16. ledna 2018 • 22:25

Vedoucí motocyklista Van Beveren si na Dakaru zlomil klíční kost

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Lídr kategorie motocyklů na Rallye Dakar Adrien Van Beveren z Francie si krátce před cílem 10. etapy v Argentině zlomil při nehodě klíční kost a odstoupil. Ve vedení ho vystřídal dnešní vítěz Rakušan Matthias Walkner.


Van Beveren měl etapu ze Salty do Belénu dobře rozjetou a na posledním mezičasu byl dokonce nejrychlejší. Zhruba tři kilometry před finišem měl však francouzský jezdec ve vysoké rychlosti těžký pád. Viditelně otřesený a zraněný se ještě pokusil na své yamaze pokračovat, ale zvládl jen několik set metrů a kvůli bolesti musel zastavit.

Do lékařského centra dopravil Van Beverena vrtulník a vyšetření odhalilo, že má zlomenou klíční kost a poraněný hrudník a páteř.

Nejrychlejší čas zajel Rakušan Walkner, jenž využil nejen Van Beverenova pádu, ale i navigačních chyb svých soupeřů. K nim patřili bývalí lídři Joan Barreda ze Španělska a domácí Kevin Benavides z Argentiny, kteří po startu druhé části rychlostní zkoušky zvolili spolu s dalšími jezdci špatnou cestu a odchýlili se od trasy až o deset kilometrů. Museli se pak vracet na start a ztratili hodně času.

Walkner na KTM vede před Barredou o 39:42 minuty, třetí Benavides ztrácí 41:23.

Čeští motocyklisté ještě do cíle nedojeli. Na trati jsou i závodníci v dalších kategoriích. Nejlepší Čech v soutěži automobilů Martin Prokop kvůli potížím s elektrikou svého fordu zhruba hodinu a půl stál, ale poté se znovu rozjel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud