3.5.2019 • 05:00

Měsíce dřiny, pak bolestivý "jojo" efekt. Proč nastává a jak se bránit?

Vstoupit do diskuse
0

Vaše měsíční dieta je konečně u svého cíle. Faldů na břiše ubylo, kalhoty bez problému zapnete a do schodů se už tak nezadýcháte. Jenže vaše těžce vydřené výsledky jsou často pryč za daleko kratší dobu, než byla nutná na jejich získání. Proč jojo efekt vůbec nastává? A jak proti němu bojovat?



Ztráta motivace

Zná to asi většina těch, kteří začali s dietou nebo pravidelným cvičením. Kila mizí jak mávnutím kouzelného proutku, svaly rostou a postava se mění do požadovaných tvarů. Viditelné výsledky jsou jasnou motivací nepolevovat a makat dál. Avšak bohužel v momentě, kdy dosáhneme bodu spokojenosti, to jde s naší motivací z kopce. Proč se omezovat a snažit i v momentě, kdy naše křivky konečně dosáhly ideální proporcí? Právě ztráta motivace je jednou z příčin toho, proč mohou být naše vydřené výsledky rázem fuč.

Řešení: pokud i vás trápí ztráta motivace, zkuste si každý týden po ukončení dietního nebo cvičebního režimu zapisovat své výsledky. Může se jednat o aktuální hmotnost, procento tělesného tuku, ale například i počet tréninků. Pokud uvidíte černé na bílém, že vaše váha opět roste, zatímco pohybu během týdne ubývá, nakopne vás to, opět začít makat.

Pokud i vás trápí ztráta motivace, zkuste si každý týden po ukončení dietního režimu zapisovat své výsledky.Foto Profimedia.cz

Nadváha

Nadváha je často způsobena nerovnováhou v energetické bilanci. Zjednodušeně řečeno přijímáme prostřednictvím jídla více energie, než jsme schopni vydat. Řada diet a hubnoucích režimů je proto založena na přesném opaku. Není žádným překvapením, že pokud začnete zařazovat menší porce a k tomu se více hýbat, kila půjdou nejspíš skutečně dolů. Váš výdej bude totiž vyšší než příjem. Když se však po ukončení diety začnete stravovat podle svých běžných zvyklostí a omezíte i pohyb, dostaví se nechtěný jojo efekt, a co víc, tělo si pro jistotu začne ukládat nadbytečný příjem energie do tukových zásob pro případ, že byste jej chtěli opět trápit nedostatkem jídla.

Řešení: Nejvhodnějším řešením je zvolit takový způsob stravování, který je dlouhodobě udržitelný. Není možné se v jídle radikálně omezit a doufat, že vaše výsledky vydrží i poté, co dietní režim opustíte. Jediným východiskem je tak změnit svůj celkový přístup k jídlu. To nutně nemusí znamenat, že si už do konce života nemůžete dopřát čokoládový dortík. Pokud během dne konzumujete pestrou a vyváženou stravu založenou na kvalitních potravinách, není problém ani občasné hřešení.

Nejvhodnějším řešením je zvolit takový způsob stravování, který je dlouhodobě udržitelný.Foto Profimedia

Hormony

Na jojo efektu mají podíl také hormony. Tím stěžejním je ghrelin občas nazývaný také hormon hladu. Tvoří se v žaludku a začíná se uvolňovat v momentě, kdy je žaludek prázdný. Čím déle se zahnáním hladu budeme otálet, tím vyšší jeho hladina bude. V momentě, kdy se tak pustíme do diety, která bude mít za následek kalorický deficit, jeho hladina vzroste. Čím radikálnější dieta bude, tím více ghrelinu se se bude uvolňovat. Z toho důvodu bývají extrémní diety obvykle doprovázené jojo efektem. V momentě kdy skoncujeme se striktním jídelníčkem nás totiž ghrelin rychle donutí vrátit se do starých kolejí.

Řešení: Zvolte si dietní režim tak, abyste netrpěli hlady. Hubnutí není jen o malých porcích, ale především o zdravé a vyvážené stravě. K tomu, abyste dosáhli viditelných výsledků, není vždy nutné nepřiměřeně zmenšovat porce. Občas stačí jen vyměnit sladkosti za zeleninu a namísto chipsů u televize chroupat oříšky.

Hubnutí není jen o malých porcích, ale především o zdravé a vyvážené stravě.Foto Profimedia

Dieta

Už dva týdny jste na striktní dietě a faldy na břiše jak zázrakem mizí. Pro řadu z nás jasný impuls k tomu, pořádně se za svou píli odměnit. Jenže ruku na srdce, skutečně zůstane jen u jednoho řádku čokolády? Striktní diety často vedou k tomu, že máme stále větší chuť na „nedovolené“ potraviny a je pro nás tak stále těžší udržet naše touhy na uzdě. Po konzumaci jídla, které není v souladu s naší dietou, se navíc většinou dostaví výčitky z vlastního selhání. Opět se proto budeme snažit nastavit staré mantinely, z kterých však budeme mít potřebu dříve nebo později zase vybočit. Není tak divu, že po nezřízeném přejídání budou kila zpátky dřív, než byste řekli švec.

Řešení: V případě, že máme neodolatelnou potřebu hřešit nejrůznějšími dobrotami, znamená to, že naše tělo dlouhodobě po něčem volá. To bychom mu však měli dodat v momentě, kdy to vyžaduje, a ne skrze nárazové přejídání. Pokud máte během diety chuť například na čokoládu, dopřejte si ji bez výčitek, avšak v menším množství. Předejdete tak nekontrolovatelnému přejídání po dlouhém půstu tím, co vám zrovna přijde pod ruku a v neposlední řadě také nepříjemným výčitkám.

Není divu, že po nezřízeném přejídání budou kila zpátky dřív, než byste řekli švec.Foto Profimedia


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}