19. ledna 2018 • 22:46

Motivují mě mladí hráči, řekl Žižka po 1000. utkání v extralize

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dvojnásobnou radost měl z vítězství hokejistů Zlína na ledě Pardubic obránce Tomáš Žižka. Berani odskočili soupeři v přímém souboji o sedmou příčku o tři body, velezkušený obránce navíc odehrál 1000. zápas v extralize. Osmatřicetiletý zadák si zdolání úctyhodné mety vychutnal, přestože závěr utkání kvůli bolestivému zranění nedohrál.


"Snažil jsem si ten zápas hlavně užít. Ráno jsme si říkali, že bychom mohli vyhrát, ať si ten zápas pamatuji jako vítězný. Škoda jen, že jsem ho nedohrál, trošku se mi otočilo koleno, tak uvidíme, jak to bude zítra. Myslím ale, že se to povedlo," řekl Žižka, když dokulhal mezi novináře. I přes bolest se tvářil spokojeně.

Právě pevné zdraví a minimum větších zranění mu k milníku pomohly. "Cením si toho, že jsem měl štěstí na zdraví. K tomu se přidala i nějaká výkonnost, prošel jsem si dobrými kluby a měl jsem dobré spoluhráče. Všechno se to sešlo, takže můžeme jen poděkovat, že jsem se zápasové tisícovky dožil," zmínil Žižka důležité aspekty hokejové dlouhověkosti.

Rodák ze Šternberka si během kariéry zahrál 25 zápasů v NHL za Los Angeles Kings a vstřelil dvě branky. Na kontě má také extraligový titul se Slavií ze sezony 2007/2008, ve které byl zvolen nejlepším obráncem. V dresu české reprezentace si Žižka připsal 28 startů.

Končit s bohatou kariérou se ještě nechystá. "Snad ještě nějaké zápasy přidám. Není to jednoduché. Slyším ze všech stran, ať hraji, dokud to jde, a užívám si hokeje. Člověk chce skončit na nějaké výkonnostní úrovni a ne za pískotu diváků, protože na to už nemá. Je těžké si říct, že je konec, ale jednou to přijde," konstatoval Žižka.

Spolehlivému obránci zatím neschází ani motivace, aby denně bojoval o svoje místo proti o dvě dekády mladším hráčům. "Motivaci mám, protože ti mladí hráči na nás starší pořád tlačí a člověk se snaží s nimi srovnávat a měnit svoji hru, protože hokej se vyvíjí, a to mě drží hokejově při životě," dodal Žižka.

Přehled hráčů s nejvíce zápasy v domácí nejvyšší soutěži:

1. Petr Kadlec (Plzeň, Slavia) 1237 zápasů, 2. František Ptáček (Sparta Praha, Karlovy Vary, České Budějovice, Hradec Králové, Kometa Brno) 1209, 3. Petr Leška (Plzeň, Sparta, Zlín) 1156, 4. Ondřej Veselý (Vsetín, České Budějovice, Kometa Brno, Zlín) 1142, 5. Jan Peterek (Vítkovice, Trenčín, Havířov, Třinec) 1139, 6. Jiří Burger (Kladno, Vsetín, Vítkovice) 1130, 6. 7. Ondřej Kratěna (Olomouc, Vsetín, Sparta, Plzeň) 1105, 8. Viktor Hübl (Litvínov, Slavia, České Budějovice) 1047, 9. Marek Melenovský (Jihlava, Havířov, Vítkovice, Znojmo, Třinec, Karlovy Vary, Zlín) 1043, 10. Jiří Hanzlík (Liberec, Karlovy Vary, Plzeň) 1036, 11. Lukáš Galvas (Vítkovice, Zlín, Karlovy Vary, Třinec) 1039, 12. Josef Řezníček (Plzeň, Jihlava, Olomouc, Sparta Praha, Karlovy Vary) 1035, 13. Radim Tesařík (Vsetín, Vítkovice, Třinec, Znojmo, Zlín) 1022, 14. Pavel Kolařík (Poprad, Kladno, Slavia) 1012, 15. Tomáš Žižka (Zlín, Slavia, Kometa Brno) 1000.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud