19. ledna 2018 • 14:39

Zkrácený superobří slalom v Kitzbühelu vyhrál Svindal

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Superobří slalom Světového poháru v Kitzbühelu vyhrál potřetí v kariéře Aksel Lund Svindal. Norský lyžař si připsal třetí vítězství v sezoně a celkově 35. v kariéře. V průběžném pořadí disciplíny si polepšil o pět míst a patří mu druhá příčka.


Pětatřicetiletý Svindal porazil v posledním super-G před olympijskými hrami po suverénním výkonu o půl sekundy krajana Kjetila Jansruda a snížil jeho náskok na prvním místě hodnocení disciplíny na 46 bodů. Třetí skončil domácí Rakušan Matthias Mayer (-0,56). V celkové klasifikaci Světového poháru se olympijský šampion z Vancouveru Svindal posunul na čtvrté místo.

"Kitzbühel je mimořádný. A ještě mimořádnější je, když tu jste a vyhrajete. To je opravdu skvělé," pochvaloval si Svindal, jenž loni kvůli zranění v Mekkce sjezdového lyžování chyběl. Superobří slalom vyhrál naposledy právě před dvěma lety na Hahnenkammu, den předtím, než si v tamním sjezdu vážně poranil koleno.

Závod kvůli hustému sněžení začal s devadesátiminutovým zpožděním a navíc se jelo na zkrácené trati, aby pořadatelé ušetřili slavnou sjezdovku Streif na sobotní sjezd. Organizátoři posunuli start do vyšší polohy k takzvané Mausefalle, cíl byl už v sekci Oberhausberg, kde obvykle startují závody Evropského poháru.

Kvůli změně trasy u trati chyběli diváci, kteří sledovali závod z původního cílového prostoru na videotabuli. "Tohle byla jediná šance, jak super-G odjet," měl pochopení Svindal. "Je to škoda. Hausbergkante, traverz, spousta diváků dole - to ke Kitzbühelu patří," poznamenal dnes třetí Mayer, jehož reprezentačnímu kolegovi Hannesi Reicheltovi připomínala atmosféra u trati žákovské závody.

První příčka v celkovém hodnocení SP patří Marcelu Hirscherovi, který však stejně jako o 174 bodů druhý Henrik Kristoffersen z Norska v rychlostních závodech nestartuje. Třetí je Jansrud, jenž stejně jako Svindal za vedoucím Rakušanem a obhájcem celkového prvenství zaostává o více než 300 bodů. Manko bude moci Svindal snížit v sobotním sjezdu, v němž bude patřit opět k favoritům, protože vede pořadí sjezdu a vyhrál dva z pěti dosavadních závodů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud