30.5.2019 • 05:00

Tyson a další sportovci touží po marihuaně, podepsali petici. Co na to WADA?

Vstoupit do diskuse
0

Více než 150 bývalých i současných sportovců se podepsalo pod petici žádající legalizaci marihuany a její vyjmutí ze zakázaných látek ve sportu. Mají šanci na úspěch?



Co spojuje bývalého boxera Mike Tysona, silničního cyklistu Floyda Landise či známé hráče amerického fotbalu Jake Plummera a Rickyho Williamse? Všechna tato jména najdete pod peticí žádající legalizaci marihuany pro sportovce.

Na jednu stranu se není co divit. Hlasy volající po legalizaci marihuany jsou ve společnosti stále hlasitější. Marihuanu v nedávné době legalizovali v řadě států USA, problematická není ani v Kanadě a připojuje se i stále více států Evropy. V oblasti sportu se ale pořád jedná o velké tabu. Světová antidopingová agentura WADA zatím trvá na tom, že marihuana, nebo přesněji řečeno látky se zvýšeným množstvím tetrahydrocannabinolu (THC) patří mezi dopingové látky, jsou tedy pro sportovce zakázané a při jejich nálezu následuje trest.

Jen pro připomenutí, za doping je považována taková látka, která splňuje alespoň dvě ze tří následujících podmínek: má vliv na zvýšení výkonu, představuje nebezpečí pro zdraví sportovce nebo porušuje ducha fair play ve sportu.

Organizace Athletes for Care, která za peticí stojí, ale zdůrazňuje pozitivní terapeutické a zdravotní účinky konopí a žádá, aby sportovci o tyto výhody nebyli ochuzeni. Pokud je marihuana, respektive konopí legalizováno pro zdravotní a rekreační užití, proč by měl sport představovat v tomto směru výjimku?

Zda WADA na tyto argumenty přistoupí zatím není jasné, její tiskový mluvčí James Fitzgerald, ale celkem vstřícně prohlásil, že seznam zakázaných látek prochází neustálým vývojem a rozhodně musí reagovat i na aktuální poznatky vědy a změny ve společnosti. Současně ale dodává, že samotný fakt legalizace konopí není rozhodně dostatečný pro jeho vyjmutí ze seznamu zakázaných látek. Jen za rok 2017 WADA odhalila 154 pozitivních testů na THC. Tresty se většinou pohybují kolem šesti měsíců, ale často dochází k jejich odkladu.

Pro Čechy bude mezi nejznámější jména na petici patřit bezesporu bývalý boxer Mike Tyson či cyklista Floyd Landis. U něj je ovšem třeba dodat, že mu patří firma, která se výrobky, obsahující konopí, zabývá, takže Landis by na případném uvolnění pravidel profitoval. Petice ale obsahuje i jména hráčů amerického fotbalu či ultraběžce Averyho Collinse.

Co si myslíte vy? Mělo by konopí patřit mezi zakázané látky ve sportu, nebo byste byli pro uvolnění pravidel? Petici si můžete přečíst a třeba i podepsat ZDE.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}