13.9.2018 • 13:30

Expert prozradil, jak frčí NFL v Česku. Komu věří na titul a proč dostává sodu?

Vstoupit do diskuse
0

Nikdy jsem nebyl v Americe! Stanislav Jantoš (43) mě svým přiznáním slušně odzbrojil. To mě podrž. Zrovna on, synonymum amerického fotbalu v Česku. Člověk, který více než deset let provází svým hlasem televizní přenosy z NFL, sám sem tam ještě aktivně hraje za Prague Black Panthers a je místopředsedou ČAAF. „Byl jsem jen na NFL Europe v Londýně,“ vysvětlil Jantoš a jal se vyprávět nejen o tom, jak obtížné je připravit se na komentování 24 zápasů v sezóně, jak utkání na Štědrý den kouše rodina a koho favorizuje v letošní sezoně.



Nový ročník NFL otevřel zápas obhájců titulu z Philadelphie s Atlantou. Těsnou výhru 18:12 urvali vítězové posledního Super Bowlu Eagles a stejně dramatický bude zřejmě i další ročník NFL, která dál má i svých pár jistot. New England Patriots potáhne Tom Brady a zápasy na TV kanálech Sport 1 a Sport 2 bude glosovat Jantoš s pěticí americkému fotbalu stejně oddaných kolegů.    

Jak se vám líbili šampioni v prvním duelu nové sezony?
„První zápas je vždycky oťukávací, tým se musí ještě pomaličku sehrát. Líbila se mi obrana Eagles, která zahrála velice dobře. V útoku to bylo trochu slabší, ale ofenziva vždy potřebuje více času na sehrání. Lepší to bude, až se vrátí quarterback Carson Wentz.“

Místo Wentze hrál pod centrem Nick Foles. Přízrak loňského play off, který v Super Bowlu předčil Toma Bradyho a pomohl Philadelphii k prvnímu titulu v historii.
„Foles vloni využil situace a tým byl hodně našlápnutý. Ve finále se mu podařil neskutečný výkon, ale stále by Eagles měli upřednostnit Wentze. Je to ale obrovská výhoda, že kouč nemusí tlačit Wentze do ukvapeného návratu po zranění. Nemusíme chodit daleko do historie, kdy se spousta quarterbacků vrátila předčasně, aby si hned zranění obnovila. Robert Griffin III například. Přeci jen tlak na uspěchaný návrat u týmů, kdy mají jen jednoho kvalitního quarterbacka, je vždycky velký. Znovu považuji Eagles za favority svojí konference a myslím, že budou mezi posledními čtyřmi v letošní sezoně.“

Mohou i obhájit titul?
„Ano, mezi svými kandidáty je určitě mám. Potom Minnesota, a pokud vydrží Aaron Rodgers, tak určitě také Green Bay Packers. Z druhé konference AFC klasicky Patriots, možná Ravens. U Houston Texans uvidíme, jak se rozehraje quarterback Deshaun Watson, také bude hodně záležet na ofenzivní lajně.“

Co otloukánek posledních let Cleveland? Browns v minulé sezoně prohráli všech 16 zápasů, o rok předtím zapsali 15 porážek, letos ale začali dobře.
„Browns ukázali proti Steelers, se kterými v neděli překvapivě remizovali v rámci našeho přenosu 21:21, že i hrou po zemi se dá dotáhnout zápas k dobrému výsledku. Navíc mají velmi dobře postavený tým z loňska a letos ho doplnili třeba o jedničku draftu Bakera Mayfielda. Když ne letos, tak příští rok budou patřit k tomu lepšímu v NFL, určitě opustí dno tabulky.“

Pojďme ke komentování, jaké byly u vás poslední Vánoce? Komentoval jste 23. i 24. prosince, to jste dal rodině pěkný dárek.
"Bohudík, doma to chápou. Vánoce jsou naštěstí delší čas, nejde jen o Štědrý den, a mám velmi chápající manželku. Navíc my ten americký fotbal na Sport 1 a Sport 2 komentujeme v šesti, jsem součástí jedné ze tří komentátorských dvojic. Jestli jste si všimli, tak trojzápas na 24. prosince moji kolegové Honza Štiegler a Martin Hamza komentovali každý jeden zápas sám. To bylo právě kvůli mně, nebyl jsem schopný se urvat na více než dva zápasy, které v období zmíněných dvou dnů byly."

Takže Štědrý den proběhl u Jantošů relativně normálně?
"Jak říkáte, relativně. Dopoledne jsem si odskočil na komentování a pak už jsem byl normálně doma. Najedl jsem se, abych mohl vidět zlaté prasátko. (smích)"

Vnímáte komentování přenosů z NFL jako cestu, jak dostat americký fotbal do ještě většího povědomí českých diváků?
"Přesně tak. Já jsem byl u amerického fotbalu na SportTV úplně od začátku. Byl tehdy rok 2006, když jsme v naší redakci zjistili, že v maďarské verzi Sport1 NFL vysílají. A viděli jsme, že to má úspěch. Že se to začíná rozjíždět, americký fotbal se tehdy začínal hrát ve větším měřítku i v Evropě. Zavětřili jsme potenciál."

Co bylo dál?
"Začali jsme s našimi kolegy v Budapešti, kde sídlí centrála i pro česko-slovenskou verzi, řešit NFL i pro naši národní verzi Sport 1. Když se pak dva roky sešly s dvěma lety, oznámili nám, že pro CS verzi máme licenci. A že v „česko-slovenském“ balíčku budeme mít všechno včetně play off a Super Bowlu. Mezitím v roce 2007 zařadila NFL do svého programu také Galaxie Sport (pozdější NOVA Sport). Pokud si dobře vzpomínám, tak to byl 1 zápas týdně. Začátek vysílání NFL na českých televizních programech bylo to nejlepší, co se mohlo pro americký fotbal v Česku stát. Co si budeme povídat, v Americe to je úplně jiný sport, my v Evropě se tomu snažíme jen přiblížit. A během dalších let se potvrdilo, co jsem tušil, že každý, kdo v Evropě americký fotbal aktivně hraje, se pak podívá rád na vzor, jak by to mělo vypadat, na NFL! A funguje to i na druhou stranu, kamarádi si zvykli, že my komentujeme, a pak se jdou podívat i na domácí Bitters ligu."

Obliba amerického fotbalu v Česku letí vzhůru. Zápasy Bitters ligy jsou k vidění v České televizi, Czech Bowl je schopen slušně zaplnit fotbalový stadion. Prague Black Panthers jsou v Evropě konkurenceschopní. NFL je na Sportu i čtyřikrát týdně. Takže plán vyšel.
"Plán to ani nebyl, prostě se to tak nějak přihodilo. Teď už ale můžu říct, že se vše povedlo v až neskutečné míře. Já osobně byl shodou náhod ve správný čas na správném místě a mohl jsem být u toho.  Za to jsem nesmírně rád. "

Strach z kamery má každý

Bylo po koupi práv na NFL automatické, že usednete do studia a začnete komentovat?
"Rovnou to do sebe zapadlo. Dělal jsem v té době vedoucího výroby česko-slovenské verze Sport 1 a Sport 2 a do té doby jsme měli NHL, kterou jsem komentoval. Jsem původem hokejista. Když hokejová NHL z našich obrazovek odešla, tak jsem vzal za svou NFL. V té době jsem už americký fotbal nějakých deset let hrál, takže to bylo z mé strany automatické. Naopak byl problém ze začátku najít někoho ke mně. Zkoušeli to různí moji kolegové hokejisti i komentátoři normálního fotbalu. Pro ně to ale bylo velmi těžké, měli jsme semináře před startem sezony, kde jsem jim dokonce musel vysvětlovat pravidla. Ale postupem času se to zlepšovalo."

Kdo byl tedy vaší první spřízněnou spolukomentárskou duší?
"Určitě Dan Leško, ten mi v začátku hodně pomohl. Jestli si dobře vzpomínám, tak ze začátku jsme měli z hracího týdne jeden zápas v neděli a k tomu magazín. A až od čtvrté sezony jsme začali jet na full time, což obnáší minimálně jeden nedělní zápas, do toho pondělní Monday Night Football a čtvrteční Thursday Night."

Jak často musíte akvizici na NFL obnovovat?
"To záleží na mnoha aspektech a ve hře je více proměnných. Poslední dva roky byly práva na NFL volně obchodovatelná, ale vždy jsme je dokázali získat a udržet v tom samém rozsahu.“

Takže asi slušně trnete, když se řeší, zda bude NFL pokračovat, že?
"To ano! Někdy jsou akviziční smlouvy uzavírány na poslední chvíli, což bylo i letos. Ale takový prostě trh s televizními právy je.“

Proběhla oslavička?
"To si pište, byla to velká úleva. Na Sportu 1 a Sport 2 nám nic, tedy kromě předzápasového studia, nechybí, takže jsme opravdu rádi, že zase máme na chvíli klid."

Zmínil jste, že nyní komentujete v šesti. Tento stav vám vyhovuje?
"V šesti lidech komentujeme poslední čtyři sezony a vyhovuje nám to. Po konci vysílání na Nově se k nám přidal Jindra Rajchl, postupně jsem do procesu zapojil spoluhráče z Prague Black Panthers Honzu Štieglera s Honzou Dundáčkem a Tomáše Křížka. Šestým do party je Martin Hamza. Víc by nás být ani nemohlo, v základní části NFL hrají týmy jen šestnáct zápasů, to je proti jiným sportům hodně málo."

Vždycky, kdy vás poslouchám při přenosech, baví mě vaše odbornost a zároveň cit, jak novým divákům přiblížit podstatu amerického fotbalu. Působíte nadšeně a uvolněně, strach z mikrofonu jste nikdy neměli?
"Důležitých je nejvíce posledních pět let, předtím to byl takový pravěk, nebyl takový objem zápasů a dalo se to zvládat. Od roku 2014 jedeme v naší šestici. Asi klíčové pro zvládnutí ostychu je, že nejsme vidět. Divák slyší jen naše hlasy, obrázek z Ameriky. Protože věřte mi, opravdu nikdo se necítí komfortně při tom, když na vás míří kamera a jel by se přímý přenos."

Jak to vypadá ve studiu, máte tam neorganizovaný pracovní binec?
"Komentujeme ze speciální, zvukotěsné kabiny. Máme před sebou spoustu věcí, papíry s poznámkami, počítač, monitor se zpětnou, lampičku a tak podobně. Před kamerou by to určitě neprošlo, stejně jako fakt, že jsme často oblečení jen do tepláků a vůbec… (smích)“

Co je při komentování nejtěžší?
"Jednoznačně na úvod sezony jsou to soupisky. Největším problémem týmů NFL je ten, že klidně dvě třetiny hráčů se obmění, zmizí, odejdou jinam, jsou dlouhodobě zraněni nebo ukončí kariéru. Soupisky se tak musíme kompletně učit každý rok znova. Na druhou stranu se v tom prostředí pohybujeme dlouho, takže cesty hráčů máme najeté a jen přidáme novou a zatím poslední destinaci. Víme, kdo hrál před pěti lety v Patriots, teď vyhrál Super Bowl s Eagles, aby před letošní sezonou posílil třeba Cleveland a tak podobně. To je velká výhoda."

Jak dlouho se chystáte na přenos?
"Příprava každého z nás je jiná. Tomáš Křížek se na každý zápas připravuje strašně poctivě, má svoje individuální perličky, které si vytiskne a pak odprezentuje. Já to mám tak, že si každý rok udělám sestavu každého týmu, jak je rozdělená obrana a útok, napíšu si čísla, jména, základní informace. To je normálně natvrdo fixou, to se nemění. A postupně si statistiky dopisuju tužkou, často gumuju a přepisuju. Nerad to dělám složitě v počítači, takže si to píšu ručně na papír. Před sebou tak mám při komentování dva papíry a trhám do nich očima, jen když komentuje můj kolega. Na přenos se chystám tak dvě a půl hodiny, na první kola nové sezony jsou to ale i tři hodiny a kousek klidně. Pak si zvyknu a už si údaje pamatuju automaticky. Hráče poznám i podle pohybu, vůbec nepotřebuju koukat na jejich čísla, hned vidím, že Richard Sherman je nalevo, hraje cornera, a tak podobně."

Vaše příprava vlastně probíhá i nenásilně, pořád ještě americký fotbal aktivně hrajete. V kabině se o NFL zřejmě bavíte hodně, ne?
"Je to tak, právě tam si dávám dohromady zajímavé střípky, o které se pak snažím s diváky podělit. Ale musím na sebe prásknout, že pokud nekomentuju, tak se na zápasy NFL snažím nekoukat. Klidně si na NFL nevzpomenu celý den, protože jinak bych se zbláznil. Mám dvojčata, ženu s náročnou prací, takže se musím věnovat i jim. Pokud se ale chystám na přenos, tak na NFL.com a na sestřizích strávím několik hodin. "

Češtinář mi dává pořádnou sodu

Je komentování zajímavé po finanční stránce?
„Komentování je hlavně skvělá práce, a když běží sezóna amerického fotbalu, tak je to v rodinném rozpočtu rozhodně nezanedbatelná položka. Když zjednodušíme ročník NFL na čtyři hrací měsíce, tak odkomentuju tak 24 zápasů. "

Jak si zápasy s kolegy dělíte, využíváte vaší pozice "otce průkopníka" a Super Bowl či konferenční finále play off si nikdy nenecháte ujít?
"Ze začátku to byla nutnost, abych komentoval nejdůležitější zápasy já. Nikdo jiný se na to ani necítil. Kluci včetně Honzů nebo Tomáše Křížka s Martinem Hamzou do toho nechtěli jít, měli strach. Poslední roky se úroveň našich dvojic už srovnala a střídáme se. Teď máme otevřenou diskuzi a bavíme se o tom, jsem za to rád a nemám s tím problém. Vždycky to zatím vyšlo tak, že kluci si rozdělili konferenční finále a na mě zbyl Super Bowl. Letos poprvé to mělo být tak, že já a Jindra Rajchl budeme mít nějaké finále, a Super Bowl budou mít kluci. Ale nakonec to z časových důvodů zase vyšlo tak, že jsme Eagles s Patrioty komentovali my. Byla to náhoda, předtím to ale bylo tak, že jsme si ho opravdu chtěli dát vždycky my, to přiznávám. (smích)"

Je velká výhoda, že diváci vás neslyší úplně "live"?
"My komentujeme obraz, který nám posílá maďarská režie. Než se k nim vrátí náš komentář, obraz musí pozdržet. To je fyzikální zákon.  Z vysílacího pracoviště pak hotový televizní signál se smíchaným komentářem probíhá dál zase přes satelity, distribuční linky atd. Tam se nabere další zpoždění. A my máme pro naši kontrolu zapnutou také klasickou televizi, stejně jako každý divák. Rozdíl oproti našemu pracovnímu feedu je však mnohavteřinový. Režie v přenosovém voze zařazuje opakovačky s nějakým zpožděním po odehrání té konkrétní situace, takže se dost často stává, že než začneme komentovat  opakovačky, tak vidíme situaci nebo touchdown znovu v televizi a opakovačky už jsou pro nás vlastně „třetí jetí“. Proto se někdy může zdát, že jsme až příliš chytří. Je to opravdu hrozná výhoda, nikde to ale neříkejte. (smích)"

Komentování ve vašem podání je plné anglických odborných termínů. Nemyslím jen touchdown, ale i "sack", "conversion", "fumble", "adjustment" a tak podobně. Nepíšou vám diváci, že byste měli ubrat a hledat hezké české ekvivalenty pro dané herní situace?
"Souhlasím, někdy toho je až moc. Mám kamaráda češtináře, který mi za to dává pořádnou sodu. I zpětná vazba v posledních letech je taková, že bychom měli ubrat. Snažíme se na tom pracovat. Ale je to dáno už historicky, jak je komentátor zkušenější a zkušenější, tak sklouzavá k věcem, na které je naučený. Já jsem za zpětnou vazbu velmi rád, hodně mých kamarádů a známých mi říká, že když už řeknu něco anglicky, měl bych to i česky vysvětlit. My se o to snažíme, pokud tedy nejsme úplně v laufu a nemáme hlavu v pejru. Americký fotbal a jeho názvosloví je ale opravdu hodně specifické, my jsme ze začátku zkoušeli používat termíny jako rozehrávač a chytač, ale nebylo to ono."

Na zpětnou vazbu funguje dobře i facebook, viďte? Během zápasů vám diváci posílají do komentářů dotazy, na které se snažíte reagovat.
"Je to tak, díky FB máme téměř přímý kontakt s fanoušky. Lidi jsou tam hodně aktivní, ptají se, my je konkrétně zmiňujeme ve vysílání a to hrozně táhne. Jsem za to moc rád, když se něco od nich dozvíme. Výborná zpětná vazba. V posledních letech jsme najeli na systém, že v prvních třech kolech sezony se snažíme vysvětlovat úplně polopaticky všechno, co se na hřišti stane, primární věci. Až pak se snažíme přidávat a doufáme, že i takřečený "panic", který americký fotbal nikdy neviděl, se od nás něco dozvěděl a můžeme mu nádavkem naservírovat složitější informace. Opravdu nechceme působit elitářsky, chceme, aby americký fotbal zpřístupnit všem."

 Cestou osvěty jde i vedení NFL skrz pořádání některých zápasů v Evropě. Co na to říkáte?
„Je to tak, já v Americe nikdy nebyl, NFL jsem viděl naživo až v Londýně. Byl to jedinečný zážitek. Od svého kamaráda jsem zaslechl, že se snad do budoucna plánují i zápasy v Německu. To by bylo úžasné, v Německu jste za čtyři hodiny autem a nedáte za výpravu 30 tisíc, jako když jsme byli v Anglii. Pro NFL jsou zápasy na starém kontinentu skvělá reklama.“

Co říkají čísla, roste u televizních fanoušků obliba NFL?
"Obliba NFL v České republice určitě roste a pokud mám informace, tak roste i sledovanost. AMC (AMC Networks Central Europe je provozovatel televizních stanic Sport1 a Sport 2 – pozn.red.) čísla samozřejmě bedlivě sleduje, protože Sport 1 a Sport 2 jsou zařazeny v klasickém měření sledovanosti TV metry. Ale přesná čísla Vám neřeknu, to je dotaz spíše na AMC .“

Plánujete nějaké další vychytávky do přímých přenosů, nebo jste na svém kreativním stropu?
"Odpověď a moje vize je úplně jasná. Já osobně bych chtěl studio před zápasem, pětiminutové studio o poločasové pauze a deset minut na zhodnocení a rozloučení po utkání. Proč? Věci, které rozebíráme během hry, bychom mohli vybavit před startem a během zápasu se věnovat už jenom hře, to by bylo skvělé. Mohli bychom říkat více zajímavostí o hráčích a tak podobně. Ale jestli to studio bude, opravdu nezáleží na mně a mých přáních. “

 

Televizní výjezd na Super Bowl 2019 tedy neplánujete?
"Bohužel, i když to by byl rozhodně úžasný a nezapomenutelný zážitek." 

Stanislav Jantoš po utkání za starou gardu.
Stanislav Jantoš po utkání za starou gardu.

Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}