Autor: nit
28.4.2018 • 04:35

Přímo ze sálu očního fachmana Stodůlky: Tady operovali i Vaclíka

Vstoupit do diskuse
0

Tady se dostal do kondice zrak fotbalového brankáře Tomáše Vaclíka, lyžař Kryštof Krýzl už díky laserové operaci očí zase vidí na slalomové branky a biatlonový tým do ordinace poslal pohled přímo z olympiády v korejském Pchjongčchangu. Prohlédněte si unikátní záběry přímo ze sálu, kde světoznámý oční expert Pavel Stodůlka vrací ostrý zrak.



Pavel Stodůlka tak trochu stál a tak trochu seděl. Pacientka kvůli potížím s rovnovážným aparátem nemohla ležet na zádech, takže musel operatér najít speciální pozici.

„Stojím tady skoro jako na baru,“ usmíval se.

„Byla to raritní operace, protože pacientka měla problémy s rovnovážným aparátem a vleže jí nebylo možné operovat. Chirurg musel v tomto případě skoro stát. A provádět operaci šedého zákalu ve stoje je poměrně náročné a nezvyklé,“ vysvětloval Stodůlka po zákroku.

Operace v ordinaci oční kliniky Gemini v pražské Krči ale přesto trvala jen několik minut a dopadla dobře. Stodůlka je na obtížné situace zvyklý, má za sebou dlouholetou praxi v nezvykle široké škále očních operací – od laserových korekcí očních vad až po transplantace rohovky a operace sítnice. Je mezinárodně známým inovátorem oční chirurgie, a i proto se k němu uchylují profesionální sportovci. Ti většinou absolvují laserovou korekci očních vad moderním 7D laserem, který dokáže odstranit jednu dioptrii za jeden a půl sekundy.

Přímo ze sálu očního chirurga Stodůlky: Tady operovali i Vaclíka
Video se připravuje ...

„Měl jsem dioptrie, vzhledem k mé profesi jsem se rozhodl, že operaci podstoupím a dioptrie si nechám odstranit. Zákrok proběhl velice rychle a bez problémů. Strach a nervozita, kterou jsem před zákrokem měl, byla neopodstatněná. Vidím úplně dobře,“ líčil brankář fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík , který operaci podstoupil vloni na podzim.

Už před třemi lety laserovou operaci u Stodůlky podstoupil lyžař Kryštof Krýzl , který měl s viděním dlouhodobé problémy, které nevyřešily ani čočky.

„To je docela zajímavé, protože on opravdu neviděl moc dobře a na špičkový výkon to samozřejmě může mít vliv. Musí rozeznávat detaily na trati, musí číst i branky,“ vzpomíná Stodůlka. „Opravovali jsme mu vzácnější, složitější cylindrickou vadu. Ale podařilo se nám ji krásně odstranit, takže je dneska bez brýlí a myslím, že je za to velice vděčný.“

Stodůlkova klinika, která má po republice osm poboček, se stará taky o střelce, lukostřelce nebo biatlonisty.

„Biatlonové družstvo u nás na klinice bylo. Dokonce jsme dostali z Pchjončchangu pohled s takovým tím klasickým korejským domečkem. Byla tam spousta podpisů, byla ta jména, tak jsme přemýšleli, kdo nám to poslal, co to tam máme za velikou rodinu a zjistili, že je to biatlonový tým,“ usmívá se Stodůlka. „Některé z účastníků olympiády už jsme operovali, ale v tuhle chvíli bych jména asi neměl říkat, protože jsme se tak zatím nedomluvili.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}