17. ledna 2018 • 14:47

Tour 2019 na počest Merckxe povede i místy, kde vyrůstal

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Úvod cyklistické Tour de France v příštím roce budou poctou Eddymu Merckxovi. Už loni na jaře pořadatelé oznámili, že právě na počest belgické legendy začne 106. ročník v Bruselu. Nyní odhalili další podrobnosti včetně toho, že první etapa povede bruselským předměstím Woluwe-St-Pierre, kde Merckx vyrůstal.


Závod začne 6. července 2019 etapou dlouhou 192 kilometrů, která bude mít start i cíl v Bruselu. Součástí okruhu bude i Muur van Geraardsbergen, stoupání po dlažebních kostkách, které se jezdí v rámci slavné klasiky Kolem Flander a bylo v itineráři Tour de France v roce 1969, kdy Merckx vybojoval první z pěti celkových triumfů.

Právě jako připomínku tohoto výročí zvolili organizátoři za místo startu Brusel. Podle ředitele Tour Christiana Prudhommea pořádající společnost ASO často čelí kritice, když přesune start mimo Francii, ale tentokrát prý nikdo nic nenamítal.

"Odstartujeme z města, kde se narodil největší šampion v historii cyklistiky. Muž, který nás rozechvěl, který nám dal sny na celý život. Eddy," uvedl Prudhomme na adresu dvaasedmdesátiletého Belgičana. Slavný "Kanibal" ovládl Tour ještě v letech 1970, 1971, 1972 a 1974.

V Belgii, jež bude hostit start již popáté, se pojede ještě druhá etapa, kterou bude časovka družstev na 28 km.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud