28.4.2019 • 05:00

Boj s únavou. Vyhněte se citovým upírům, říká doktorka. Co dalšího poradila?

Vstoupit do diskuse
0
  • Obyčejná únava nebo vyčerpání? Dopřejte si dostatek odpočinku. Pokud ani to nepomůže, jděte k lékaři

    Dlouhodobá únava může být symptomem nemoci, ale i důsledkem přetrénování nebo špatného pitného režimu. Lze se proti ní vytrénovat? A kdy je čas na pořádný „shot“ kávy? Odpovídá MUDr. Pavla Myslíková z Lékařského domu Praha 7.

  • Přetrénování, dehydratace, nebo nemoc?

    Pokud se cítíte dlouhodobě unavení, a to i v případě, že dostatečně spíte a váš spánek nic neruší, je na čase se zamyslet: Je moje životospráva tak zdravá, jak si myslím? Nepřeháním to se sportem nebo s dietou? „Příčinou dlouhodobé únavy může být nadměrný stres, ale třeba i nekvalitní strava, nedostatečná hydratace či přetrénování a nedostatek času na zotavení,“ vysvětluje MUDr. Pavla Myslíková, praktická lékařka z Lékařského domu Praha 7.

    Odbornice zároveň dodává, že dlouhodobá únava může být i příznakem nemoci. Pokud se pravidelně rychle unavujete nebo se dokonce unavení už probouzíte – a to i tehdy, když jste si dali od tréninku pauzu – je na čase konzultovat pro jistotu svůj stav s lékařem.

    Jste-li vyčerpaní, dejte tělu pauzuFoto Profimedia.cz

  • Všechny tváře únavy

    Existují odlišné druhy únavy. „Fyzická vyčerpanost se projevuje například při chůzi do schodů nebo při nošení těžkých tašek. Svalová únava nastává po těžkém výkonu, například sportovním. Může se však objevit i při závažnějších chorobách.

    Prvním varovným signálem je, když se vám vyčerpanost nepodaří zahnat ani kvalitním a dlouhým spánkem,“ varuje doktorka Myslíková a dodává: „Při dlouhotrvajícím vyčerpání, které může doprovázet řada dalších příznaků (bolest hlavy, poruchy pozornosti, bolesti svalů, apatie, závratě, halucinace, podrážděnost a změny nálady, ztráta chuti k jídlu, poruchy krátkodobé paměti a další), neváhejte s návštěvou lékaře, který vás odborně vyšetří.“

    Je to tréninkem, nebo celkovým vyčerpáním?Foto Profimedia.cz

  • Tajemství neúnavných

    Někteří lidé mají elánu na rozdávání a i po flámu a čtyřech hodinách spánku si zvládnou jít zaběhat. Jiné unaví i krátký výšlap do kopce. Čím to je a co s tím dělat? „Jedním z důvodů je odlišný životní styl. Člověk, který se zdravě stravuje, sportuje, umí odpočívat a pohlíží na svět pozitivně, má obvykle mnohem větší dávku energie než někdo, kdo se stravuje ve fastfoodech, kouří, pije alkohol, sotva se hýbe,“ vysvětluje polopaticky lékařka.

    První případ člověka pak má energii „v zásobě“ i tehdy, když tu a tam svůj životní styl poruší. Podle lékařky pak zdravý životní styl souvisí i s postavou: „Štíhlý, zdravý a sportovně založený člověk je vybaven vytrvalostí, kdežto špatně se stravující obézní lidé se unaví i při naprosto minimální fyzické zátěži,“ shrnuje lékařka nekompromisně.

    Poslouchejte své tělo a odpočívejte dostatečněFoto Profimedia.cz

  • Lze se „vycvičit“ proti únavě?

    Co mohu dělat proto, abych byl méně unavený. A jde to vůbec? V odstavci výše jsme naťukli, že to je možné. „Zdravá a vyvážená strava, dostatečný pitný režim (ideálně čistá neperlivá voda), pravidelný pohyb, kvalitní odpočinek a zdravý náhled na život vám dodají energii,“ říká lékařka. Fyzická aktivita nás podle ní na jednu stranu unaví, ale na druhou nám dodá energii. „Abychom ze sportu čerpali to pozitivní, je důležité sportovat ve správné intenzitě, po ukončení sportovní aktivity doplnit do těla potřebné živiny, včetně minerálů, a mít dostatek času na regeneraci,“ upozorňuje odbornice.

    Podle MUDr. Myslíkové je ale únava i „v hlavě“ – pokud proti ní chceme bojovat, je na místě zapracovat i na psychice: „Důležité je také to, abyste se obklopovali pozitivně smýšlejícími lidmi, kteří vás tzv. nabijí, nikoliv nás energeticky vysají. Na citové upíry si dejte pozor!“

    Co mohu dělat proto, abych byl méně unavený. A jde to vůbec?Foto Michal Beránek / Sport

  • Energie na úvěr? Jen výjimečně

    Představte si tu situaci: Chystáte se na první maraton, v noci se samou nervozitou budíte a ráno se probudíte unavení. Strach ze závodu se stupňuje. Je v takovou chvíli vhodné tělo „energeticky ošálit“? „Jakékoliv podpůrné prostředky, ať už se jedná o kofein nebo jednoduché cukry, mohou na tělo působit jako stimulátor. Je však potřeba si uvědomit, že tím své tělo klamete a především to, že po dávce kofeinu či jiného prostředky proti únavě jede tělo tzv. na dluh, který si dříve nebo později vybere i s úroky,“ varuje lékařka.

    Odbornice ale zároveň připouští, že ve výjimečných případech nám může dávka kofeinu nebo energetický nápoj prokázat dobrou službu: „Pokud se jedná o výjimečnou situaci, kdy své tělo potřebujete povzbudit, pak se nic tak hrozného nestane, z lékařského hlediska však přeslazené energetické drinky a podobné prostředky proti únavě nedoporučuji – především ne z dlouhodobého hlediska.“ K povzbuzení těla i mysli doporučuje jako ideální variantu studenou sprchu a dlouhodobě kvalitní jídlo a pití.

    Ve výjimečných případech nám může dávka kofeinu nebo energetický nápoj prokázat dobrou službu.Foto Hong Anh Duong


Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}