek Xiaomi Amazfit Verge se dočtete ZDE.


Vstoupit do diskuse
0
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}