19. ledna 2018 • 10:05

Soud zamítl žalobu proti hlášení místa pobytu kvůli dopingu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Evropský soud pro lidská práva zamítl žalobu francouzských odborů zastupujících fotbalisty, ragbisty, basketbalisty a házenkáře proti pravidlu Světové antidopingové agentury WADA, podle kterého sportovci musí kvůli mimosoutěžním kontrolám hlásit místo pobytu.


Francouzští sportovci si u soudu stěžovali na to, že nařízení porušuje jejich právo na soukromí a rodinný život. Soud sice jejich argument částečně uznal, současně však dodal, že vzhledem k veřejnému zájmu jde o nezbytné a oprávněné omezení. "Pokud bychom pravidlo zrušili, nebo omezili, zvýšilo by se riziko dopingu," uvedl soud v tiskové zprávě.

Ředitel WADA Oliver Niggli rozhodnutí přivítal. "Mimosoutěžní kontroly patří mezi nejlepší opatření, která pomáhají v boji s dopingem," uvedl. "A abychom je mohli provádět, musíme vědět, kde se sportovci nacházejí a to především v době, kdy podvodníci nejčastěji zakázané látky užívají," dodal.

Rovněž zdůraznil, že sportovci můžou v hlášení o pobytu udělat dvě chyby a teprve poté WADA sáhne k případným sankcím. Podle Niggliho navíc za něco takového padlo jen velmi málo trestů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud