31. prosince 2014 • 13:00

Štajner konce vrcholové kariéry nelituje, v Německu je spokojený

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V červnu fotbalista Jiří Štajner ukončil vrcholovou kariéru a po půl roce svého rozhodnutí nijak nelituje. Je rád, že může dál hrát za klub FC Oberlausitz Neugersdorf z páté německé ligy, kde je po českém spoluhráči Janu Nezmarovi druhým nejlepším střelcem a těší se velké přízni fanoušků. Cení si hlavně toho, že jeho tým postoupil do semifinále Saského poháru přes třetiligové Dynamo Drážďany.


Neugersdorf otočil zápas s velkým favoritem dvěma góly v úplném závěru a může se těšit na semifinále. Vítěz Saského poháru si zahraje Německý pohár. V ligové soutěži je Oberlausitz po podzimu na třetím místě tabulky s šestibodovou ztrátou na první příčku.

"Když budu hodnotit ten půlrok, co jsem v Německu, tak docela spokojenost. Samozřejmě mohlo to být ještě lepší, ale postoupili jsme v Saském poháru do semifinále. Porazili jsme doma Drážďany 2:1, to je velký úspěch," řekl ČTK Štajner.

Osmatřicetiletý bývalý reprezentant v červnu předčasně skončil v Mladé Boleslavi a prý by se znovu rozhodl stejně. "Nelituji toho, nechybí mi to. Jsem v Německu spokojený. Je to tam dá se říct skoro profesionální a trénujeme jako v lize. Z toho pohledu jsem spokojený, že jsem z toho nevypadl," prohlásil Štajner.

"Určitě to není jako naše první a asi ani druhá liga. Ale nějakou kvalitu to určitě má," podotkl někdejší hráč Slavie, Sparty, Liberce, Mladé Boleslavi a bundesligového Hannoveru.

Spolu s ním hraje v Neugersdorfu dalších šest Čechů a především on a jeho bývalý liberecký spoluhráč Nezmar jsou velkými oblíbenci fanoušků. "Nejsme velké město, v průměru na nás chodí třeba nějakých 500 lidí. Ale je to něco jiného než tady u nás třeba v divizi, v Čechách vám lidi akorát nadávají," podotkl Štajner.

Příprava na jarní sezonu mu v malém německém městě u hranic vedle severočeského Jiříkova začne v polovině ledna. "Po Novém roce jsou tam 3. a 4. ledna nějaké halové turnaje, na to se těším. Oficiálně první trénink máme 14. ledna. Nebude to ale tak náročné, jako klasická zimní příprava. Přece jen někteří z nás tam chodí do práce," uvedl Štajner.

Radost mu udělala reprezentace, která vyhrála úvodní čtyři duely kvalifikace mistrovství Evropy. "Dvanáct bodů, to je fantastické. Určitě to nikdo nečekal. Držím palce, ať to co nejdřív dotáhnou k postupu. Jsou to všechno mladí kluci, když se jim vyhnou zranění, mohli by se ještě zlepšovat. Výhledově to vypadá dobře," řekl Štajner.

Sledoval i počínání českých klubů v pohárech. "Škoda Sparty, že jí to v tom posledním zápase nevyšlo. Mario Holek to měl na noze. Dvakrát po sobě jsme měli dva mančafty v jarní fázi, což je fantastický úspěch. Bohužel se to nepodaří každý rok," podotkl Štajner.

Nečekal, že jeho bývalý klub Liberec bude po podzimu v lize předposlední. "Asi to se tak nějak sešlo. V průběhu roku odcházeli hráči, byli v pohárech, to taky trošku naruší přípravu. Nechytili začátek a pak měli ke konci vykartované a zraněné hráče. Ale když budou na jaře zdraví, tak se v pohodě zachrání," mínil Štajner.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud