30. prosince 2015 • 21:58

Lašák: Říkal jsem si, že to musím zavřít, konečně jsem měl práci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Brankář Ján Lašák byl hlavní postavou dnešního utkání Liberce s Třincem. Především jeho zásluhou dosáhli Bílí Tygři na dvouciferný počet výher, které při své skvělé fazoně dokázali nastřádat v řadě za sebou. Ačkoliv si co do počtu připsal průměrných třiadvacet zákroků, hodně z nich spadalo do kategorie těžkých. Právě takový byl pro Severočechy i celý duel a Lašák si to moc pochvaloval.


Zatímco jindy bývá role libereckých gólmanů do určité míry upozaděná, dnes to bylo naopak. Výsledek stál právě na Lašákovi. "Už po první třetině jsem si přesně říkal, že to musím zavřít. Kluci tady vyhráli nedávno s Karlovými Vary 7:1, vyhráli jsme v Mladé Boleslavi 5:3, v Plzni jsme také dali nějaké góly... Ty zápasy většinou byly dobré a kluci je skvěle uhráli, dnes jsem cítil tu potřebu jim to vrátit, abych pomohl zase já jim. Ne vždy se to podaří, ale dnes to vyšlo," pochvaloval si Lašák.

Hodně si zachytal hlavně ve druhé třetině, kdy finalista jarních bojů o titul přes své současné nelichotivé postavení ukazoval svoji sílu. "Takových třetin bylo během sezony zatím hodně málo... Možná, že na domácím ledě byla taková třetina i vůbec první. Pro brankáře je to velmi těžké, když nemá zákroky. Já dnes měl konečně svou práci a mohl jsem i něco ukázat," prohlásil Lašák.

"Těžko se chytá, když třeba Olomouc tady měla 11 střel (a vyhrála 1:0)... Plzeň jich tu měla asi 19 a dala z toho čtyři góly, což jsou takové noční můry pro brankáře. Ale tohle bylo fajn. Člověk se do toho dostane, je v tempu a pak už nějakým způsobem chytá," vysvětlil Lašák.

Hodně těžkou prověrku, jakou byla ta dnešní, vítají s vyhlídkami k play off všichni Bílí Tygři. Tabulku vedou s obrovským náskokem a neměla by jim uniknout první pozice po základní části. Jenže s ní není spojená žádná garance pro play off. Tam bude jejich současná výsledková i tabulková suverenita zapomenuta.

"Když budu mluvit za sebe, tak já to vítám strašně moc, neboť někdy si už ty krizovější situace musím sám nasimulovat. Takže když jsme vedli 5:1 s Karlovými Vary, tak jsem si do hlavy namlouval, že je to 1:1 a prostě nesmím udělat chybu. Dnes to bylo o tom, že kdo dá druhý gól, tak vyhraje. A myslím, že kdyby ho dal Třinec, už by se nám to v takhle těžkém zápase, který připomínal play off, hodně těžko obracelo," přemítal Lašák.

Z jeho pohledu hrál Třinec pod Ještědem opravdu dobře, zatímco domácí svůj nejlepší hokej nepředváděli. "Myslím, že jako jediné mužstvo, které sem přijelo, nás dokázali přehrát tímto způsobem, že nás točili u nás ve třetině tak, že jsme někdy nevěděli, kam dříve skočit," ocenil Lašák.

Třinci se první polovina základní části nevydařila, slovenský gólman si je však jistý, že teď už budou hrát mnohem lépe. "Velký respekt před nimi. Myslím, že půjdou nahoru. Strašně hráčů jim chybělo a uvidíme, jak na tom budou, až budou úplně komplet. O to více tohle vítězství chutná," doplnil šestatřicetiletý gólman.

Desátá výhra v řadě, ale především velká pohoda v týmu v něm probouzí vzpomínky na sezonu 2004/05, kdy s Pardubicemi získal titul. "Tehdy jsme byli také výborná parta a hráli skvělý hokej. Je to pro mě z toho pohledu trošku podobné, ale já mám především velkou radost, že se nám daří a zároveň je v mužstvu stále pokora," zdůraznil Lašák.

Dnešek prý podal o jeho slovech ten nejlepší důkaz. "I když se nám nedařilo, dali jsme do toho srdíčko, kluci skákali do střel a nebyl tam ani náznak toho, že nemusíme. Naopak jsme moc chtěli uspět. A právě ta pokora je v takových sériích strašně důležitá," dodal Lašák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud