2.5.2019 • 19:45

Natáčí se film o Zátopkovi. Herec Neužil chce běhat časy jako legendární atlet

Vstoupit do diskuse
0

Postavy nejslavnějšího páru české sportovní historie už dostávají nový život pro filmové plátno. Režisér David Ondříček po víc než desetiletí příprav minulý týden rozjel natáčení životopisného snímku Zátopek. Hlavní role fenomenálního běžce Emila Zátopka a olympijské vítězky v oštěpu a jeho manželky Dany Zátopkové ztvární Václav Neužil a Martha Issová. Oba před natáčením poctivě trénovali.



Jako byste se propadli do dob protektorátu. Kolem prosluněného travnatého hřiště, kde si fotbalisté s trenýrkami až po kolena zkouší hadrákem žongly a cvičí gymnasté, se vine škvárový ovál, na němž jsou dráhy odděleny vápnem. Z ochozu září motivační heslo „V NADŠENÍ ODVAHA, V ODVAZE SÍLA“ a je samozřejmě vyvedeno i v povinné němčině.

„Kdo viděl Vaška Neužila?“ rozléhá se vůkol hlas z amplionu.

A z rádoby atletické šatny, nad níž je i německý nápis Umkleide Herren vychází Zátopek.

Václav Neužil má na sobě tmavě modré trenýrky, světlý nátělník, na nohou plátěné botky. A nad očima klasické Zátopkovské vysoké čelo.

„Když jsem v civilu a zapomenu na to, už se v tom cítím dobře, akorát lidem kolem se to možná nepozdává, protože mě znají jinak,“ usmívá se Neužil.

Jsme sice na fotbalovém stadionu v Lounech, ale všude kolem svítí nápisy S. K. Baťa. Právě na jeho hřišti ve Zlíně v roce 1941 Emil Zátopek poprvé vstoupil na atletickou dráhu, jen den po svém prvním závodě, z něhož se jako baťovský chemický technik chtěl nejdřív ulít.

V sobotu se konečně rozjelo natáčení filmu o životě českého Olympionika století a samozřejmě jeho stejně úspěšně manželky Dany. Režisér David Ondříček o něm přemýšlel už od roku 2007, kdy se skladatelem Janem P. Muchowem začali připravovat první verzi scénáře. Tu finální po letech dopracovala režisérka Alice Nellis.

Zátopek ožije na filmovém plátně. Legendu ztvární Václav Neužil
Video se připravuje ...

„Pak jsme začali žádat o granty a shánět peníze. Šlo to velice pomalu. S producentem Kryštofem Muchou jsme se rozhodli, že nechceme film dělat za míň peněz, dělat kompromisy, že musíme sehnat plnou částku a pak to roztočíme. To se stalo až po takhle dlouhé době. Rozpočet se mílovými kroky blíží ke stomilionové částce,“ vysvětluje Ondříček.

Oba hlavní představitelé se na roli připravovali několik let. Issové v oštěpu pomáhali dvojnásobná olympijská šampionka Barbora Špotáková a její kouč Rudolf Černý. Neužil zase využíval pomoci běžeckého trenéra Jana Pernici.

„Oni se opravdu stali tou Danou a Emilem. Opravdu tomu obětovali hodně, mají pro to obrovskou vášeň. Chtějí, aby to nebylo, že jako hází oštěpem, a že jako běhají. Ale chtějí, aby to bylo opravdové,“ chválí Ondříček. „Vašek chce v těch krátkých úsecích dosáhnout opravdové časy, které Zátopek měl. Martha chce u hodu vypadat jako Dana Zátopková.“

Natáčení se rozjelo minulý víkend v Březnici. Olympijskou vesnici z Helsinek 1952, kde Zátopkovi získali čtyři zlaté medaile, filmaři vytvoří v Seči. Vnitřek olympijského stadionu v Helsinkách bude simulovat brněnský areál Za Lužánkami. Na originálním stadionu v Helsinkách probíhá rekonstrukce, ale možná se bude točit aspoň před branami. Nebude to ale jen příběh dvou velkých sportovců.

„Mě postava, život a skutky Dany Zátopkové a Emila Zátopka nepřestávají fascinovat. Příběh kluka, který vzešel z malého městečka, z neuvěřitelně chudé rodiny, dobyl atletický svět a stal se miláčkem všech sportovních fanoušků,“ říká Ondříček. „Já bych byl strašně rád, kdyby ten film nebyl zatěžkaný historií a odkazem Emila Zátopka, aby jeho portrét nebyl vytesaný do mramoru. Zátopek byl veselý člověk, plný energie, zábavný, a jeho manželka Dana Zátopková taky. Nechtěl bych točit oslavný film, chtěl bych, aby byl přirozený, aby byl udělaný lehkou rukou.“

Na fotbalovém stadionu v Lounech začalo natáčení filmu Zátopek
Na fotbalovém stadionu v Lounech začalo natáčení filmu Zátopek


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}