31.5.2019 • 05:00

Souboj energetických tyčinek a gelů. Může je trumfnout i obyčejný banán?

Vstoupit do diskuse
0
  • Pokud patříte mezi vyznavače alternativního způsobu stravování, tyčinky pro vás mohou být tou správnou volbou.

    Pokud váš sportovní výkon trvá několik desítek minut, není zpravidla nezbytně nutné, doplňovat v jeho průběhu energii. Jiné je to u dlouhotrvajících aktivit, které vykonáváme více než hodinu. V těchto případech je nezbytné myslet na vhodné občerstvení, díky kterému bude doplněn svalový glykogen, jenž je hlavním zdrojem energie při vytrvalostních sportech. Řada sportovců si proto oblíbila energetické tyčinky a gely, které jsou malé, skladné a vždy po ruce. Pojďme se podívat blíže na zoubek této speciální sportovní výživě.

  • Energetické tyčinky

    Výhody

    + Pokud patříte mezi vyznavače alternativního způsobu stravování, tyčinky pro vás mohou být tou správnou volbou. Existuje totiž nepřeberné množství druhů a chutí. V současné době tak můžete vybírat například z tyčinek určených veganům nebo vyznavačům paleo stravy.

    + Některé kromě sacharidů obsahují také bílkoviny, tuky a mikroživiny. Z tohoto důvodu mohou najít využití nejen při vytrvalostních, ale i silových sportech.

    Nevýhody

    - Nevýhodou energetických tyčinek je jejich praktičnost. V teplém počasí totiž velmi rychle tají, zatímco v zimě naopak tvrdnou. Zřejmě nikdo nestojí o to vypořádávat se v horkém dni s nepořádkem, který roztavená tyčinka napáchá v kapse běžecké bundy. Naopak při večerním výběhu v zimě by zmrzlá tyčinka mohla skvěle posloužit i jako zbraň proti případným agresorům.

    - Vysoký obsah tuku může způsobit, že sacharidy budou tělem méně absorbovány. Obecně se energie z tyčinek uvolňuje o něco pomaleji než ze sacharidových gelů nebo nápojů. Tyčinky vás také na rozdíl od gelu, který obsahuje přidanou vodu, nebudou hydratovat.

    Energy gel vs. tyčinkaFoto Profimedia

  • Energetické gely

    Výhody

    Gely obsahují zpravidla jednoduché sacharidy - glukózu a fruktózu. Některé druhy však v sobě mají i přidané minerály nebo kofein.

    Bývají také daleko energetičtější než tyčinky a sportovní nápoje. Z tohoto důvodu nachází uplatnění spíše ve vytrvalostních sportech, kde pomáhají doplňovat svalový glykogen.

    Výhodou je také jejich balení. Jedná se o malý sáček, který můžete schovat do bundy nebo například kapsy kola. Gel je navíc na rozdíl od tyčinek daleko příjemnější a snazší konzumovat přímo při aktivitě.

    Nevýhody

    - Ne každý žaludek zvládne vysoce koncentrované gely. Někteří sportovci si při jejich konzumaci stěžují na křeče, nevolnost a nadýmání. Pokud se tak chystáte například na závod a chcete si během něj dopřát energetický gel, vyzkoušejte jeho účinky nejprve raději v tréninku.

    Gely obsahují zpravidla jednoduché sacharidy - glukózu a fruktózu. Některé druhy však v sobě mají i přidané minerály nebo kofein.Foto Profimedia

  • Sečteno podtrženo

    Z praktického hlediska mají na vrch nepochybně gely, jejichž konzumace je velmi snadná a pohodlná i když zrovna běžíte nebo jedete na kole. Energii navíc uvolňují daleko rychleji než tyčinky, takže jsou ideální volbou v případě akutního vyčerpání. Výhodou některých druhů gelů je i obsah minerálních látek, které se odplavují z těla společně s potem, a je proto nutné myslet na jejich doplnění. Vlastností, která mluví ve prospěch gelů, je také jejich schopnost hydratovat.

    Sportovní tyčinky však rozhodně nejsou špatnou alternativou pro ty, kteří chtějí doplnit během dlouhých tréninků či závodů energii. Ocenit je mohou zejména ti, kteří se snaží stravovat alternativně nebo jim kvůli problémům se zažíváním gely nevyhovují.

    Najdou se však i tací, kteří při dlouhých trénincích nedají dopustit na starou ověřenou klasiku v podobě banánu nebo sušeného ovoce. I tyto přírodní potraviny mohou nepochybně skvěle posloužit jako zdroj energie a navíc dodají tělu i potřebné minerály. Záleží tak na preferencích a snášenlivosti každého sportovce. Nejjednošším způsobem jak zjistit, co je pro vás to pravé tak bude vyzkoušet všechny alternativy na vlastní kůži.

    Někteří sportovci nedají dopustit na starou ověřenou klasiku v podobě banánu nebo sušeného ovoce.Foto Profimedia


Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}