23. června 2016 • 14:31

Vrba litoval jen malé trpělivosti proti Turecku, věří ve zlepšení

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba po vyřazení v základní skupině mistrovství Evropy litoval jen toho, že nebyl trpělivější v utkání s Tureckem. Příliš brzy se prý odhodlal ke hře na dva vysoké útočníky, což nepřineslo očekávaný efekt a naopak pomohlo Turecku druhým gólem definitivně rozhodnout o výhře.


"Pokud bych mohl vzít něco zpátky, tak jsem měl být trpělivější proti Turecku," řekl Vrba na dnešní tiskové konferenci po návratu do Prahy. "Šli jsme příliš brzy do rizika na dva hrotové útočníky. Vycházel jsem z toho, že proti Chorvatsku nám to vyšlo. Mohl jsem to řešit až 15 minut před koncem," připustil.

"Za nominací si stojím, vybral jsem hráče tak, jak jsem to cítil, že jsou připraveni. Tam bych nic neměnil. A také si myslím, že jsme udělali maximum, abychom tým na soupeře připravili," dodal.

Souhlasil s tím, že neúčast v play off je zklamání, ale v současné situaci považuje za úspěch už samotný postup na šampionát. "Naším cílem byl postup ze skupiny, to se nepovedlo, proto jsem zklamaný. S tímto nemohu být spokojený. Nebudu se vymlouvat na těžkou skupinu a smůlu při losu, taková je realita. Určitě jsme chtěli být ještě ve Francii," řekl reprezentační kouč.

"V současné chvíli je však podle mě úspěchem postup na mistrovství Evropy a mistrovství světa. Pokud by se podařilo postoupit ještě dál, tak by to bylo skvělé. Ale byl by to asi náš vrchol," mínil Vrba.

Hráčům prý nemá co vytknout, co se týká nasazení a dodržování taktických pokynů. "Jen, co se týká technických dovedností, jsme to nezvládli v některých momentech optimálně, zvláště při rozehrávce. Je to asi i proto, že se snažíme hráče nabádat, aby se snažili o kombinace a ne to jen nakopávat na náhodu. To je totiž podle mě cesta k úspěchu. Musí si věřit zezadu a kombinaci uhrát," řekl Vrba.

Je přesvědčený i o tom, že se hranice úspěchu a neúspěchu zlomila v první půli s Tureckem. "Měli jsme tam několik situací, kdy jsme mohli srovnat. Kdyby se to povedlo, tak bychom byli někde jinde," dodal.

Věří, že v současnosti je proces výchovy mládeže nastaven tak, aby do budoucna byl český tým konkurenceschopnější, ale bude to trvat delší dobu. "Nastolila se pravidla, která by měla přinést změnu. Nebude to za rok či za dva, ale bude to trvat tak jako v Belgii či Rakousku. Belgie před deseti lety byla v podobné situaci, kde jsme teď my. Věřím, že kroky jsou správné a že je to jediná cesta, jak do budoucna konkurovat těmto státům," řekl Vrba.

"Musíme vytvořit podmínky mládeži a věnovat se jí na nejvyšší úrovni. Když to neuděláme, bude nám bude vlak ujíždět rychleji a rychleji. Maďarsko tyto kroky udělalo před námi a my to teď musíme dohnat," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud