15.7.2019 • 05:00

5 nejčastějších zranění, které trápí běžce. Jaká jsou a jak je řešit?

Vstoupit do diskuse
0

Není běhání jako běhání. Mezi během po silnici a v terénu jsou obrovské rozdíly na všech frontách, a to včetně nejčastějších zranění. Zjistěte jaké jsou největší bolístky a problémy, které trápí běžce, ať už se vydávají lesní cestou nebo po asfaltu.



Rizika běhání po asfaltu

Běhání po silnici je spojené s rychlostí, maximální efektivitou a samozřejmě i s tvrdými nárazy. Ty se dají odstínit správnou běžeckou technikou a do určité míry i kvalitně vybranou obuví, ale málokdy je takové odstínění naprosto dokonalé.

Mezi nejčastější problémy silničních běžců patří bolest v oblasti kolen a holení. To se týká především rekreačních běžců. Bolesti achilovek zase dokáže potrápit výkonnostně orientované jedince. Oblast kolen píši záměrně, jelikož zdání občas klame a problém nemusí vznikat tam, kde se na první pohled zdá.

Bolest kolen

Většina běžců má totiž kolena v pořádku a bolest vzniká přetížením šlach a vazů mezi kolenem a kyčlí, které drží vše pohromadě. Jakmile dojde k ochabnutí této měkké tkáně, tak koleno začne bolet. Na RTG přitom nebude viditelný žádný nález a  pohledem ortopeda jste naprosto zdraví. Není proto od věci navštívit sportovního fyzioterapeuta a pocitově zařazovat strečink dolních končetin. Pokud nevíte, jak se protahovat, tak stačí do vyhledávače zadat ITBS (Iliotibiální syndrom - tak se tento zdravotní problém odborně nazývá) a vyskočí na vás množství materiálů.

ITBS vzniká zmíněným přetížením pojivové tkáně kombinované s tvrdými nárazy. Kromě protahování vám tak pomůže i soustředit se na správnou (měkčí) techniku došlapu přes střed chodidla. Samozřejmostí jsou boty, které dobře tlumí a odfiltrují vaše případné chyby.

Bolest holení

S tvrdými nárazy a příliš pevnými a neuvolněnými kotníky je spojená i další častý problém - bolest holení. Ta vzniká tím, že otřesy dráždí okostici - vazivový obal kosti. Ta se může při dlouhodobém dráždění dokonce zanítit a to se léčba protáhne na dlouhé týdny.

V případě bolesti holení vám opět pomůže zapracovat na běžecké technice - především uvolnit kotníky a dopadat na střed chodidla. Hodí se i měkké boty a do povinné výbavy byste měli pzařadit i protizánětlivou mast, kterou budete holeně v případě bolesti pravidelně natírat.

Problémy s achilovkou 

Běžci, kteří polykají velké tréninkové dávky a soustředí se na rychlost mívají problém s achilovkami, které jsou hlavní hybnou silou vytrvalostního běžce. Jejich zatížení je bohužel nevyhnutelné a pro prevenci neexistuje žádná jednoduchá rada. Snad jen, že zranění šlach není radno kvůli dlouhému hojení podceňovat. Problém se nesnažte přeběhat a raději ho řeště s odborníkem hned v jeho zárodku. Vyhnete se tak zbytečným problémům.

Zjistěte jaké jsou největší bolístky a problémy, které trápí běžce Zjistěte jaké jsou největší bolístky a problémy, které trápí běžceFoto Profimedia

Rizika spojená s během v terénu

Běh v terénu je o síle a shcopnosti pohybovat se i v technicky náročném terénu jako je volná suť, kořeny, skály, nebo bahno. Zdravotní problémy u vyznavačů trailu mohou být podobné jako u těch, kdo dávají přednost silnici, ale bolesti kolen i holení se vyskytují v mnohem nižší míře. Časté nejsou ani problémy s achilovkami. Místo toho si dejte pozor na podvrtnuté kotníky a přetížená stehna.

Podvrtnutý kotník

Tomu, že špatně dopadnete a podvrtnete si kotník se dá dopředu jen velmi těžko předcházet. Základem je dobré čtení terénu, stabilní a dobře padnoucí boty. I tak se ale může stát, že se kotník podlomí. V rámci prevence se snažte kotníky maximálně zpevnit a posilovat stabilizační svaly a šlachy. Pokud víte, že máte kotníky volnější, než by bylo ideální, pak můžete vyzkoušet fixační tejpy, které při správné aplikaci kotník zpevní a eliminují drobná podvrtnutí.

V případě výronu a bolestivého poškození šlach kolem kotníku návrat neuspěchejte. Je velmi důležité, aby se vše opět zpevnilo a pořádně srostlo. V opačném případě se vám kotník nevratně uvolní a problémů už se nikdy pořádně nezbavíte.

Přetížená stehna

Druhý problém - přetížené stehenní svaly - se týká spíše výkonnostních až elitních běžců. Běh v teŕnu je obvykle spojen s překonáváním výrazného převýšení a prudká stoupání i klesání kladou extrémní nároky na přední i zadní stehenní svaly. Nezapomínejte proto na kvalitní regeneraci v podobě protahování, auto/masírování a za zvážení stojí i doplňky podporující regeneraci jako jsou BCAA aminokyseliny, nebo regenerační nápoje se sacharidy, bílkovinami, vitamíny a minerály.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}