23. prosince 2016 • 15:33

Rozšíření MS na 16 skupin po třech je nejvhodnější, tvrdí analýza

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Interní analýza Mezinárodní fotbalové federace FIFA potvrdila, že pokud se má mistrovství světa rozšířit na 48 týmů, nejvhodnější je varianta s 16 skupinami po třech mužstvech. Uvedla to agentura AP, která má dokument k dispozici. Z něho však vyplývá, že současný formát s 32 celky nabízí nejvyšší kvalitu fotbalu.


Současný prezident FIFA Gianni Infantino však prosazuje zvýšení počtu účastníků, aby šampionát zasáhl co nejvíce zemí a přinesl ještě větší zisky. Z pěti navrhovaných systémů podle čtyřiašedesátistránkové analýzy nejlépe vychází Infantinem navrhovaný systém 16 skupin.

Nový formát by celkem přinesl 80 zápasů, hraných ve 32 dnech. Poslední šampionát v Brazílii za stejný počet dnů stihl jen 64 zápasů. To by umožnilo FIFA získat více peněz od sponzorů i z televizních práv. Rovněž by se časy výkopů mohly lépe přizpůsobit hlavním mediálním trhům.

Zisk by podle analýzy mohl vzrůst až o 20 procent na 6,5 miliardy dolarů (asi 168 miliard korun). Pro šampionát v roce 2018 v Rusku se počítá se ziskem 5,5 miliardy dolarů. Náklady na organizaci by přitom měly vzrůst z dvou miliard jen na 2,3 miliardy dolarů.

Nový formát šampionátu má FIFA projednávat 10. ledna na zasedání Rady v Curychu, platil by od roku 2026. Hlavním cílem možného rozšíření však nemá být finanční stránka, ale propagace fotbalu po celém světě. "Nepůjde o finanční rozhodnutí. Cílem rozšíření je podpora fotbalu a přinesení této hry do všech koutů světa," stojí v dokumentu.

Analýza však zároveň připouští, že rozšíření může přinést pokles kvality šampionátu. Po provedení desetitisíců simulací šampionátu vyšlo najevo, že současný formát s 32 týmy je kvalitnější a častěji se tam střetnou ty nejsilnější země.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud